Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φαρμάκης σε Πελετίδη: Στη ΒΙ.ΠΕ. και μακριά από κατοικημένη περιοχή θα κατασκευαστεί ο χώρος των δεξαμενών

Published

on

Απόλυτα καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του δικτύου διανομής φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί στην Πάτρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει «πολύτιμη προίκα» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) για την πόλη ενόψει της επέκτασης του αγωγού υψηλής πίεσης από την Κόρινθο προς την αχαϊκή πρωτεύουσα, εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε επιστολή που έστειλε χθες προς τον Δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη.

Ο κ. Φαρμάκης, απαντώντας στην επιστολή που κοινοποίησε ο Δήμαρχος την περασμένη Τετάρτη και στην οποία αναφερόταν σε ζητήματα ασφάλειας ως προς την χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλά και σε άγνοια που έχει ο Δήμος σχετικά με τη χωροθέτηση των δεξαμενών αποθήκευσης και την όδευση των δικτύων εντός πόλης, συνέταξε ένα αναλυτικό κείμενο που σύμφωνα με πληροφορίες εμπεριέχει αρκετές και ενδιαφέρουσες παραμέτρους του όλου έργου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πλήρη συμφωνία του με τον Δήμαρχο ότι η μόνη πλήρης και διαχρονική λύση είναι η επέκταση του αγωγού, για την οποία όμως υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια διεκδίκησε και πέτυχε να εγκριθεί από τη ΡΑΕ ώστε πλέον να έχει ενταχθεί και στο νέο σχέδιο ανάπτυξης που ανακοίνωσε η ΔΕΣΦΑ πριν έναν χρόνο, περίπου.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ έχει ήδη συμφωνήσει ώστε ο χώρος εγκατάστασης των δεξαμενών του υγροποιημένου φυσικού αερίου να γίνει σε περιοχή της ΒΙΠΕ, πολύ μακριά από κάθε οικισμό, ώστε να μην εγείρεται καμία ανησυχία για ενδεχόμενο κίνδυνο ατυχήματος και αυτό, αυτομάτως σημαίνει ότι και οι διελεύσεις των βυτιοφόρων θα γίνονται μέσω της εθνικής οδού (προφανώς και της περιμετρικής) χωρίς καμία επιβάρυνση της πόλης, αν και όπως σημειώνει, η ασφάλεια της μεταφοράς καυσίμων διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και εκατοντάδες τέτοια οχήματα κινούνται καθημερινά στους δρόμους της Πάτρας, κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε καν να εγείρονται ζητήματα ως προς την μεταφορά.
ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά τη διέλευση των δικτύων διανομής αερίου μέσα στην πόλη, ο κ. Φαρμάκης σημειώνει ότι αυτή θα γίνει από τη ΔΕΔΑ, η οποία πρώτα θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, προκειμένου να δημιουργήσει και τον «χάρτη» διέλευσης του δικτύου, ο οποίος θα αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο διαβούλευσης και συνεννόησης με τον δήμο της Πάτρας. Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης σημειώνει πως συνολικά το έργο είχε παρουσιαστεί αναλυτικά κατά τη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο ίδιος στα τέλη του 2019, υπογραμμίζοντας επίσης τον διπλασιασμό των οικιακών παροχών που διεκδίκησε και πέτυχε η Περιφέρεια, ακριβώς επειδή αναγνωρίζει την ανάγκη πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσοτέρων νοικοκυριών, στο φυσικό αέριο. Αναλυτικότερα, στην Πάτρα προβλέπονται 5.747 οικιακές συνδέσεις αντί για 3.747 που είχαν σχεδιαστεί αρχικά.
Ενισχύοντας μάλιστα την άποψη του Δημάρχου για την ανάγκη πρόσβασης των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών σε πιο φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, ο κ. Φαρμάκης τονίζει πως η χρηματοδότηση της Περιφέρειας (μέσω του ΕΣΠΑ) δεν περιλαμβάνει απλά την κατασκευή των δεξαμενών και του τοπικού δικτύου, αλλά και την επιχορήγηση των τελών σύνδεσης των καταναλωτών, σε ποσοστό 100%! Επιπλέον, αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ώστε ακόμα και η αγορά οικιακού εξοπλισμού να επιχορηγείται σε σημαντικό ποσοστό.
«Στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε να εισέλθει και ο τόπος μας σε όλα τα σύγχρονα και φθηνότερα ενεργειακά δίκτυα, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και όφελος για το σύνολο των πολιτών – και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων – είμαστε μαζί, σύμμαχοι και συνοδοιπόροι» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον κ. Πελετίδη ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας πως η κατασκευή των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου θα είναι «η αρχή και όχι το τέλος». «Η υλοποίηση των τοπικών δικτύων είναι μόνο το πρώτο βήμα για το μεγάλο έργο που βρίσκεται μπροστά μας και από κοινού διεκδικούμε, δηλαδή την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου. Και αυτό το βήμα πρέπει να το κάνουμε σωστά και κυρίως, με ενότητα», καταλήγει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement