Connect with us

Ελλάδα

Κρίσιμο τεστ με το πρώτο κουδούνι-Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία

Published

on

Οι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν και από σήμερα ανοίγουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικές δομές σε όλη τη χώρα, γεγονός που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλούς ειδικούς και μη.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα σχολεία πρέπει να είναι, να λειτουργούν απρόσκοπτα και τα παιδιά μας να βρίσκονται μέσα σε αυτά ασφαλή, υγιή και χαρούμενα.
Η απόφαση, ωστόσο, της πολιτείας να ανοίξουν τα σχολεία σήμερα, όπως έκλεισαν πριν από δεκαπέντε ημέρες για τις διακοπές, διχάζει την κοινωνία και δημιουργεί πολλαπλή ανησυχία, έχοντας καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, αρκετές εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολυάριθμους θανάτους και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας «λαβωμένο» από τις νοσήσεις υγειονομικών.
Ο αντίλογος σε όλες αυτές τις ανησυχίες είναι το γεγονός ότι θα πραγματοποιούνται πολλοί έλεγχοι και ως εκ τούτου θα ανιχνεύονται νωρίς τα κρούσματα.
Μην ξεχνάμε, όμως, ότι μεγάλος αριθμός μαθητών δεν πραγματοποιούσε τα τεστ στο παρελθόν και απλώς δήλωνε το αρνητικό αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα. Θα συνεχιστεί άραγε αυτή η τακτική; Τώρα, στην περίπτωση-βεβαιότητα που ανιχνευτεί κρούσμα σε κάποιο τμήμα, θα πρέπει να γίνουν, αντί για δύο, πέντε τεστ την εβδομάδα, τρία self tests και δύο rapid. Και στην καλύτερη περίπτωση τα self tests θα τα κάνουν στο σπίτι τους. Τα rapid πού θα τα κάνουν;
Αναφορικά τώρα με τους εκπαιδευτικούς, τίθενται επίσης πολλά ερωτήματα: Αν νοσήσουν δύο, τρεις ή παραπάνω εκπαιδευτικοί συγχρόνως, πράγμα που δεν είναι καθόλου απίθανο, ποιοι θα αναλάβουν; Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το πρωτόκολλο του ανοίγματος των σχολείων είναι σαφές: το τμήμα κλείνει στην περίπτωση που ανιχνευτεί το 50% +1 των μαθητών με Covid.
Ακόμη ερωτήματα που θέτουν οι γονείς: Πώς θα πάνε τα παιδιά στα σχολεία και πώς θα παρακολουθούν το μάθημα σε μία τάξη με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, όπως απαιτείται λόγω συνθηκών; Και ας μην αναρωτηθούμε για τη συνεχή απολύμανση των χώρων του σχολείου…

Ροή ειδήσεων

Advertisement