Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Tα παρατημένα «σαραβαλάκια»-Σε μια τριετία απομακρύνθηκαν από τον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας 1833 εγκαταλελειμμένα οχήματα

Published

on

Του Διονύση Ζακυνθινού

Αγώνα δρόμου κάνει τα τελευταία χρόνια η δημοτική Αρχή για την απόσυρση των εκατοντάδων παρατημένων αυτοκινήτων από τον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Πάτρας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2018 έως σήμερα απομακρύνθηκαν 1833 οχήματα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Ο Δήμος Πατρέων, κατόπιν σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, έχει συνάψει διετή σύμβαση, αρχής γενομένης από τις 14 Σεπτεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος, με εγκεκριμένη εταιρεία συλλογής και ανακύκλωσης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής.

Κάθε χρόνο, καταγράφονται περί τα 500 εγκαταλελειμμένα οχήματα και προωθείται η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους. Από αυτά, άλλα απομακρύνονται από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ όσα δεν απομακρυνθούν παραδίδονται στην εταιρεία ανακύκλωσης προς καταστροφή. Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (Δ.Δ.Δ.Υ).

Η αρμοδιότητα της απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων κ.λ.π) από τα όρια του Δήμου Πατρέων υπάγεται στο Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Προσόδων.
Εντεταλμένοι υπάλληλοι (ελεγκτές-καταγραφείς) εκτελούν αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας καθημερινές αυτοψίες, εντοπίζοντας και καταγράφοντας αυτά που είναι εγκαταλελειμμένα.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αφότου εντοπίζεται ένα παρατημένο όχημα, επικολλάται σε εμφανές σημείο του ειδικό αυτοκόλλητο που το χαρακτηρίζει ως εγκαταλειμμένο.
Στη συνέχεια ενημερώνεται η Ασφάλεια για τη διενέργεια έρευνας προς εξακρίβωση περίπτωσης κλοπής, υπεξαίρεσης ή πιθανής εμπλοκής του οχήματος σε εγκληματική πράξη.

Σε περίπτωση που τα εγκαταλελειμμένα οχήματα φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας, αναζητείται ο ιδιοκτήτης μέσω του υπουργείου Μεταφορών και ενημερώνεται με σχετική επιστολή για την απομάκρυνσή του.

Μετά από 45 ημέρες από την επικόλληση του αυτοκόλλητου, εάν το όχημα δεν απομακρυνθεί, περιέρχεται στη κατοχή του Δήμου, ο οποίος παραδίδει το όχημα σε Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης, όπου παραμένει για δέκα ημέρες. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη της απομάκρυνσης και της αποθήκευσης του. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, προωθείται για καταστροφή.
Κατόπιν αυτών, γίνεται κατανοητό ότι η διαδικασία απομάκρυνσης ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου δεν είναι άμεση, αλλά χρονοβόρα, καθώς πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες προθεσμίες, ενώ απαιτείται η εμπλοκή κι άλλων υπηρεσιών.
Η ενημέρωση του Δήμου για κάποιο παρατημένο όχημα γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του (www.e-patras.gr, στην εφαρμογή SenseCity), καθώς και τηλεφωνικά στο 15190.

 

ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΙΧ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟ

Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα πρέπει να πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
*Να είναι εγκαταλελειμμένο σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες
*Να είναι εγκαταλελειμμένο σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.
*Να είναι εγκαταλελειμμένο σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
*Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των περιοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

 

ΕΓΚΑΤΑΛ/ΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ 2018 2019 2020 2021 ΣΥΝΟΛΟ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ 405 469 538 421 1.833
ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 137 145 128 88 498
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ 268 324 410 333 1.335

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement