Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τιμάται ο σύγχρονος Άγιος Παΐσιος

Πανηγυρίζει σήμερα και αύριο το ναϊδριο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πατρών που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του  

Published

on

 

Πανηγυρίζει από σήμερα με εκκλησιαστική λαμπρότητα το ναϊδριο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, του δημοφιλέστερου αγιορείτη Αγίου της Εκκλησίας μας, που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο της Πάτρας.

Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος θα τελέσει και την αυριανή πανηγυρική θεία λειτουργία. Στις 9:30 το βράδυ θα τελεστεί ιερά αγρυπνία όπου θα προστεί ο Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Τσιμιτσός, ενώ αύριο το απόγευμα στον μεθεόρτιο εσπερινό μετά παρακλήσεως θα προστεί ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Π., Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Η Εκκλησία τιμά κάθε χρόνου στις 12 Ιουλίου τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, ενός σύγχρονου Αγίου που η παρουσία του στους πιστούς, κυρίως μέσα από τις διδαχές του, είναι σχεδόν καθημερινή.

Ο Όσιος πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1924 από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας, μήτρας πολλών μεγάλων Πατέρων και Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την ίδια χρονιά, μια εβδομάδα πριν το διωγμό των χριστιανών Ελλήνων, βαπτίστηκε Αρσένιος από τον Αγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη προκειμένου αν συμβεί κάτι κατά το ταξίδι του ξεριζωμού, «για να αφήσω καλόγερο στο πόδι μου» κατά τον Αγιο.
Με την ανταλλαγή πληθυσμών φθάνει στο Πειραιά και από εκεί στην Κέρκυρα με την οικογένειά του. Αργότερα η οικογένεια μετακομίζει σε Ηγουμενίτσα και Κόνιτσα.
Το ’45 κατά τον Εμφύλιο υπηρετεί ως ασυρματιστής στα μέτωπα και με την απόλυσή του το ’49 εισέρχεται στο Αγιο Ορος για να μονάσει αρχικά στην σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος και αργότερα στη Μονή Εσφιγμένου. Στην Μονή Φιλοθέου εισάγεται στο «Μικρό Μοναχικό Σχήμα» ως Παϊσιος, στην μνήμη ενός ακόμη Καππαδόκη του, Μητροπολίτη Καισάρειας Παϊσίου.
Από το Αθω αποχωρεί για το Στόμιο Κόνιτσας και μετά για το Ορος Σινά.
Το 1964 επιστρέφει στο Ορος στην Μονή Σταυρονικήτα, για ένα μικρό διάστημα μεταβαίνει και στην Σουρωτή στο Ησυχαστήριο του Ιωάννου του Ευαγγελιστού για να επιστρέψει στο Ορος και τη Μεγίστη Λαύρας. Το 1979 μεταβαίνει στην Μονή Κουτλουμουσίου και αναβιώνει την Παναγούδα, ένα κελί εγκαταλειμμένο όπου πλέον δέχεται καθημερινά κάθε πονεμένο αδελφό.

 

Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως θαυματουργός και θεραπευτής. O Άγιος Παΐσιος αγωνίστηκε στην ζωή του με πολλή ταπείνωση, διαρκή νηστεία, ακατάπαυστη αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή, κατάφερε να υπερνικήσει τις παγίδες του μισόκαλου εχθρού, και να απολαύσει την ένωση με το Θεό. Γεμάτος από τη χάρη της θείας παρακλήσεως, απολάμβανε την κατά Θεόν ευφρόσυνη

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του. Κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 μ.Χ. και ώρα 11:00 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα είναι τόπος λατρείας όσο και του επίσης Καππαδόκη Αγίου Αρσενίου.

Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως και αποφάσισε την κατάταξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Σάββατο 5 Μαρτίου του 2016 τελέσθησαν στην Πάτρα από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, τα Εγκαίνια του παρεκκλησίου του Οσίου Παϊσίου, εντός του Ναού του Αγίου Νικολάου.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement