Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο-Ψώνια μετά τις 10 το πρωί-Αλλαγή ωραρίου και για τα εμπορικά καταστήματα του Δήμου Πατρέων

Published

on

Αλλαγή ωραρίου και στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας επιφέρουν τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο και εκτός των αλλαγών στα ωράρια, θέτουν πιο αυστηρούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αυτό με απλά λόγια, σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα θα πρέπει να ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 9 το βράδυ και άρα, τόσο οι επαγγελματίες της πόλης όσο και οι καταναλωτές θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα ωράριά τους.
Σημειώνεται ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Δήμο Αγρινίου, δεν ισχύει όμως για άλλες περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα το Αίγιο, η Κ. Αχαΐα, ο Πύργος, η Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, κλπ.
Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες και ισχύει από αύριο, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, αναφέρονται τα εξής: «Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00».
ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας εξέδωσε ανακοίνωση όπου ενημερώνει τα μέλη του και το καταναλωτικό κοινό της περιοχής, ενώ παράλληλα προτείνει και το εξής ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων:
Δευτέρα 10:00 – 15:00
Τρίτη 10:00 – 14:30 & 17:30 – 21:00
Τετάρτη 10:00 – 15:00
Πέμπτη 10:00 – 14:30 & 17:30 – 21:00
Παρασκευή 10:00 – 14:30 & 17:30 – 21:00
Σάββατο 10:00 – 16:00
«ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ»
Στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, επίσης, ασκείται κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις, αναφέροντας τα εξής: «Να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά την προχειρότητα των μέτρων όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταστήματα υδραυλικών. εργαλείων, χρωματοπωλείων, ανταλλακτικών, φωτοτυπικών κ.λ.π . όπου είναι αναγκαίο το πρωϊνό τους άνοιγμα τουλάχιστον στις 8:00. (Τα πολυκαταστήματα με αντίστοιχα είδη θα είναι ανοικτά από τις 8:00). Επίσης το μέτρο παίρνεται υποτίθεται για την αποφυγή του συνωστισμού στα ΜΜΜ κάτι που για την πόλη μας δεν ισχύει (εκτός από την γραμμή του Πανεπιστημίου που είναι άσχετη με τη λειτουργία της αγοράς). Μέτρα αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της Πανδημίας αλλά που προκαλούν αναστάτωση στις τοπικές αγορές».
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σημειώνεται ότι το μέτρο αλλαγής του ωραρίου δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

 

Τι άλλο ισχύει από αύριο:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι πολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 17 ΕΤΩΝ ΜΕ SELF TEST
Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ
Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα. Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΤΕΣΤ
Και στις εκκλησίες όμως, όπως και σε κάθε χώρο θρησκευτικής λατρείας (κάθε δόγματος και θρησκείας), η προσέλευση των πιστών από αύριο θα μπορεί να γίνεται μόνο με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό τεστ (PCR ή rapid). Και σε αυτή την περίπτωση, οι ανήλικοι έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν και δήλωση self test.

ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ
Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο που προβλέπει την απαγόρευση πώλησης προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα, εφόσον η πώληση αφορά σε περισσότερα από δύο (2) τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη. Η πώληση περισσότερων τεμαχίων προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση ανά κωδικό σε πελάτη επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στις δημόσιες υπηρεσίες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ (οι ανήλικοι και εδώ μπορούν να προσκομίζουν self test), ενώ εξαιρούνται απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής. Επίσης, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις τράπεζες, το κοινό προσέρχεται επίσης μόνο με επίδειξη πιστοποιητικών ή τεστ, ενώ στα νοσοκομεία επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ασθενή
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement