Connect with us

Αθλητισμός

Στάθης Βέργος: Δάσκαλος του μπάσκετ και παιδαγωγός!

Published

on

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Γ. ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ

Ήταν μία πολύ συγκινητική τελετή αυτή που έγινε προχθές το απόγευμα στο Δημαρχείο της Πάτρας. Εκεί αποδόθηκε η οφειλόμενη τιμή σε έναν ζωντανό θρύλο του πατραϊκού μπάσκετ, τον Στάθη Βέργο, για την προσφορά του στον χώρο του αθλητισμού και της πατραϊκής κοινωνίας. Έχω την τιμή να με συνδέει 40ετής φιλία με τον Στάθη Βέργο, και να ζήσω από κοντά τη μέγιστη προσφορά του στο μπάσκετ της Αχαΐας αλλά και της χώρας ολόκληρης θα έλεγα.

Γεννήθηκε στην Πάτρα και υπήρξε αρχικά παίκτης του μπάσκετ στην Παναχαϊκή και τον Απόλλωνα και κατόπιν προπονητής και των δύο ομάδων. Σαν προπονητής υπήρξε ο κορυφαίος όλων που πέρασαν από την πόλη. Με τη δική του καθοδήγηση η Παναχαϊκή (ΠΓΕ) ανέβηκε το 1985-86 στην Α΄ Εθνική κατηγορία, με γενικό αρχηγό και έφορο μπάσκετ τους αείμνηστους Σταύρο Χαραλαμπόπουλο και Ανδρέα Σακελλαρόπουλο αντίστοιχα με βασική πεντάδα τους Γιάννη Σομολακίδη, Γιάννη Παπανικολάου, Γιώτη Κανατσέλο, Τάκη Πετρόπουλο και Σταύρο Ζούρο κ.ά. Παίκτες που μπορούσαν άνετα να «σταθούν» και να παίξουν σε οποιαδήποτε ομάδα της Α΄ Εθνικής.

Υπήρξε επίσης ο άνθρωπος που ανακάλυψε και ανέδειξε όλους τους μεγάλους Πατρινούς παίκτες του μπάσκετ, όπως τον Τάκη και τον Κώστα Πετρόπουλο, Νίκο Βετούλα, Γιώργο Σκροπολίθα, Νίκο Μηλιδάκη κ.ά. Μα πάνω απ’ όλα, ο μεγάλος αυτός μπασκετάνθρωπος, εκτός από τεχνική δίδαξε και fair play. Δίδαξε στους παίκτες του πως δεν μετράνε μόνο οι επιδόσεις στο παρκέ αλλά εξ ίσου σημαντικό είναι και το ήθος εντός και εκτός γηπέδων. Για τον λόγο αυτό κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη όλων. Οι παίκτες, οι άλλοι προπονητές, οι διαιτητές, οι παράγοντες, οι πάντες σε φορείς και Πολιτεία μιλούσαν – και μιλούν- με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν. Ο άνθρωπος που έχει παντού μόνο φίλους. Και στα 85 του πλέον, ο Στάθης Βέργος, αειθαλής και ενεργητικός σαν έφηβος, μπορεί να υπερηφανεύεται πως οι δύο πατραϊκές ομάδες στην Α1 και τα γεμάτα μπασκετικά γήπεδα οφείλονται -εν πολλοίς – και στη δική του προσφορά στο άθλημα. Και ήταν πολλοί εκείνοι που τη Δευτέρα παραβρέθηκαν στο Δημαρχείο για να τον τιμήσουν. Φίλοι, παλιοί συμπαίκτες και συνεργάτες, παίκτες που ανακάλυψε και ανέδειξε. Ο Τάκης και ο Κώστας Πετρόπουλος, ο Αλέκος Δημητριάδης, Γιώτης Κανατσέλος που μίλησαν με λόγια αγάπης για τον δάσκαλό τους, Ανδρέας Κολυρόπουλος, Χρήστος Κουτσουπάγας, Γιώργος Σκροπολίθας, Γιάννης Σομολακίδης, Γιάννης Κόντης κ.ά πολλοί, ανάμεσά τους και ο Χρήστος Πητσής που ήρθε από τις ΗΠΑ για να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση. Αγαπητέ δάσκαλε, σε ευχαριστώ/ούμε πολύ για την σπουδαία παρακαταθήκη αξιών που άφησες.

*Ποζάρουν στον φακό της «Γ» ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, ο Στ. Βέργος και ο συντάκτης Ν. Σουγλέρης

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της “Γ”

Ροή ειδήσεων

Advertisement