Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης από το Λαύριο: Όχι σε νέους διχασμούς – Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, και αυτό το οφείλουμε σε εσάς. Αύριο είναι μία γιορτή Δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη της ΝΔ ενόψει των αυριανών εσωκομματικών εκλογών, κατά την επίσκεψή του στην Δημοτική Τοπική Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, στο Λαύριο.

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στην πολύ μεγάλη συμμετοχή που θα έχουν οι αυριανές διαδικασίες σημειώνοντας ότι θα ψηφίσουν 135.000 μέλη«Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι άνω των 30% των συμπολιτών μας που ενεγράφησαν στη Νέα Δημοκρατία για να ψηφίσουν σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές είναι νέα μέλη που για πρώτη φορά ταυτίστηκαν και επίσημα με την παράταξή μας. Θα θυμάστε ότι όταν με τιμήσατε και με εκλέξατε Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2016, είχα δεσμευτεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανανεωθεί, θα μεγαλώσει, θα διευρυνθεί, αλλά θα κρατήσει πάντα ζωντανές και επίκαιρες τις αξίες τις με σημείο αναφοράς τον ιδρυτή μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε δε πως: «Αποδεικνύουμε ότι και τώρα που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι μπορούμε να κρατάμε ζωντανές τις κομματικές μας οργανώσεις. Οι κομματικές οργανώσεις είναι το νήμα το οποίο συνδέει την Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την κοινωνία. Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι ζητώ πραγματικά απ’ όλα τα στελέχή μας, από τους Υπουργούς μας, από τους βουλευτές μας, να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό και την προσοχή στις κομματικές μας οργανώσεις. Δεν σας ζητάμε να είστε μόνο παρόντες την ώρα των εκλογών. Σας θέλουμε παρόντες καθόλη τη διάρκεια της τετραετίας. Διότι σας διαβεβαιώνω ότι ένα κόμμα λαϊκό και ζυμωμένο μέσα στην πραγματική κοινωνία πρέπει μονίμως να παίρνει ερεθίσματα από την πραγματική κοινωνία για να μπορεί να βελτιώνει τις πολιτικές του κάθε μέρα. Εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερη».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Θα συνεχίσουμε ως κυβέρνηση να δουλεύουμε νυχθημερόν για να βελτιώνουμε τη ζωή όλων των πολιτών. Θα αποκρούσουμε με όλη τη δύναμη των επιχειρημάτων μας το τοξικό κλίμα το οποίο κάποιοι προσπαθούν και σήμερα να διαμορφώσουν πιστεύοντας ότι η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011. Σας ζητώ να πούμε όχι σε όλους αυτούς τους νέους διχασμούς. Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχουμε να κερδίσουμε πολλά πράγματα ως χώρα όταν διχάζομαστε, όταν αυξάνουμε υπέρμετρα τη θερμοκρασία του πολιτικού διαλόγου. Θα εξακολουθούμε να μιλάμε με επιχειρήματα, να παρουσιάζουμε το πλούσιο κυβερνητικό μας έργο και να συνεχίζουμε κάθε μέρα να δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Για να σταθούμε κοντά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, για να προσφέρουμε στα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και ευκαιρίες μετά το πανεπιστήμιο. Για να βελτιώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση και να προστατεύσουμε αυτό το Φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μας».

«Αυτός ο τόπος αποτυπώνει το όραμά σας», τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Σας καλωσορίζω στον τόπο, που αποτυπώνει το όραμά σας, όπως αυτό το περιγράψατε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Γιατί το Λαύριο αλλάζει, το Λαύριο κοιτάζει ψηλά, το Λαύριο βαδίζει μπροστά. Για τον Δήμο μας αυτή η προβολή, το μέλλον είναι το πιο ισχυρό κεφάλαιο στο αναπτυξιακό μας σχεδιασμό στηριζόμενο στα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία συνθέτουν μία δυναμική ισχυρή και μοναδική παρουσία στην Αττική. Πριν από λίγο είχατε επισκεφθεί, πήγαμε παρέα στην Technohull και είδατε μια πολύ σύγχρονη επιχείρηση και η Λαυρεωτική, ως ένας τόπος στρατηγικής σημασίας χάρη στο λιμάνι και της εγγύτητας που έχει στο αεροδρόμιο και στην πρωτεύουσα κινείται σε ένα στρατηγικό άξονα, που τέμνει τη βιομηχανική παράδοση, τον φυσικό και ιστορικό πλούτο με την τεχνολογία την Παιδεία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό».

mitsotakis_lavrio

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ:

«Κύριοι Δήμαρχοι, φίλες και φίλοι Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες σας ευχαριστώ για αυτήν την πολύ θερμή υποδοχή! Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, τη στήριξή σας όχι μόνο στο πρόσωπό μου, αλλά στη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια στη Νέα Δημοκρατία!

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας την πολύ μεγάλη ικανοποίησή μου για το γεγονός, ότι αύριο είναι μία γιορτή Δημοκρατίας για τη Νέα Δημοκρατία. Οργανώνουμε μετά την περιπέτειά του Covid τις εσωκομματικές μας εκλογές. 135.000 εγγεγραμμένα μέλη! Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, και αυτό το οφείλουμε σε εσάς.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όλα τα στελέχη του κόμματος, τα οποία εργάστηκαν και εργάζονται για την άψογη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών. Επιτρέψτε μου να μνημονεύσω ξεχωριστά τον Στέλιο Κονταδάκη, τον Πρόεδρο της νεολαίας μας τον Παύλο Μαρινάκη, τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος τον κ. Μπρατάκο, με τον οποίον ήμασταν μαζί πριν, αλλά και όσους θα είναι παρόντες αύριο στις κάλπες για να διεξαχθούν αυτές οι εσωκομματικές εκλογές. Θέλω να τονίσω το γεγονός ότι είμαστε ένα κόμμα, το οποίο βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων. Εξού και το 20% όσων συμμετέχουν αύριο, θα συμμετέχουν και θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά για πρώτη φορά με απόλυτη ασφάλεια.

Και θέλω επίσης να επισημάνω ότι άνω των 30% των συμπολιτών μας που ενεγράφησαν στη Νέα Δημοκρατία για να ψηφίσουν σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές είναι νέα μέλη που για πρώτη φορά ταυτίστηκαν και επίσημα με την παράταξή μας. Θα θυμάστε ότι όταν με τιμήσατε και με εκλέξατε Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2016, είχα δεσμευτεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανανεωθεί, θα μεγαλώσει, θα διευρυνθεί, αλλά θα κρατήσει πάντα ζωντανές και επίκαιρες τις αξίες τις με σημείο αναφοράς τον ιδρυτή μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Και αποδεικνύουμε ότι και τώρα που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι μπορούμε να κρατάμε ζωντανές τις κομματικές μας οργανώσεις. Οι κομματικές οργανώσεις είναι το νήμα το οποίο συνδέει την Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την κοινωνία. Και δεν θα κουραστώ να το λέω ότι ζητώ πραγματικά από όλα τα στελέχη μας, από τους Υπουργούς μας, από τους βουλευτές μας, να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό και την προσοχή στις κομματικές μας οργανώσεις.

Δεν σας ζητάμε να είστε μόνο παρόντες την ώρα των εκλογών. Σας θέλουμε παρόντες καθόλη τη διάρκεια της τετραετίας. Διότι σας διαβεβαιώνω ότι ένα κόμμα λαϊκό και ζυμωμένο μέσα στην πραγματική κοινωνία πρέπει μονίμως να παίρνει ερεθίσματα από την πραγματική κοινωνία για να μπορεί να βελτιώνει τις πολιτικές του κάθε μέρα, εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερη.

Και κ. Δήμαρχε, χαίρομαι που μου δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας στο Λαύριο, στη Λαυρεωτική, διότι το Λαύριο αλλάζει και η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζουν προς το καλύτερο. Και αυτό που γίνεται εδώ στη δική σας περιοχή είναι μία μικρογραφία της μεγάλης προσπάθειας αναγέννησης αυτής της χώρας μετά από μία δεκαετία μεγάλης και έντονης οικονομικής κρίσης.

mitsotakis_lavrio2

Είχα την ευκαιρία -όπως είπε ο κ. Δήμαρχος- πριν από λίγο να επισκεφτώ μία καινοτόμο ελληνική επιχείρηση η οποία ναυπηγεί από την αρχή μέχρι το τέλος υπερσύγχρονα σκάφη αναψυχής εκ των οποίων το 70% εξάγεται. Το 70% εξάγεται. Διότι ήταν πραγματικά άξιο απορίας γιατί μία χώρα νησιωτική με πρόσβαση στη θάλασσα δεν μπορούσε να ανταγωνίζεται άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, στην παραγωγή τέτοιων σκαφών. Κι όμως ναι, έγινε αυτό εδώ στο Λαύριο. Μία επένδυση που ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια. Δημιούργησε σε πρώτη φάση παραπάνω από 100 θέσεις εργασίας και εκτιμώ ότι μπορούν πολύ πολύ εύκολα να διπλασιαστούν, εδώ στο Λαύριο, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τους φόρους για όλους τους Έλληνες για όλες τις Ελληνίδες. Ήμασταν απολύτως συνεπείς στη δέσμευση την οποία δώσαμε ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη.

Φίλες και φίλοι, δεν θέλω να μακρηγορήσω σήμερα. Ξέρετε ότι έχει ήδη περάσει το ήμισυ της κυβερνητικής μας θητείας. Η κυβέρνηση αυτή, παρά τις πολύ μεγάλες κρίσεις τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει, παραμένει απολύτως συνεπής και προσηλωμένη στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Αντιμετωπίσαμε προκλήσεις πρωτοφανείς. Την εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, έντονες αναταράξεις με τον γείτονά μας και προφανώς την πανδημία του COVID, η οποία -θέλω να το τονίσω- ακόμα δεν έχει τελειώσει. Και θέλω να παρακαλέσω όλες και όλους, όχι απλά να είστε προσεκτικοί, όπως είμαστε σήμερα υποδειγματικά φορώντας όλοι τις μάσκες μας, σε μία εξωτερική συνάθροιση η οποία όμως μας φέρνει κοντά τον έναν στον άλλον, αλλά να σας παρακαλέσω να μας βοηθήσετε να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού και άλλο σε σχέση με το που βρισκόμαστε.

Και το λέω αυτό διότι το εμβόλιο, φίλες και φίλοι, είναι η μόνη άμυνα, η μόνη ασφάλεια, η μόνη ασπίδα, την οποία έχουμε απέναντι στον κορονοϊό. Τα ποσοστά εμβολιασμού μας μπορούν να βελτιωθούν, η κυβέρνηση αυτή θα εξακολουθεί κάθε μέρα να προσπαθεί να πείσει και τους λίγους καχύποπτους ότι πρέπει και αυτοί να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Είναι δραματικό το γεγονός ότι και σήμερα που μιλάμε συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές, επειδή δεν επέλεξαν να κάνουν το απλό, το εύκολο, να πάνε να εμβολιαστούν. 9 στους 10 συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στις εντατικές της χώρας είναι ανεμβολίαστοι και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς θα καταλήξουν και θα συνεχίζουν να καταλήγουν εάν δεν μπορέσουμε να κάνουμε μία ακόμα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού.

Κι εδώ η προσωπική ιστορία του καθενός έχει σημασία. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί μέσα από την κεντρική ενημέρωση την οποία μπορεί να κάνει, να πείσει τους καχύποπτους ότι πρέπει να εμβολιαστούν αλλά ζητώ και τη δική σας βοήθεια. Τη βοήθεια της καθεμιάς και του καθένα ξεχωριστά. Όλοι μπορεί να γνωρίζετε κάποιον συμπολίτη μας ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί. Μεταφέρετέ τους την προσωπική σας εμπειρία. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους αυτούς με όλη την καλή διάθεση, να τους πείσουμε να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και τις καχυποψίες τους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώσουμε με αυτήν την περιπέτεια και να μπορέσουμε πια να αφήσουμε πίσω μας μία υγειονομική τραγωδία η οποία δυστυχώς χτύπησε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όμως, το κυβερνητικό έργο δεν αναστέλλεται, δεν σταματάει επειδή ταυτόχρονα αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις και. πιστεύω ότι στο κομμάτι αυτό τα έχουμε καταφέρει καλά. Η οικονομία μας θα αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς το 2021: 6,1% λέει το Υπουργείο Οικονομικών. Πιθανώς να είναι και μεγαλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά αυτά τα νούμερα δεν λένε πολλά πράγματα στους πολίτες. Αυτό το οποίο εισπράττω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που πηγαίνω είναι ένα νέο δυναμισμό, μία καλή διάθεση, μία εκτίμηση για πρώτη φορά παρά την καχυποψία που μπορεί να υπάρχει ότι τα πράγματα τελικά στη χώρα μας θα πάνε καλύτερα και μπορούν να πάνε καλύτερα. Διότι αξίζουμε να ένα καλύτερο αύριο και ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κατακτήσουμε.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, ως κυβέρνηση να δουλεύουμε νυχθημερόν για να βελτιώνουμε τη ζωή όλων των πολιτών. Θα αποκρούσουμε με όλη τη δύναμη των επιχειρημάτων μας το τοξικό κλίμα το οποίο κάποιοι προσπαθούν και σήμερα να διαμορφώσουν, πιστεύοντας ότι η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011. Σας ζητώ να πούμε όχι σε όλους αυτούς τους νέους διχασμούς. Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχουμε να κερδίσουμε πολλά πράγματα ως χώρα όταν διχάζομαστε, όταν αυξάνουμε υπέρμετρα τη θερμοκρασία του πολιτικού διαλόγου. Θα εξακολουθούμε να μιλάμε με επιχειρήματα, να παρουσιάζουμε το πλούσιο κυβερνητικό μας έργο και να συνεχίζουμε κάθε μέρα να δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να σταθούμε κοντά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, για να προσφέρουμε στα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και ευκαιρίες μετά το Πανεπιστήμιο, για να βελτιώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση και να προστατεύσουμε αυτό το πανέμορφο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μας.

Συγχαρητήρια κύριε Δήμαρχε για τα πολλά τα οποία κάνετε σε αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε επίσης να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη και στην κάθε επιχείρηση να συναλλάσσεται με το ελληνικό Δημόσιο από το κινητό του ή από τον υπολογιστή του. Αυτές ξέρετε είναι οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτήν την προσπάθεια -για να κλείσω από κει που ξεκίνησα- σας θέλουμε την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά δίπλα μας και ελάτε αύριο σε αυτή τη μεγάλη, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας, τη γιορτή της Νέας Δημοκρατίας, που είναι ταυτόχρονα γιορτή Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία εμπλέκει τους πολίτες, είναι καλοδεχούμενη και προσθέτει στην ποιότητα της ελληνικής Δημοκρατίας. Είμαστε ένα ανοιχτό κόμμα, ελάτε αύριο ψηφίστε, ψηφίστε από τον υπολογιστή σας για εσάς που έχετε διάθεση να το κάνετε ηλεκτρονικά να ασκήσετε το δικαίωμά σας ηλεκτρονικά, να ευχηθώ στον κάθε υποψήφιο καλή επιτυχία και την επόμενη βέβαια μέρα πάντα, ενωμένη θα προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία μπροστά με νέες ηγεσίες στις τοπικές οργανώσεις, με νέα μέλη, με δύναμη σταθερότητας και ανανέωσης που τόσο χρειάζεται αυτή η χώρα.

Και, βέβαια, θα δώσουμε το επόμενο ραντεβού μας στο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα γίνει το Δεκέμβριο αυτού του έτους. Εμείς δεν έχουμε δυσκολίες να οργανώνουμε τα συνέδρια μας, δεν πρέπει να τσακώνονται οι διάφορες συνιστώσες για να τα βρουν με ποσοστώσεις. Τα έχουμε λύσει αυτά τα ζητήματα. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα περισσότερο ενωμένη, περισσότερο ανανεωμένη και περισσότερο έτοιμη να οδηγήσει την πατρίδα μας σ’ ένα νέο δρόμο ανάπτυξης και Κοινωνικής συνοχής.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία αύριο στις εκλογές».

Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, παραβρέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στελιος Πέτσας, οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Γεωργία Μαρτίνου και Βασίλης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Αττικής, Νικόλαος Πέππας, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, ο Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, o Γενικός Διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Γραμματέας Οργανωτικού και διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης.

mitsotakis_lavrio3

«Είμαστε στη φάση σημαντικών παρεμβάσεων για την εξυγίανση όλης της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα»

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ναυπηγείο της ελληνικής εταιρείας κατασκευής και εμπορίας σκαφών αναψυχής και ναυτιλιακών ειδών, Technohull, που βρίσκεται στο Λαύριο. «Χαίρομαι, που επισκέπτομαι μία εταιρεία εξωστρεφή, δυναμική, η οποία συνδέεται με τη θάλασσα και η οποία αποδεικνύει, ότι μπορούμε να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί σε τομείς, όπου δυστυχώς μέχρι σήμερα υπολειπόμασταν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «είμαστε στη φάση σημαντικών παρεμβάσεων για την εξυγίανση όλης της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το παράδειγμα της εν λόγω εταιρείας σημείωσε ότι: «Σε μία τέτοια καθετοποιημένη παραγωγή δραστηριοποιούνται εργαζόμενοι από πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Από εξειδικευμένους ναυπηγούς, αποφοίτους των κορυφαίων ελληνικών Πολυτεχνείων, μέχρι εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα θα πρέπει να υποστηρίζονται από συστήματα κατάρτισης και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τα οποία δρομολογούμε ως Κυβέρνηση. Διότι, δεν θα είναι όλες οι δουλειές κατ’ ανάγκη στη χώρα δουλειές, οι οποίες απαιτούν υποχρεωτικά ένα πτυχίο Πανεπιστημίου. Οπότε, νομίζω ότι και οι νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, αναδεικνύονται στα πλαίσια του επανασχεδιασμού όλων των προγραμμάτων εκπαίδευσης και δεν αναφέρομαι μόνο στα Πανεπιστήμια και στα Πολυτεχνεία, αναφέρομαι και σε όλη τη δουλειά, η οποία γίνεται στην μεταλυκειακή εκπαίδευση».

«Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την technohull η οποία εξάγει το 70% των σκαφών που δημιουργεί εκτός Ελλάδας και είναι μια καθετοποιημένη Ελληνική εταιρεία», ανέφερε ο κ. Γεωργάτος ενώ ο κ. Πετράτος επεσήμανε πως: «οι καινούργιες εγκαταστάσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να πάμε εκεί που πραγματικά έχουμε σχεδιάσει και ονειρευόμαστε. Ο στόχος μας είναι να τριπλασιάσουμε την παραγωγή».

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του ναυπηγείου και ενημερώθηκε για τη διαδικασία σχεδιασμού των σκαφών που ξεκινά από τη συναρμολόγηση και καταλήγει στο τελικό προϊόν. Συνομίλησε με τους εργαζόμενους στην παραγωγή και τον υπεύθυνο της ομάδας ενώ ενημερώθηκε και για τις συμβατικές αλλά και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής των πλαστικών μερών του σκάφους.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και ξενάγησαν κατά την επίσκεψή του οι ιδιοκτήτες, Βλάσσης Γεωργάτος και Γεράσιμος Πετράτος. Ακόμη, παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, o Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Γεωργία Μαρτίνου και Βασίλης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

Ελλάδα

Μετάλλαξη «Omicron»: Σε καραντίνα πέντε Έλληνες που επέστρεψαν από τη νότια Αφρική

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε προληπτική καραντίνα σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων τέθηκαν ήδη, στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 σήμερα το πρωί, πέντε Έλληνες, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα με πτήση από τη νότια Αφρική και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, δεν είναι κρούσματα, ωστόσο εφαρμόζεται η 10ήμερη καραντίνα, που ορίζουν οι νέες οδηγίες, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Omicron».

Υπενθυμίζεται ότι, αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη «Omicron») του SARS-COV-2 και ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη xώρα μας, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για δέκα ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Περισσότερα

Ελλάδα

Μετάλλαξη Omicron: Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα – Ελέχθηκαν 40.000 δείγματα του ΕΟΔΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε επανέλεγχο, 40.000 δειγμάτων προχώρησε ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να διαφανεί εάν η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, έχει «επισκεφθεί» και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα δείγματα ελέγχθηκαν εκ νέου για να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιο της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που πλέον αναγνωρίζεται και είχε περάσει «κάτω από τα ραντάρ» του ελέγχου για μεταλλάξεις αφορούσαν όλα τα θετικά PCR των τελευταίων 15 ημερών. Στην περίπτωση που κάποιο ταυτοποιείτο ως κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα γινόταν εκ νέου ιχνηλάτηση. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κανένα από όσα τεστ εξετάστηκαν δεν απέδωσε την μετάλλαξη Omicron.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί με τη νέα μετάλλαξη, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες. Την ίδια ώρα, οδηγία για τις πτήσεις που αφορούν σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της νοτίου Αφρικής εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωση η υπηρεσία, η οδηγία αφορά στις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε δε ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.

«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.Αντίστοιχα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είπε πως είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί τού Σαββάτου, οι φόβοι που υπάρχουν, εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα. Στο ερώτημα πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από την νέα παλλαγή, είπε ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια.

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη «μετάλλαξη Omicron»

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του απαντάει σε 11 βασικά ερωτήματα σχετικά με το τί γνωρίζουμε έως τώρα για την εμφάνισή της νέα μετάλλαξης, τονίζοντας πως «χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση», ενώ σημειώνει πως θα πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός, έως ότου έχουμε στα χέρια μας περισσότερα στοιχεία.

Παράλληλα συστήνει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα, γιατί θεωρεί πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις 3 δόσεις.

Νεότερα για την νέα παραλλαγή

1. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος πέρα από τους προφανείς, που κάνει τους
επιστήμονες να ανησυχούν;

Θα πρέπει να διερευνηθεί προφανώς όλο το φάσμα των νέων μεταλλάξεων αλλά ειδικότερα μία από αυτές (στη θέση 681) μας δίνει ενδείξεις πως η νέα παραλλαγή είναι αρκετά μεταδοτική. Εκεί ίσως έγκειται η ανησυχία. Επίσης έχουμε 50 συνολικά μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή, 32 εκ των οποίων στην πρωτεΐνη ακίδα. Επομένως έχουμε διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

2. Άρα δεν είναι πιο επικίνδυνη παραλλαγή;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες.

3. Είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμη ούτε αυτό. Αν δεν είναι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

4. Πως θα το μάθουμε αυτό;

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής, έχουν ένα επαρκές δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης. Καταγράφουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (σε σύγκριση με την Δέλτα) αλλά και την έκβαση της νοσηλείας. Έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε αν η διασπορά της νέας παραλλαγής είναι μεγαλύτερη ή όχι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλιά όσον αφορά την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και νοσηλειών.

5. Ξέρουμε εάν έχει επιπτώσεις η νέα παραλλαγή στην κλινική εικόνα της λοίμωξης;

Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί διαφορετικά ή σοβαρότερα συμπτώματα.

6. Τι επιπτώσεις έχει η νέα παραλλαγή στις τωρινές μεθόδους διάγνωσης;

Φαίνεται πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα ανίχνευσης με τα τωρινά rapid test. Τα δε εργαστηριακά μοριακά τεστ έτσι κι αλλιώς τροποποιούνται πολύ εύκολα από τη στιγμή πού έχουμε γνώση της γενετικής αλληλουχίας.

7. Τι επιπτώσεις θα έχει στις τωρινές φαρμακευτικές παρεμβάσεις;

Δεν έχουμε προφανώς μελέτες ώστε να έχουμε εικόνα για το εάν επηρεάζονται τα εμβόλια, αλλά δεδομένου πως οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που κόλλησαν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα μπορούμε να μένουμε αισιόδοξοι. Από τα σημεία που βρίσκονται οι μεταλλάξεις στην νέα παραλλαγή, μπορούμε να υποθέσουμε πως ίσως να υπάρξει κάποια μείωση της αποτελεσματικότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά δεν έχουμε ακόμα περαιτέρω στοιχεία. Και να μην ξεχνάμε, πως για την ώρα, η παραλλαγή έχει ταυτοποιηθεί σε λιγότερους από 100 ανθρώπους.

8. Θα έχουμε και άλλες παραλλαγές στο μέλλον;

Ναι. Είχαμε εκατοντάδες μέχρι στιγμής και δεν τις ξέρουμε όλες. Ορισμένες μόνο από αυτές ήταν τελικά σημαντικές, όπως η Άλφα και η Δέλτα.

9. Γιατί λέτε ότι δεν τις ξέρουμε όλες;

Γιατί μέχρι στιγμής το 80% της ταυτοποίησης των αλλαγών του ιού έχει γίνει στις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι πάρα πολύ πιθανό να είχαμε αρκετές παραλλαγές και σε άλλες περιοχές που πέρασαν απαρατήρητες ή που είχαν μικρή διασπορά και μη σημαντικές επιπτώσεις.

10. Οι εταιρείες ανακοινώνουν πως θα ξεκινήσουν την έρευνα για παραγωγή νέων εμβολίων.

Καλά κάνουν αλλά αυτό δεν πρόκειται βέβαια να συμβεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες (ίσως 6-8) και μετά μαζική παραγωγή και διανομή. Και βέβαια θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Άρα μιλάμε για διαθεσιμότητα από την άνοιξη και μετά. Αλλά το πρόβλημα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων στην Αφρική και σε πολλές χώρες την Ασίας θα παραμείνει. Χρειαζόμαστε επομένως ταυτόχρονα μια παγκόσμια πολιτική για την διαθεσιμότητα των εμβολίων, κάτι που είχα επισημάνει ήδη από τον Μάρτιο του 2020.

11. Και μέχρι τότε τι κάνουμε;

Οι εμβολιασμένοι δρομολογούμε και κάνουμε καταρχάς την τρίτη δόση. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Δεν ξέρουμε εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή. Αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις 3 δόσεις.

Περισσότερα

Ελλάδα

Η συνάντηση με νέους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με νέους σε μπαρ της Λάρισας συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από ομιλία που πραγματοποίησε στην πόλη. Όπως έγινε γνωστό, επί δύο περίπου ώρες, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνομίλησε με τους νέους για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Και καλά έκανε, όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο επιβάλλει η θέση και ο ρόλος του ως πολιτικού αρχηγού, αλλά και γιατί στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τίποτα ή να απωλέσουμε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς μας, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί. Εμβολιασμένοι και προσεκτικοί…

 

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα