Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Ισραήλ: Τρίτη δόση εμβολίου συστήνει το υπουργείο Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 15 ημέρες, το Ισραήλ που είχε ηγηθεί παγκοσμίως του εμβολιαστικού προγράμματος, θα δεχτεί πλήγμα από το τέταρτο πανδημικό κύμα του κορωνοϊού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post».

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 2.000 επί δύο συνεχόμενες ημέρες με τους επικεφαλής των νοσοκομείων να παραδέχονταο ότι έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση της κατάστασης.

«Αν δεν κάνουμε γρήγορα βήματα, στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσαμε να δούμε 800, 1.000 ή περισσότερους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του «Rabin Medical Center-Beilinson Campus», καθηγητής Εϊτάν Βέρτχαϊμ.

«Θα είμαστε και πάλι στο ίδιο σημείο, εκεί που βρισκόμαστε ακριβώς πριν από ένα χρόνο».

Στις 28 Ιουλίου του 2020, το Ισραήλ κατέγραφε 2.125 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ χθες (28 Ιουλίου του 2021), οι αρχές εντόπισαν 2.267 νέα κρούσματα.

Ωστόσο, ένα χρόνο πριν, τα σοβαρά περιστατικά ανέρχονταν σε 320 ενώ χθες ήταν μόνο 149.

Την ίδια ώρα, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας συστήνει στους ηλικιωμένους να κάνουν μία τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αν και η επιτροπή εμφανίζεται διχασμένη για τον όριο ηλικίας: αν δηλαδή θα πρέπει αυτοί που θα κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση να είναι άνω των 60, 65 ή 70 ετών.

Ορισμένα στοιχεία έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών έχει μειωθεί στο 81 % από 97 % που ήταν τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Haaretz».

Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής

προτιμούν η τρίτη ενισχυτική δόση να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 60 ενώ άλλοι πρότειναν να αυξηθεί ο πήχης στα 65 ή τα 70. Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Άσχ, θα λάβει την τελική απόφαση.

«Βλέπουμε μια δραματική πτώση στο επίπεδο της ανοσίας και γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται λιγότερο στα εμβόλια απ΄ότι οι νέοι αλλά δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα για τη νόσο COVID-19», είπε.

Στο μεταξύ, τo 20% των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα που είχαν πλήρως εμβολιαστεί, βρέθηκαν θετικοί και νοσούν από COVID διαρκείας

Τα περισσότερα από τα 39 «σημαντικά» κρούσματα από τα συνολικά 1.497 που μελέτησαν οι επιστήμονες, ήταν ήπια, ωστόσο ο επικεφαλής της έρευνας προειδοποιεί ότι, η επιμονή των συμπτωμάτων «προκαλεί ανησυχία», όπως αναφέρει ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel».


Ροή ειδήσεων

Advertisement