Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στη «δίνη» του καύσωνα-Σημαντικές ζημιές στα σταφύλια και τις ελιές στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας- Έγιναν 1.500 δηλώσεις

Published

on

Ο καύσωνας του Αυγούστου «χτύπησε» τα αμπέλια και τις ελιές στη Δυτική Αχαΐα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις μη ποτιστικές ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και τα αμπέλια, την ώρα, μάλιστα, που η συγκομιδή, λόγω των καιρικών συνθηκών, ξεκίνησε πρώιμα.

Συγκεκριμένα, η αφυδάτωση- που είναι ο εχθρός του σταφυλιού- είναι ο κανόνας τις τελευταίες ημέρες, αφού ο οργανισμός του αμπελιού, η κορμούλα, απορροφά τους χυμούς του καρπού, του σταφυλιού, για να αντισταθμίσει το έλλειμμα των υγρών.
Στρεσαρισμένα από τις συνθήκες καύσωνα δεν ήταν όμως, μόνο τα σταφύλια, επιτραπέζια και σουλτανί, αλλά και τα ελαιόδεντρα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καρπό.

Είναι ενδεικτικό πως τα σταφύλια στα αμπέλια που επλήγησαν, «έβρασαν» και αφυδατώθηκαν με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμα.

Το πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες ήρθε σε περίοδο τρύγου για πολλούς αμπελουργούς, οι οποίοι δυστυχώς δεν πρόλαβαν να ανταμειφθούν για τους κόπους τους, αφού η χρονιά ήταν ιδιαίτερα πρώιμη.
Ενδεικτικό των ζημιών που σημειώθηκαν είναι πως οι υπεύθυνες ανταποκρίτριες του ΕΛΓΑ, Βάσω Τριανταφυλλοπούλου και Ελένη Αθανασοπούλου παρέλαβαν 1.500 δηλώσεις ζημιών από παραγωγούς της Δυτικής Αχαΐας και κυρίως, από αμπελουργούς στην Δ.Ε. Ωλενίας.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν άμεσα σε εκτίμηση των ζημιών, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η τελική καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ζητούν την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημιές σε σταφίδες, αμπέλια, ελιές στην περιοχή Δυτικής Αχαΐας από τους παρατεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού.
Οι αγρότες διεκδικούν,
-Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις
–Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement