Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανανεωμένη δράση, με σημαντικές συνεργασίες  

Παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο θεατρικός προγραμματισμός του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για την νέα καλλιτεχνική χρονιά – Αυλαία με «Καρυοθραύστη» στις 18/12

Published

on

Πλούσιος είναι ο θεατρικός προγραμματισμός που έχει κάνει το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, ανακοινώνοντας χθες το ρεπερτόριο που πρότεινε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Λουκάς Θάνος για το 2021-2022, παρουσιάζοντας μία συνολική και ανανεωμένη δράση του ΔΗΠΕΘΕ.

Βασικές κατευθύνσεις είναι η διεύρυνση παλιότερων συνεργασιών, η οικοδόμηση νέων καθώς και ο πλουτισμός των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων με άλλα είδη τέχνης όπως το μπαλέτο, η όπερα, το παραμύθι κ.ά.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Λουκάς Θάνος.

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Κατερίνα Καραπαναγιώτη και η Πρόεδρος του ΚΕ.ΔΗΠ Ήρα Κουρή.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ξεπέρασε τις δυσκολίες που επέβαλλαν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω πανδημίας, προσέφερε στην πόλη παραστάσεις για τη επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και με προσεκτική διαχείριση απέφυγε οικονομικούς κινδύνους.

Τα κύρια σημεία στα οποία δίνεται έμφαση είναι τα εξής:

⮚ Σημαντική κατεύθυνση είναι η συνεργασία, με κοινούς στόχους, όλων των πολιτιστικών τμημάτων του Δήμου και η συνένωση δυνάμεων για αξιοποίηση του σπουδαίου καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτουν για καλύτερο αποτέλεσμα και συντονισμένη προσφορά στην πόλη μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει συνεργασία και θα στηριχθούν και κοινωνικές δομές του Δήμου,  τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ – ΚΟΜΑΙΘΩ και ΑΜΠΕΤ ΧΑΣΜΑΝ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, οι Δημοτικές Κατασκηνώσεις, το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

⮚ Νέα συνεργασία ξεκίνησε ήδη με τη Λυρική Σκηνή  καθώς και συζητήσεις για τρόπους συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο τον Πολιτιστικό  Οργανισμό της Πάτρας καθώς και με την Κοινωφελή Επιχείρηση  Δ.Π. Καρναβάλι Πάτρας και  άλλα ΔΗΠΕΘΕ.

⮚ Θα ανοίξει η συνεργασία με ξένους θεατρικούς φορείς και σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου, του χορού και της όπερας, για παραστάσεις αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με εργαστήρια, στη Δραματική Σχολή και την πόλη. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπαραγωγές, η ερευνητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, η επένδυση σε έργα υποδομής και  σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, θα εδραιώνουν την παρουσία του θεάτρου όχι μόνο στη τοπική κοινωνία αλλά και στον άλλο ελλαδικό χώρο.

⮚ Θα διευρυνθεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά με τα μαθήματα Φιλοσοφίας.

⮚ To 2022 είναι έτος επετείου σημαντικών γεγονότων: είναι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Προσφυγικό. Το ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με τις άλλες δομές πολιτισμού του Δήμου, τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο και άλλους φορείς, θα συμβάλει στη διαμόρφωση του προγράμματος για την ανάδειξη των ιστορικών αυτών γεγονότων, στην ιστορική γνώση και την καλλιτεχνική έκφραση. Είναι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έργα του οποίου μελοποίησαν ο Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις. Αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενα του προγράμματος δράσεων και του ΔΗΠΕΘΕ.

⮚ Στόχος είναι το επόμενο Φθινόπωρο, θεωρώντας ότι οι υγειονομικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές ώστε, εκτός από την κεντρική παραγωγή, να ετοιμάσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τις παραγωγές της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής που παρακολουθούν συνήθως περισσότερα από 200 Σχολεία, γεγονός που δεν ήταν δυνατό τα δύο τελευταία χρόνια.

⮚ Η Δραματική Σχολή, που δημιουργήθηκε το 2013, από το 2014, με τη Δημοτική μας Αρχή, διατηρήθηκε, αναπτύχθηκε και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και επιλέξιμες Σχολές. Το νέο έτος ξεκίνησε, από 8/11 φέτος και ήδη φαίνεται μια ανανεωμένη λειτουργία, που ξεπερνά κάποιες δυσλειτουργίες και μέσα στη χρονιά θα γνωρίσει νέο, ανώτερο επίπεδο λειτουργίας και πλουσιότερο πρόγραμμα εργαστηρίων.

⮚Το Θεατρικό Εργαστήρι, με έργα υποδομής (ξύλινο πάτωμα) βελτίωσε την ποιότητα του χώρου και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Το πρόγραμμα θεατρικής αγωγής και θεατροπαιχνιδιών είναι υψηλού επιπέδου και αυτή τη χρονιά θα δοθεί σημασία στη βελτίωση του περιεχομένου του.

⮚Έργα υποδομής έχουν αναπτύξει τις δυνατότητες των δομών, με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο ΜΠΑΡΡΥ, αγορά οπτικοακουστικών υλικών και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων (ασανσέρ και πίνακας κ. ά.). Η αποθήκη σκηνικών και υλικού μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο, τακτοποιήθηκε και δημιουργήθηκε εκεί, για πρώτη φορά ειδικός χώρος φροντιστηρίου. Το Βεστιάριο έχει οργανωθεί, και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε διαδραστική ψηφιοποίηση.

Νέοι θεσμοί

Παρουσιάστηκαν οι δύο νέοι θεσμοί που θα ενταχθούν στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας:

ΜΠΑΛΛΕΤΟ: Όπως ανακοινώθηκε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας εντάσσει στον προγραμματισμό του ένα μόνιμο σχήμα κλασικού και σύγχρονου χορού. Το νεοσύστατο Μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σκοπό έχει να καλύψει τις ανάγκες των θεατρικών παραγωγών αλλά, και την δημιουργία χορευτικού ρεπερτορίου. Αποστολή του είναι να προσφέρει στους θεατές παραγωγές υψηλής ποιότητας και σηματοδοτεί την έναρξή του με ένα σημαντικό έργο κλασικού ρεπερτορίου τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι.

ΟΠΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: Διεθνείς συναντήσεις ΟΠΕΡΑΣ δωματίου που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων , σε συνεργασία με πρεσβείες βαλκανικών και μεσογειακών χωρών.

Κεντρική σκηνή με «Καρυοθραύστη»

Στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, από 18 Δεκεμβρίου 2021 έως 9 Ιανουαρίου 2022, θα ανέβει σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το έργο του Τσαϊκόφσκι «Ο Καρυοθραύστης», η πιο συγκινητική ιστορία του κλασικού μπαλέτου για όλη την οικογένεια, σε χορογραφία του Γιάννη Αντωνίου. Χορεύουν: Μαρία Κίκινα, Άννα Ευθαλία Καράμπελα,  Αγγελική Πετράκη,  Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη,  Άννα Φυτιλά, Αγγελική Ποταμιάνου Αναργύρου,  Αλεξία Τσουρεκά,  ΄Εντρι Κέντρο (Errik Nour), Ορφέας Χατζησπύρου, Μαρία Καμπανού,  Χριστίνα Άννα  Κατσιμπράκη,  Νόνη  Μπούφη,  Ιωάννα Λουπέτη.

 

Το 2022, ετος Ιάκωβου Καμπανέλλη

Το 2022 είναι έτος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανακοίνωσε σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στο έργο του.

Θα ανέβει επί σκηνής το αριστοφανικό χορόδραμα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» Λιμπρέτο Λουκάς Θάνος, οι Εκκλησιάζουσες-Μία κωμωδία ο Αριστοφανικός Καμπανέλλης σε σκηνοθεσία-μουσική-χορογραφία Λουκά Θάνου και σε σκηνικά –κοστούμια Κέννυς ΜακΛέλλαν στις 7 Φεβρουαρίου 2022.

Από 19 Μαρτίου  έως 29 Απριλίου 2022 θα παρουσιαστούν μονόπρακτα του Καμπανέλλλη.

Θα ακολουθήσει τον Μάιο ένα λυρικό χορόδραμα  του Λουκά Θάνου και Ιάκωβου Καμπανέλλη σε συνεργασία με την ορχήστρα του Δημοτικού  Ωδείου Πατρών , κ.ά.

 

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Το «Άρμα Θέσπιδος» θα ανεβάσει το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας από 6 Μαΐου έως 30 Ιουλίου 2022

 

«Πέρσες» του Αισχύλου για την καλοκαιρινή παραγωγή

Για πιθανή καλοκαιρινή παράσταση αρχαίου θεάτρου και περιοδεία, προτείνονται οι «Πέρσες» του Αισχύλου, αντικείμενο 20 χρόνων μελέτης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Λουκά Θάνου, ο οποίος θα αναλάβει την σκηνοθεσία. Έχει κατατεθεί η πρόταση στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Επίσης, η όπερα «Ρέα» του Σαμαρά ενδέχεται να παρουσιαστεί και στο πολιτιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών του Παρισιού το 2024 σε συνεργασία με την πρεσβεία, με χορωδία, σολίστες από την Πάτρα , από την Λυρική Σκηνή  μαζί με μπαλέτο.

 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Από τον Νοέμβριο του 2019 ο Περικλής Μουστάκης είναι Υπεύθυνος Σπουδών στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Όπως τονίστηκε το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής έχει σχεδιαστεί με στόχο να παρέχει στους σπουδαστές τις απαιτούμενες πρακτικές δεξιότητες για την υποκριτική, καθώς και την άσκηση και κατανόηση της ομαδικής λειτουργίας, την σε βάθος γνώση της αναλυτικής προσέγγισης στη δημιουργική διαδικασία, αλλά και την κατανόηση της δεοντολογίας του επαγγέλματος του ηθοποιού και του καλλιτέχνη εν γένει.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές δράσεις με τα Εργαστήρια Ανατόλι Βασίλιεφ από την παράσταση Μήδεια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στην Επίδαυρο, που θα γίνουν:

Από 14  έως 29 Μαρτίου 2022 ασκήσεις  σε κείμενα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Από 1  έως 30 Ιουλίου 2022 ασκήσεις  σε κείμενα  Αντόν Τσέχωφ

Οι δύο τελευταίες θεματικές θα είναι Πλάτωνας και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με άσκηση στον Ντοστογιέφσκι

Επίσης ο Δήμος Αβδελιώδης θα μυήσει τους μαθητές του στην «Εισαγωγή στο σύστημά του με εφαρμογή στον κινηματογράφο»  από τον Ιανουάριο-Μάιο 2022.

Εν τω μεταξύ το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διοργανώνει επιμορφωτικά θεατρικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τα τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων της α/θμιας και β/θμιας  εκπ/σης Αχαΐας. Τα θεατρικά εργαστήρια θα υλοποιηθούν σε 2 κύκλους.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση έχει αποδείξει πως διαθέτει όλα τα εργαλεία και τις μεθόδους για να αναπτύξει την προσωπικότητα των παιδιών, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, οι συμμετέχοντες μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, να τα κατανοήσουν και να τα διαχειριστούν με σοφία. Ακόμη, μπορούν να καλλιεργήσουν το αίσθημα της ενσυναίσθησης, την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση, τον αυτοέλεγχο και τις  κοινωνικές τους δεξιότητες.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό οργανισμό Liminal, θα βελτιώσει σταδιακά τις συνθήκες προσβασιμότητας και συμπερίληψης σε όλες τους τις δραστηριότητες. Στόχος είναι η παρουσίαση καθολικά προσβάσιμων σε άτομα με αναπηρία παραστάσεων και η διεξαγωγή συμπεριληπτικών δράσεων. Επιπλέον, μέσω σεμιναρίων στη Δραματική Σχολή οι σπουδαστές θα εξοικειωθούν με πρακτικές και μεθοδολογίες προσβασιμότητας και συμπερίληψης στην τέχνη του θεάτρου.

Τέλος, τονίστηκε πως το Θέατρο συνεχίζει την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του διαδικασία θέτοντας υψηλότερους στόχους και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες με την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του. Επίσης  καθιερώνει το φοιτητικό-μαθητικό εισιτήριο αξίας 5 ευρώ.  Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων : www.ticketservices.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement