Connect with us

Ελλάδα

Πέθανε η «Φτερού» της Αθήνας, Ανδρέας Νομικός

Published

on

Μία από τις διαχρονικότερες cult μορφές της Αθήνας, που είχε γίνει γνωστή ως «φτερού» έφυγε από τη ζωή. Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Νομικός, που ήταν γνωστός ως «Φτερού», μετά από πολύμηνη μάχη για την υγεία του, κατέληξε το πρωί σε ιδιωτική κλινική όπου νοσηλευόταν. Δίπλα του ήταν η οικογένειά του.

Ο Ανδρέα Νομικός γεννήθηκε στη Λήμνο, το 1937 και ήταν υπαίθριος πωλητής στην Αθήνα, γνωστός ως «φτερού», αφού πωλούσε φτερά για ξεσκόνισμα και φώναζε με ψιλή φωνή «φτερά και πούπουλα».

Γραφική φιγούρα του κέντρου της Αθήνας για πάνω από 50 χρόνια με τη φράση του, «φτερά και πούπουλα» να έχει γίνει κλασική. Ο Ανδρέας Νομικός είχε τρία παιδιά.

Η ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Ο Ανδρέας Νομικός με έναν μάλλον απροσδόκητο τρόπο κατάφερε και έκανε καριέρα στον κινηματογράφο δεδομένου πως ούτε λίγο-ούτε πολύ εμφανίστηκε σε περίπου 30 ταινίες!  Οι ρόλοι που είχε ήταν ίδιοι με τον ρόλο που είχε και στους δρόμους της Αθήνας. Πουλούσε φτερά, υποδυόταν τον ομοφυλόφιλο και πετούσε φαρμακερές ατάκες, ενώ δεν έλειπε και η κραυγή «φτερούυυυυυ, φτεράααααα, καλέ φτεράαααααα» που τον καθιέρωσε στις συνειδήσεις των Αθηναίων. «Ο καταφερτζής» (1964), «Νυχτοπερπατήματα» (1964), «Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση» (1966), «Ένας ιππότης με… τσαρούχια» (1968), «Ο ναύτης του Αιγαίου» (1968), «Ποιος Θανάσης» (1968), Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης μαδιάμ), «Ένας Κίτσος στα μπουζούκια» (1970), «Καυτά ψυχρά κι ανάποδα» (1971), «Ο καμαριέρης της μπουζουξούς (1971)», «Άρπα-Colla» (1982), «Η δημοκρατία του νέφους» (1983), «Ένας πρωτάρης στο κολλέγιο»! (1985) και «Λιποτάκτης» (1988), είναι μερικές μόνο από τις ταινίες που εμφανίστηκε ο Ανδρέας Νομικός.

Ροή ειδήσεων

Advertisement