Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Βασιλακόπουλος–Έαν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί θα ζήσουμε δύσκολες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχετικά με τους συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από κοροναϊό.

Ο ίδιος μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε σε ό,τι αφορά στην πανδημία μέχρι τα Χριστούγεννα.

«20% κάτω οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου»
«Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά. Αν κάθε μέρα έπεφτε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και σκοτώνονταν 30-40-50 άνθρωποι, δε θα ξεσηκωνόταν η κοινωνία ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την οδική ασφάλεια; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Στη χώρα μας, στα εμβόλια είμαστε 10% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, και 20% κάτω από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δε βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο που η αποδοχή των εμβολίων εδώ είναι κατά 20% χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου», εξήγησε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις αντιφάσεις των επιστημόνων που ενδεχομένως έχουν ενισχύσει το δισταγμό του κόσμου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η επιστήμη προχωρά με το πείραμα. Υπάρχει τεράστια νέα γνώση που μπορεί να οδηγήσει έναν επιστήμονα να έλεγε διαφορετικά πράγματα στην αρχή της πανδημίας, και διαφορετικά τώρα. Δε γνωρίζω γιατί στην Ελλάδα πήγαμε χειρότερα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Πες ότι οι γιατροί δεν ήμασταν τόσο καλοί όσο οι συνάδελφοί μας σε άλλες χώρες, ίσως και τα ΜΜΕ πρόβαλαν υπερβολικά τις σπάνιες επιπλοκές από κάποια εμβόλια», είπε αναφορικά με τους λόγους που στην Ελλάδα υπάρχει χαμηλή αποδοχή των εμβολίων.

«Είμαστε ιδιαίτερος λαός. Τα ξέρουμε όλα και έχουμε γίνει όλοι γιατροί. Τώρα έχουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Αν δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε δύσκολες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα»
«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους, και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Προβλέπω ότι αν σαν κοινωνία, είτε με την πειθώ είτε με υποχρεωτικότητα, δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό που έγινε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πήγε στο 90% από το 45% λόγω υποχρεωτικότητας, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε από εδώ και πέρα.

«Το να κλείνω ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα ή να κάνω πλήρη ιχνηλάτηση, είναι ακριβώς το ίδιο»
Μιλώντας, τέλος, για το ποιο αναμένεται να είναι το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Μπορεί να υπάρχει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Τα πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί είναι ολόσωστα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει φανεί σε πρόσφατη μελέτη, ότι το να κλείνω ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα, ή να κάνω πλήρη ιχνηλάτηση όπως προτείνεται, είναι ακριβώς το ίδιο, και διαφυλάσσει και την εκπαιδευτική διαδικασία».

Κάθε νέα δόση είναι σαν μια «φοροελάφρυνση»

«Κάθε νέα δόση είναι σαν μια «φοροελάφρυνση» γιατί οδηγεί σε βελτίωση τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΙ. Όπως ανέφερε στις όποιες μελέτες έχουν γίνει και υπήρξε χορήγηση 3η δόσης δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. «Το μόνο που μας κάνει η τρίτη δόση είναι ότι αυξάνει τα αντισώματα και τα κύτταρα για να πολεμήσουμε τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Δημόπουλος: Μεγάλα τα ποσοστά των ανεμβολίαστων
Την ίδια στιγμή ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως στην Ελλάδα δυστυχώς τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών. «Νομίζω ότι σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων MRNA έχει ελάχιστα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοιούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια MRNA» δήλωσε ενδεικτικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως η αμερικανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στον FDA την Παρασκευή το βράδυ να χορηγηθεί η 3η δόση σε άτομα άνω των 65 καθώς και σε άτομα που δεν μπορούν αναπτύξουν ανοσολογική απόκριση και στους υγειονομικούς και ότι πιθανότατα στις επόμενες βδομάδες αυτό το όριο να διερευνηθεί.

Πάνω από 30.000 έχουν προγραμματίσει 3η δόση εμβολίου – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τον γενικό πληθυσμό
Η τρίτη δόση εμβολίου για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών έχει ξεκινήσει ενώ αύριο, Δευτέρα, αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με την 3η δόση για τις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Ήδη για τους ανοσοκατασταλμένους έχει ξεκινήσει η 3η δόση. Έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού περίπου 32.000 συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ .

Όπως ανέφερε αύριο, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι κατευθύνσεις για την 3η δόση εμβολιασμού για τις υπόλοιπες κατηγορίες που θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι σήμερα 6.360.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση.

Τρίτη δόση για 285.000 πολίτες
Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες. Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Τρίτη δόση θα πρέπει επίσης να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement