Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Περιμένουν 2,5 μήνες για να πληρωθούν-Mεγάλος αριθμός Αχαιών που νόσησε δεν έχεi λάβει ακόμα τη βεβαίωση από τον ΕΦΚΑ

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ως «μποναμά» περιμένουν για περισσότερο από 2,5 μήνες εκατοντάδες ασφαλισμένοι την έγκριση της άδειας ασθενείας από την αρμόδια ανώτατη υγειονομική επιτροπή του ΕΦΚΑ.

Ο αριθμός των αδειών έχει αυξηθεί εν μέσω πανδημίας και τα αιτήματα στην υπηρεσία έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Στον φόρτο αυτό αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα η αναμονή των εγκρίσεων συνεπάγεται ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους αλλά και «πονοκέφαλος» για τις επιχειρήσεις.

Όπως εξηγεί στην «Γ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΦΚΑ Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας Γιώργος Κυριακόπουλος, «στον νομό Αχαΐας είναι εκατοντάδες τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του ΕΦΚΑ το τελευταίο διάστημα τόσο από όσους νόσησαν από Covid όσο και από άλλες ασθένειες, οι οποίες είναι γεγονός ότι έχουν αυξηθεί.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας που ασθένησαν να περιμένουν δύο και τρεις μήνες για να πάρουν τις βεβαιώσεις νόσησης ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν. Πέραν της απίστευτης ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να καθυστερήσουν την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) με αποτέλεσμα να παρατηρείται γενικότερη δυσλειτουργία».

Ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τις πρώτες 15 εργάσιμες ημέρες ασθένειας των ασφαλισμένων όταν υπάρχει ιατρική βεβαίωση, όταν αφορά νοσηλεία σε νοσοκομείο καλύπτει το κόστος των ημερομισθίων για έναν μήνα, οι οποίες μέρες περνούν στην Επιτροπή.

Εκτιμάται ότι τα αιτήματα για ιατρικές βεβαιώσεις έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, τα μέλη των Επιτροπών να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο φόρτο με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement