Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Συνεργασίες

Θεραπεία Τεστοστερόνης: Πιθανά οφέλη  και κίνδυνοι καθώς μεγαλώνετε

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σκέφτεστε το ενδεχόμενο θεραπείας με τεστοστερόνη για να νιώσετε νεότεροι και πιο δυνατοί καθώς γερνάτε; Δείτε τους κινδύνους αυτής της ενέργειας πριν αποφασίσετε.

Καθώς γερνάτε, η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να ακούγεται πολλά υποσχόμενη. Υπάρχουν όμως πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια θεραπεία σε εσάς.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να μοιάζει με την απόλυτη φόρμουλα κατά της γήρανσης. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία από τη θεραπεία με τεστοστερόνη που σχετίζεται με την ηλικία δεν είναι ξεκάθαρα.

Τι είναι η τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στους όρχεις και συμβάλλει στη διατήρηση της ανδρικής:

 • Οστικής πυκνότητας.
 • Κατανομή λίπους.
 • Μυϊκή δύναμη και μάζα.
 • Τρίχες στο πρόσωπο και στο σώμα.
 • Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 • Σεξουαλική ορμή.
 • Παραγωγή σπέρματος.

Τι συμβαίνει στα επίπεδα τεστοστερόνης με την ηλικία;

Τα επίπεδα τεστοστερόνης γενικά κορυφώνονται κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή. Καθώς μεγαλώνετε, το επίπεδο τεστοστερόνης σας μειώνεται σταδιακά – συνήθως περίπου 1% ετησίως μετά την ηλικία των 30 ή 40 ετών. Για τους ηλικιωμένους άνδρες, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί αν ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση ή αν οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια.

Ο υπογοναδισμός παρεμποδίζει την ικανότητα παραγωγής φυσιολογικών ποσοτήτων τεστοστερόνης λόγω προβλήματος στους όρχεις ή στην υπόφυση που ελέγχει τους όρχεις. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, με τη μορφή ενέσεων, σφαιριδίων, επιθεμάτων ή τζελ, μπορεί να βελτιώσει τα σημεία και τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης σε αυτούς τους άνδρες.

Η φυσική μείωση του επιπέδου τεστοστερόνης προκαλεί τα σημάδια και τα συμπτώματα της γήρανσης;

Όχι απαραίτητα. Οι άνδρες μπορεί να έχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα καθώς γερνούν. Μερικά από αυτά που μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου και υπογονιμότητα.

Σωματικές αλλαγές. Διάφορες σωματικές αλλαγές είναι πιθανές, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου σωματικού λίπους, του μειωμένου μυϊκού όγκου και δύναμης και της μειωμένης οστικής πυκνότητας. Είναι πιθανό να διογκωθούν ή να τρυπηθούν οι μαστοί (γυναικομαστία) και να υπάρξει τριχόπτωση στο σώμα. Μπορεί επίσης να έχετε λιγότερη ενέργεια από ό,τι είχατε παλαιότερα.

Συναισθηματικές αλλαγές. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινήτρων ή της αυτοπεποίθησης. Μπορεί να αισθάνεστε θλίψη ή κατάθλιψη ή να έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη μνήμη.Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως παρενέργειες φαρμάκων, αποφρακτική άπνοια ύπνου, προβλήματα θυρεοειδούς, διαβήτη και κατάθλιψη. Είναι επίσης πιθανό αυτές οι καταστάσεις να προκαλούν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, οπότε η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Μπορεί η θεραπεία με τεστοστερόνη να προάγει τη νεότητα και τη ζωτικότητα;

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή των επιπτώσεων του υπογοναδισμού, αλλά δεν είναι σαφές εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη θα ωφελήσει τους ηλικιωμένους άνδρες που είναι κατά τα άλλα υγιείς.

Παρόλο που ορισμένοι άνδρες πιστεύουν ότι αισθάνονται νεότεροι και πιο σφριγηλοί αν λαμβάνουν φάρμακα τεστοστερόνης, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση τεστοστερόνης σε υγιείς άνδρες. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών αναφέρουν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει κάπως τη σεξουαλική λειτουργία σε ορισμένους άνδρες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βελτιώθούν άλλες λειτουργίες, όπως η ζωτικότητα και η ενέργεια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θεραπείας με τεστοστερόνη σε μεγάλη ηλικία;

Η θεραπεία με τεστοστερόνη ενέχει διάφορους κινδύνους, μεταξύ των οποίων:

 • Επιδείνωση της υπνικής άπνοιας μια πολύ σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά και αρχίζει συνεχώς.
 • Πρόκληση ακμής ή άλλων δερματικών αντιδράσεων.
 • Διέγερση της μη καρκινικής ανάπτυξης του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) και της ανάπτυξης του υπάρχοντος καρκίνου του προστάτη.
 • Διεύρυνση των μαστών.
 • Περιορισμός της παραγωγής σπέρματος ή πρόκληση συρρίκνωσης των όρχεων.
 • Διέγερση υπερβολικής παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος. Ένας θρόμβος θα μπορούσε να αποκολληθεί, να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να προσκολληθεί στους πνεύμονές σας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος (πνευμονική εμβολή).
 • Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε θεραπεία με τεστοστερόνη;

Θέλετε να μάθετε αν η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα μετρήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας τουλάχιστον δύο φορές προτού συστήσει θεραπεία τεστοστερόνης.

Η αντιμετώπιση της φυσιολογικής γήρανσης με θεραπεία τεστοστερόνης δεν συνιστάται. Εάν δεν έχετε κάποια ιατρική πάθηση που να συμβάλλει στην πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει φυσικούς τρόπους για την ενίσχυση της τεστοστερόνης, όπως η απώλεια βάρους και η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της άσκησης με αντιστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την θεραπεία και Τεστοστερονη χαπια

Συνεργασίες

Ασφάλιση ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών από την Anytime της INTERAMERICAN 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η Anytime της INTERAMERICAN για ακόμη μία φορά στηρίζει τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, ασφαλίζοντας ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια και υποστηρίζοντας το εταιρικό σχέδιο υπευθυνότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοποίηση των επιχειρησιακών επιλογών όσον αφορά στις ασφαλιστικές δραστηριότητες. Έτσι, η Anytime ευθυγραμμίζεται με τη νέα εποχή της κινητικότητας, όπως συνολικά την προσεγγίζει η εταιρεία με αίσθημα ευθύνης.

 

Για την εκπλήρωση του μεγάλου στόχου της βιώσιμης κινητικότητας με τη βελτίωση των μετακινήσεων μέσα στον αστικό ιστό, τα ηλεκτρικά ατομικά οχήματα φαίνεται να κερδίζουν καθημερινά έδαφος, καθώς εξασφαλίζουν οικολογικές μετακινήσεις και σημαντικά οφέλη για τους οδηγούς και την κοινωνία.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Anytime παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης για e-bike και e-scooter, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του οδηγού, ώστε να κυκλοφορεί με περισσότερη ασφάλεια.

 

Κάθε οδηγός έχει τη δυνατότητα να ασφαλιστεί με καλύψεις που προστατεύουν τόσο το όχημά του όσο και τον ίδιο προσωπικά από κάποιο ζημιογόνο γεγονός, εξασφαλίζοντας:

 • Κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων
 • Παροχή 24ωρης «Γραμμή Υγείας 1010»
 • Κάλυψη προσωπικού ατυχήματος
 • Κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικών δαπανών
 • Κάλυψη εξόδων αντικατάστασης/επισκευής οπτικών
 • Κάλυψη εξόδων οδοντιατρικής αποκατάστασης
 • Νομική Προστασία, 

ενώ παράλληλα παρέχεται στον ασφαλιζόμενο η δυνατότητα πρόσθετων καλύψεων, όπως: Οδικής Βοήθειας, Ολικής Κλοπής και Ίδιων Ζημιών. 

 

Η Anytime αξιολογεί συνεχώς τις νέες τάσεις και ανάγκες στην Ελλάδα και διεθνώς στην κινητικότητα, παρέχοντας ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης και σύγχρονες λύσεις που δίνουν περισσότερη αξία στην επιλογή των ασφαλισμένων και κάνουν τη θετική διαφορά στη ζωή τους.

 

Περισσότερα

Συνεργασίες

Έργο ΥΑΝΤΑΣ της INTERAMERICAN: τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνά οδηγούν σε σημαντικές καταστροφές σε ιδιωτικές κατοικίες, εμπορικές επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, καθώς και σε δημόσιες εγκαταστάσεις και υποδομές. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, που συνδέονται με τον καιρό και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια των ακραίων φαινομένων έχει αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον (IPCC, 2014).

 

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας πλήρη συνείδηση της υπευθυνότητας και της θέσης της, η INTERAMERICAN συνεχίζει την υλοποίηση του έργου με τίτλο “ΥΑΝΤΑΣ – ΠρότΥπο σύστημΑ εκτίμησης και χαρτογράφησης της ευπάθειας και του καταστροφικού κινδύνου λόγω έΝτονων καιρικών φΑινομένων στην Ελλάδα”. Το έργο με κωδικό T2ΕΔΚ-01108 εντάχθηκε στο πλαίσιο του 2ου κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους και υλοποιείται σε συνεργασία με την GEOSPATIAL ENABLING TECHNOLOGIES (GET), εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της χωρικής πληροφορίας, και τη σημαντική συμβολή της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων των καιρικών επεισοδίων με ασφαλισμένες απώλειες, παρουσιάστηκαν από την INTERAMERICAN με δημοσίευση πρακτικών στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «15th International Conference on Meteorology, Climatology and Atmospheric Physics – COMECAP2021». Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αφορούν:

 • στην ανάπτυξη δεικτών καιρικού κινδύνου και ύψους ζημιάς των επεισοδίων,
 • στην εκτίμηση της ευπάθειας των γεωγραφικών ζωνών στα καιρικά φαινόμενα
 • στη μοντελοποίηση του κινδύνου εμφάνισης ζημιάς με σημαντικό ύψος οικονομικής απώλειας σε συνάρτηση με το ύψος βροχόπτωσης.

 

Το διεθνές συνέδριο COMECAP2021 πραγματοποιήθηκε στις 26-29 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια και προσελκύει σταθερά την τελευταία δεκαετία πάνω από 200 καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα καθώς και τα πρακτικά του συνεδρίου είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο  https://www.conferre.gr/allevents/comecap2020/files/abstactbookopt.pdf

 

 

 

Περισσότερα

Συνεργασίες

Η INTERAMERICAN για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: προνομιακή προσφορά εξετάσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Με εστίαση στη συνολική φροντίδα της υγείας που αποτελεί κορμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της (παροχή ασφαλίσεων και υπηρεσιών υγείας), η INTERAMERICAN συνεχίζει τις προνομιακές προσφορές εξετάσεων πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης -φέτος στις 14 Οκτωβρίου- που έχει θεσμοθετήσει η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η εταιρεία ανακοινώνει μια προσφορά για την υγεία των ματιών. Παρέχεται στο ευρύ κοινό αδιακρίτως -και όχι μόνο στους ασφαλισμένους της- πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος σε προνομιακή τιμή.

 

Η προσφορά θα ισχύει για έλεγχο – εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις ιδιόκτητες υποδομές υπηρεσιών υγείας της INTERAMERICAN: στην κλινική Αθηναϊκή Mediclinic (πλατεία Μαβίλη) και στα πολυϊατρεία Medifirst βορείων και νοτίων προαστίων της Αθήνας (Μαρούσι και Αργυρούπολη), για διάρκεια ενός μήνα, από τις 14 Οκτωβρίου, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Η εταιρεία πέρα από τις επιχειρησιακές δραστηριότητές της, με ανάλογες προσφορές, με χορηγίες ασφάλισης και με δωρεάν υπηρεσίες υγείας, προσεγγίζει τον Στόχο 3 των Sustainable Development Goals του Ο.Η.Ε. για «καλή υγεία και ευημερία». 

 

Ενδεικτικό της εμπειρίας του τομέα οφθαλμολογικών υπηρεσιών στις υποδομές της εταιρείας είναι ότι κατά την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6.500 επισκέψεις από ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία της Αθηναϊκής Mediclinic και περισσότερες από 15.000 επισκέψεις στα δύο ιδιόκτητα πολυϊατρεία Medifirst. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5.000 οφθαλμολογικές χειρουργικές επεμβάσεις στην κλινική.

 

Επισημαίνεται ότι η Αθηναϊκή Mediclinic, με παράδοση δεκαετιών στην Οφθαλμολογία, διαθέτει σήμερα την εμπειρία και τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των οφθαλμολογικών περιστατικών, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών (εξωτερικά ιατρεία), όσο και χειρουργικών επεμβάσεων. Η κλινική διαθέτει χειρουργικές αίθουσες για οφθαλμολογικά χειρουργεία, με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς. Στην Αθηναϊκή Mediclinic έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν τα τμήματα προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού, όπου αντιμετωπίζονται χειρουργικά το γλαύκωμα και ο καταρράκτης, καθώς και οπισθίου ημιμορίου του οφθαλμού, στο οποίο αντιμετωπίζονται χειρουργικά οι αποκολλήσεις, τα τραύματα και οι διαβητικές παθήσεις.

 

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Τμήματος της κλινικής, Παναγιώτης Μπούσαλης, συμβουλεύει: «Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της όρασης. Υπάρχουν παθήσεις του οφθαλμού που προσβάλλουν τον άνθρωπο σε κάθε ηλικία,  χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια». Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύγχρονη οπτική-ηλεκτρονική πληροφόρηση και οι νέες τεχνολογίες, ως μέρος του τρόπου ζωής, έχουν αυξήσει τους κινδύνους λόγω της μεγάλης έκθεσης των ματιών σε οθόνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτικά αναγκαίο τον τακτικό έλεγχο και ιδιαίτερα από τις παιδικές ηλικίες.

Για προγραμματισμό επίσκεψης οφθαλμολογικού ελέγχου στο πλαίσιο της προσφοράς, για το χρονικό διάστημα από  14 Οκτωβρίου έως και 12 Νοεμβρίου, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί:

        Αθηναϊκή Μediclinic: Δορυλαίου 24, πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6475000

        Μedifirst νοτίων προαστίων: Μ. Γερουλάνου 1, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9919222

        Μedifirst βορείων προαστίων: Λεωφ. Κηφισίας 16 & Χαλεπά, Παράδεισος Αμαρουσίου,
τηλ.: 211 1054900.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα