Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
Connect with us

Συνεργασίες

Θεραπεία Τεστοστερόνης: Πιθανά οφέλη  και κίνδυνοι καθώς μεγαλώνετε

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σκέφτεστε το ενδεχόμενο θεραπείας με τεστοστερόνη για να νιώσετε νεότεροι και πιο δυνατοί καθώς γερνάτε; Δείτε τους κινδύνους αυτής της ενέργειας πριν αποφασίσετε.

Καθώς γερνάτε, η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να ακούγεται πολλά υποσχόμενη. Υπάρχουν όμως πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια θεραπεία σε εσάς.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να μοιάζει με την απόλυτη φόρμουλα κατά της γήρανσης. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία από τη θεραπεία με τεστοστερόνη που σχετίζεται με την ηλικία δεν είναι ξεκάθαρα.

Τι είναι η τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στους όρχεις και συμβάλλει στη διατήρηση της ανδρικής:

 • Οστικής πυκνότητας.
 • Κατανομή λίπους.
 • Μυϊκή δύναμη και μάζα.
 • Τρίχες στο πρόσωπο και στο σώμα.
 • Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 • Σεξουαλική ορμή.
 • Παραγωγή σπέρματος.

Τι συμβαίνει στα επίπεδα τεστοστερόνης με την ηλικία;

Τα επίπεδα τεστοστερόνης γενικά κορυφώνονται κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή. Καθώς μεγαλώνετε, το επίπεδο τεστοστερόνης σας μειώνεται σταδιακά – συνήθως περίπου 1% ετησίως μετά την ηλικία των 30 ή 40 ετών. Για τους ηλικιωμένους άνδρες, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί αν ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση ή αν οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια.

Ο υπογοναδισμός παρεμποδίζει την ικανότητα παραγωγής φυσιολογικών ποσοτήτων τεστοστερόνης λόγω προβλήματος στους όρχεις ή στην υπόφυση που ελέγχει τους όρχεις. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, με τη μορφή ενέσεων, σφαιριδίων, επιθεμάτων ή τζελ, μπορεί να βελτιώσει τα σημεία και τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης σε αυτούς τους άνδρες.

Η φυσική μείωση του επιπέδου τεστοστερόνης προκαλεί τα σημάδια και τα συμπτώματα της γήρανσης;

Όχι απαραίτητα. Οι άνδρες μπορεί να έχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα καθώς γερνούν. Μερικά από αυτά που μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου και υπογονιμότητα.

Σωματικές αλλαγές. Διάφορες σωματικές αλλαγές είναι πιθανές, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου σωματικού λίπους, του μειωμένου μυϊκού όγκου και δύναμης και της μειωμένης οστικής πυκνότητας. Είναι πιθανό να διογκωθούν ή να τρυπηθούν οι μαστοί (γυναικομαστία) και να υπάρξει τριχόπτωση στο σώμα. Μπορεί επίσης να έχετε λιγότερη ενέργεια από ό,τι είχατε παλαιότερα.

Συναισθηματικές αλλαγές. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινήτρων ή της αυτοπεποίθησης. Μπορεί να αισθάνεστε θλίψη ή κατάθλιψη ή να έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη μνήμη.Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως παρενέργειες φαρμάκων, αποφρακτική άπνοια ύπνου, προβλήματα θυρεοειδούς, διαβήτη και κατάθλιψη. Είναι επίσης πιθανό αυτές οι καταστάσεις να προκαλούν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, οπότε η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Μπορεί η θεραπεία με τεστοστερόνη να προάγει τη νεότητα και τη ζωτικότητα;

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή των επιπτώσεων του υπογοναδισμού, αλλά δεν είναι σαφές εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη θα ωφελήσει τους ηλικιωμένους άνδρες που είναι κατά τα άλλα υγιείς.

Παρόλο που ορισμένοι άνδρες πιστεύουν ότι αισθάνονται νεότεροι και πιο σφριγηλοί αν λαμβάνουν φάρμακα τεστοστερόνης, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση τεστοστερόνης σε υγιείς άνδρες. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών αναφέρουν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει κάπως τη σεξουαλική λειτουργία σε ορισμένους άνδρες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βελτιώθούν άλλες λειτουργίες, όπως η ζωτικότητα και η ενέργεια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θεραπείας με τεστοστερόνη σε μεγάλη ηλικία;

Η θεραπεία με τεστοστερόνη ενέχει διάφορους κινδύνους, μεταξύ των οποίων:

 • Επιδείνωση της υπνικής άπνοιας μια πολύ σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά και αρχίζει συνεχώς.
 • Πρόκληση ακμής ή άλλων δερματικών αντιδράσεων.
 • Διέγερση της μη καρκινικής ανάπτυξης του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) και της ανάπτυξης του υπάρχοντος καρκίνου του προστάτη.
 • Διεύρυνση των μαστών.
 • Περιορισμός της παραγωγής σπέρματος ή πρόκληση συρρίκνωσης των όρχεων.
 • Διέγερση υπερβολικής παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος. Ένας θρόμβος θα μπορούσε να αποκολληθεί, να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να προσκολληθεί στους πνεύμονές σας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος (πνευμονική εμβολή).
 • Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε θεραπεία με τεστοστερόνη;

Θέλετε να μάθετε αν η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα μετρήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας τουλάχιστον δύο φορές προτού συστήσει θεραπεία τεστοστερόνης.

Η αντιμετώπιση της φυσιολογικής γήρανσης με θεραπεία τεστοστερόνης δεν συνιστάται. Εάν δεν έχετε κάποια ιατρική πάθηση που να συμβάλλει στην πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει φυσικούς τρόπους για την ενίσχυση της τεστοστερόνης, όπως η απώλεια βάρους και η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της άσκησης με αντιστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την θεραπεία και Τεστοστερονη χαπια

Συνεργασίες

Ολοκληρωμένο οικοσύστημα υπηρεσιών υγείας από την Interamerican

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

H Interamerican έχοντας πάντα στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και τη ζωή του, έχει προχωρήσει ένα βήμα πέρα από την ασφάλιση, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα προϊόντων και διευρυμένων υπηρεσιών για την υγεία, με στόχο την παροχή ολιστικής και υψηλής ποιότητας φροντίδα σε κάθε ασφαλισμένο της.

 

Στον πυρήνα της ασφαλιστικής της δραστηριότητας βρίσκεται το Σύστημα Υγείας bewell. Αποτελεί μια καινοτομική, απόλυτα εξατομικευμένη πρόταση ασφάλισης υγείας προσφέροντας πλήρη κάλυψη και υποστήριξη σε κάθε στάδιο: από την πρόληψη και τη διάγνωση, μέχρι την περίθαλψη και τη νοσηλεία.

 

Τόσο στον πρωτοβάθμιο όσο και δευτεροβάθμιο τομέα περίθαλψης, το σύστημα υγείας Interamerican υποστηρίζεται από ένα εκτεταμένο, πανελλαδικής κάλυψης, συνεργαζόμενο δίκτυο 250+ διαγνωστικών κέντρων, 1.400+ Γιατρών, όλων των ειδικοτήτων. Eπίσης οι ιδιόκτητες υποδομές υγείας της Interamerican τα 2 υπερσύγχρονα Πολυϊατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας, MEDIFIRST, στο Μαρούσι και την Αργυρούπολη, καθώς και η γενική κλινική Αθηναϊκή ΜEDICLINIC, στους Αμπελόκηπους – εξυπηρετούν όχι μόνο τους ασφαλισμένους της εταιρίας αλλά και το ευρύ κοινό. Το 2021, τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST διαχειρίστηκαν 154.912 ιατρικά περιστατικά, ενώ στην γενική κλινική Αθηναϊκή MEDICLINIC πραγματοποιήθηκαν 7.071 νοσηλείες και 24.078 ιατρικές επισκέψεις.

 

Στη διάθεση των ασφαλισμένων βρίσκεται, επίσης, η Γραμμή Υγείας Ιnteramerican 1010, η οποία λειτουργεί απρόσκοπτα 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, για κλήσεις από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, παρέχοντας ιατρικές συμβουλές για κάθε τακτικό ή έκτακτο περιστατικό υγείας, συντονίζοντας της υγειονομική μεταφορά και προσφέροντας πληροφορίες για τη διαχείριση των συμβολαίων και των διαδικασιών.  

Για τα απαιτητικά και έκτακτα περιστατικά υγείας, η Άμεση Ιατρική Βοήθεια της Interamerican αναλαμβάνει την ασφαλή και υπεύθυνη υγειονομική μεταφορά των ασφαλισμένων της στην πλησιέστερη ενδεδειγμένη ιατρική μονάδα. Με τον ιδιόκτητο στόλο 18 ασθενοφόρων, και με την αποκλειστική χρήση 4 αεροπλάνων και 3 ελικοπτέρων, η Άμεση Ιατρική Βοήθεια της εταιρείας, ανταποκρίθηκε το 2021 συνολικά σε 34.186 περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, μετέφερε 5.601 ασθενείς με ασθενοφόρο, πραγματοποίησε 104 εναέριες διακομιδές ασθενών ταξιδεύοντας από ακριτικά νησιά, αλλά και από το εξωτερικό, ενώ έδωσε συνολικά 28.768 ιατρικές συμβουλές σε περιστατικά υγείας. Αξίζει να αναφερθεί πως από το 2021, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών της Άνδρου, Σκύρου και Σίφνου, έχουν την κάλυψη της Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας της Interamerican. 

 

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος υγείας της Interamerican παρέχεται επιπλέον, σε όλους τους ασφαλισμένους υγείας, η πρωτοποριακή εφαρμογή Μedi ON. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της να ελέγξει, εύκολα και γρήγορα, κάθε σύμπτωμα υγείας που τον ανησυχεί,  να λάβει μια αξιόπιστη εκτίμηση για την κατάσταση της υγείας του και τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων. Ακόμα, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης λαμβάνει ιατρική καθοδήγηση (τηλεφωνικά ή μέσω chat) από Γιατρό της Interamerican, ενώ έχει τη δυνατότητα να βρει στην περιοχή του τον κατάλληλο για το θέμα της υγείας του Γιατρό ή Διαγνωστικό Κέντρο, συμβεβλημένο με το Δίκτυο Υγείας της Interamerican.

 

Οι ασφαλισμένοι υγείας της Interamerican που αναζητούν μια δεύτερη ιατρική γνώμη σε ένα σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετωπίζουν έχουν μια ακόμα εξαιρετικά σημαντική υπηρεσία στα χέρια τους: δωρεάν πρόσβαση στη μοναδική συμβουλευτική υπηρεσία Best Doctors, η οποία αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο με 50.000+ κορυφαίους Γιατρούς και 400+ ειδικότητες σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε ασφαλισμένου της, η Interamerican, σε συνεργασία με κορυφαίους οργανισμούς, εταιρίες και ειδικούς, προσφέρει ειδικά προνόμια και εξειδικευμένο περιεχόμενο στους τομείς της υγιεινής διατροφής, της φυσικής άσκησης και της καλής ψυχολογίας.

Ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας της Interamerican, υπογραμμίζει: «Το μοναδικό σύστημα υγείας της Interamerican εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και θέτει σήμερα τα θεμέλια εκείνα που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε, μελλοντικά, στους πελάτες μας περισσότερα, ακόμη πιο καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες υγείας».

 

Περισσότερα

Συνεργασίες

«ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από το Μελάνωμα» στον ΟΚΑΑ, Ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Με το μήνυμα «Δεν είναι όλοι οι σπίλοι φίλοι μας», η Διοίκηση του ΟΚΑΑ, διοργάνωσε, την Τρίτη 21 Ιουνίου, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης, την Αντιπεριφέρεια  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ, το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας, δωρεάν προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις για τα άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παραθαλάσσιων επαγγελμάτων και επαγγελμάτων που έχουν έκθεση στον ήλιο.  

Η συγκεκριμένη δράση είχε ως στόχο, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ, Απόστολο Αποστολάκο, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, των αλιέων, των εμπόρων και των συναλλασσόμενων, στα θέματα πρόληψης του Μελανώματος και των δερματικών νόσων

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της Ιχθυόσκαλας Νέας Μηχανιώνας, υλοποίησαν δράση στον χώρο του ΟΚΑΑ, και ανέπτυξαν τρία εξεταστήρια με τον αναγκαίο εξοπλισμό, δίνοντας την δυνατότητα στους επαγγελματίες της θάλασσας, στον Δήμο Θερμαϊκού, να εξεταστούν στον τόπο της εργασίας τους

Ολοκληρωμένες δράσεις προγραμματίζονται και υλοποιούνται σταδιακά σε όλες τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο ενημέρωσης και προσφοράς στις κοινωνικές ομάδες που σχετίζονται με τον ΟΚΑΑ.

Περισσότερα

Συνεργασίες

Διάκριση στα Health & Safety Awards 2022

ΒRONZE Βραβείο για τη Συμμετοχή Εργαζομένων στη Βελτίωση του επιπέδου Υγείας & Ασφάλειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Βραβείο BRONZE στην κατηγορία “Αποτελεσματική Συμμετοχή Εργαζομένων” απέσπασε η Ολυμπία Οδός Λειτουργία στα Health & Safety Awards 2022 (Βραβεία Υγείας & Ασφάλειας), που διοργανώθηκαν για 8η χρονιά με στόχο να επιβραβεύσουν και να αναδείξουν τις καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση Υγείας & Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Ο θεσμός των βραβείων προβάλει εταιρείες που δημιουργούν και διατηρούν ασφαλείς χώρους εργασίας, αναπτύσσουν κουλτούρα προληπτικής υγείας και ασφάλειας σε εργοδότες και εργαζομένους και δύνανται να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση στους κλάδους που ανήκουν.

 

Η διάκριση της εταιρείας Ολυμπία Οδός Λειτουργία είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των εργαζομένων και επιβεβαιώνει την δέσμευση όλων για επιτυχή εφαρμογή και τήρηση των κανόνων του Συστήματος Υγείας & Ασφάλειας, που είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 45001:2018.

Η εταιρία δεσμεύεται για τη διατήρηση και περαιτέρω εμπέδωση της εταιρικής κουλτούρας που έχει αναπτυχθεί στα θέματα αυτά και στοχεύει στη διαρκή βελτίωση τόσο στον Τομέα Υγείας και Ασφάλειας όσο και στον Τομέα του Περιβάλλοντος, που αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησης.

Η τελετή βράβευσης των νικητών των Health & Safety Awards 2022 πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Μαΐου στο Μουσείο Οίνου στην Παλλήνη. Τα βραβεία παρέλαβαν για λογαριασμό της Ολυμπία Οδός Λειτουργία, ο Προϊστάμενος Ποιότητας & Διοικητικής Υποστήριξης κ. Γιάννης Χανδάνος και η Πολιτικός Μηχανικός του Τμήματος Τεχνικής και Ποιοτικής Υποστήριξης, κα. Κωνσταντίνα Πολύζου (Photo 1 & 2).

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα