Connect with us

Ελλάδα

Τιμούν την Αθηνά Κακούρη-Σήμερα στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου η εκδήλωση από την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Published

on

Η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών, σήμερα στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στις 19.00, διοργανώνει τιμητική βραδιά για την Πατρινή συγγραφέα Αθηνά Κακούρη.

Θα μιλήσουν για το σύνολο του έργου της, ο ιστορικός και διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης καθώς και η έγκριτη κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Κατερίνα Σχινά. Αποσπάσματα από το εμβληματικό βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη, «Πριμαρόλια» θα διαβάσει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Κουκιάς. Την εκδήλωση θα συντονίσει το μέλος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών και Σύμβουλος Επικοινωνίας Ζέττα Ζάχου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΜΕΝΗ

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν κόρη του Χαρίλαου Κακούρη, ναυτιλιακού πράκτορα με καταγωγή από τα Ποριαράτα Κεφαλλονιάς. Πέρασε τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα. Μετά τον πόλεμο, εργάστηκε σε ναυτικά πρακτορεία στην Πάτρα και στην Αθήνα, στο περιοδικό “Ταχυδρόμος”, έγραψε ραδιοφωνικές σειρές και μετέφρασε ξένη λογοτεχνία και ιστορία. Αργότερα έζησε στη Βιέννη, όπου και μελέτησε νεότερη ιστορία. Σε όλη της τη ζωή, έχει ασχοληθεί με τα κοινά, υπηρέτησε ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού Πατρών, ως ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Αιμοδοσίας Πατρών, ως στέλεχος του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών και αργότερα ως μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών και εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Σύζυγός της υπήρξε ο αρχαιολόγος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Ιακωβίδης.
Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1950, όταν δημοσίευσε μία σειρά χρονογραφημάτων από ένα ταξίδι της στη Μέση Ανατολή στην εφημερίδα “Ο Νεολόγος” των Πατρών. Το 1952 μετέφρασε το αμερικανικό διήγημα “Ο διάβολος και ο Ντάνιελ Ουέμπστερ” του Στέφεν Βίνσεντ Μπένετ που μετέπειτα δημοσιεύτηκε σε σχετικό τόμο (Ίκαρος, 1953). Αυτή η μετάφραση βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, άρχισε να δημοσιεύει αστυνομικά διηγήματα στο περιοδικό “Ταχυδρόμος”. Πολλά από αυτά τα διηγήματα βρίσκονται στην συλλογή “Αλάτι στα φιστίκια”. Συγχρόνως συνεργαζόταν με τους εκδοτικούς οίκους Πάπυρος και Πεχλιβανίδης σε μεταφράσεις αγγλικών και γαλλικών μυθιστορημάτων και ιστορικών συγγραμμάτων.
Άρχισε να γράφει ιστορικά μυθιστορήματα στο τέλος της δεκαετίας του 1970, όταν της το πρότεινε ο συγγραφέας Άλκης Αγγέλου. Τα πιο γνωστά της ιστορικά μυθιστορήματα είναι τα “Πριμαρόλια” (τα οποία κέρδισαν το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου το 1999), και η “Θέκλη”, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών 2005 και με το Βραβείο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας (ΔΕΠΑΠ).
Η Αθηνά Κακούρη θεωρείται από τους πρωτοπόρους της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement