Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Συνεργασίες

Θεραπεία Τεστοστερόνης: Πιθανά οφέλη  και κίνδυνοι καθώς μεγαλώνετε

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σκέφτεστε το ενδεχόμενο θεραπείας με τεστοστερόνη για να νιώσετε νεότεροι και πιο δυνατοί καθώς γερνάτε; Δείτε τους κινδύνους αυτής της ενέργειας πριν αποφασίσετε.

Καθώς γερνάτε, η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να ακούγεται πολλά υποσχόμενη. Υπάρχουν όμως πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια θεραπεία σε εσάς.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να μοιάζει με την απόλυτη φόρμουλα κατά της γήρανσης. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία από τη θεραπεία με τεστοστερόνη που σχετίζεται με την ηλικία δεν είναι ξεκάθαρα.

Τι είναι η τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στους όρχεις και συμβάλλει στη διατήρηση της ανδρικής:

  • Οστικής πυκνότητας.
  • Κατανομή λίπους.
  • Μυϊκή δύναμη και μάζα.
  • Τρίχες στο πρόσωπο και στο σώμα.
  • Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Σεξουαλική ορμή.
  • Παραγωγή σπέρματος.

Τι συμβαίνει στα επίπεδα τεστοστερόνης με την ηλικία;

Τα επίπεδα τεστοστερόνης γενικά κορυφώνονται κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή. Καθώς μεγαλώνετε, το επίπεδο τεστοστερόνης σας μειώνεται σταδιακά – συνήθως περίπου 1% ετησίως μετά την ηλικία των 30 ή 40 ετών. Για τους ηλικιωμένους άνδρες, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί αν ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση ή αν οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια.

Ο υπογοναδισμός παρεμποδίζει την ικανότητα παραγωγής φυσιολογικών ποσοτήτων τεστοστερόνης λόγω προβλήματος στους όρχεις ή στην υπόφυση που ελέγχει τους όρχεις. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, με τη μορφή ενέσεων, σφαιριδίων, επιθεμάτων ή τζελ, μπορεί να βελτιώσει τα σημεία και τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης σε αυτούς τους άνδρες.

Η φυσική μείωση του επιπέδου τεστοστερόνης προκαλεί τα σημάδια και τα συμπτώματα της γήρανσης;

Όχι απαραίτητα. Οι άνδρες μπορεί να έχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα καθώς γερνούν. Μερικά από αυτά που μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου και υπογονιμότητα.

Σωματικές αλλαγές. Διάφορες σωματικές αλλαγές είναι πιθανές, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου σωματικού λίπους, του μειωμένου μυϊκού όγκου και δύναμης και της μειωμένης οστικής πυκνότητας. Είναι πιθανό να διογκωθούν ή να τρυπηθούν οι μαστοί (γυναικομαστία) και να υπάρξει τριχόπτωση στο σώμα. Μπορεί επίσης να έχετε λιγότερη ενέργεια από ό,τι είχατε παλαιότερα.

Συναισθηματικές αλλαγές. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινήτρων ή της αυτοπεποίθησης. Μπορεί να αισθάνεστε θλίψη ή κατάθλιψη ή να έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη μνήμη.Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως παρενέργειες φαρμάκων, αποφρακτική άπνοια ύπνου, προβλήματα θυρεοειδούς, διαβήτη και κατάθλιψη. Είναι επίσης πιθανό αυτές οι καταστάσεις να προκαλούν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, οπότε η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Μπορεί η θεραπεία με τεστοστερόνη να προάγει τη νεότητα και τη ζωτικότητα;

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή των επιπτώσεων του υπογοναδισμού, αλλά δεν είναι σαφές εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη θα ωφελήσει τους ηλικιωμένους άνδρες που είναι κατά τα άλλα υγιείς.

Παρόλο που ορισμένοι άνδρες πιστεύουν ότι αισθάνονται νεότεροι και πιο σφριγηλοί αν λαμβάνουν φάρμακα τεστοστερόνης, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση τεστοστερόνης σε υγιείς άνδρες. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών αναφέρουν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει κάπως τη σεξουαλική λειτουργία σε ορισμένους άνδρες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βελτιώθούν άλλες λειτουργίες, όπως η ζωτικότητα και η ενέργεια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θεραπείας με τεστοστερόνη σε μεγάλη ηλικία;

Η θεραπεία με τεστοστερόνη ενέχει διάφορους κινδύνους, μεταξύ των οποίων:

  • Επιδείνωση της υπνικής άπνοιας μια πολύ σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά και αρχίζει συνεχώς.
  • Πρόκληση ακμής ή άλλων δερματικών αντιδράσεων.
  • Διέγερση της μη καρκινικής ανάπτυξης του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) και της ανάπτυξης του υπάρχοντος καρκίνου του προστάτη.
  • Διεύρυνση των μαστών.
  • Περιορισμός της παραγωγής σπέρματος ή πρόκληση συρρίκνωσης των όρχεων.
  • Διέγερση υπερβολικής παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος. Ένας θρόμβος θα μπορούσε να αποκολληθεί, να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να προσκολληθεί στους πνεύμονές σας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος (πνευμονική εμβολή).
  • Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε θεραπεία με τεστοστερόνη;

Θέλετε να μάθετε αν η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα μετρήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας τουλάχιστον δύο φορές προτού συστήσει θεραπεία τεστοστερόνης.

Η αντιμετώπιση της φυσιολογικής γήρανσης με θεραπεία τεστοστερόνης δεν συνιστάται. Εάν δεν έχετε κάποια ιατρική πάθηση που να συμβάλλει στην πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει φυσικούς τρόπους για την ενίσχυση της τεστοστερόνης, όπως η απώλεια βάρους και η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της άσκησης με αντιστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την θεραπεία και Τεστοστερονη χαπια


Ροή ειδήσεων

Advertisement