Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

13,7 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για δύο πολύ σημαντικά έργα κατά της διάβρωσης των ακτών στην Π.Ε. Αχαΐας

Ο Νεκτάριος  Φαρμάκης υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Η διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των ακτογραμμών της Δυτικής Ελλάδας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον τόπο και τους πολίτες. Προχωράμε βήμα – βήμα, με επιστημονική και σύγχρονη προσέγγιση, να εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή όπου ακτές και άνθρωποι θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και ο τόπος μας θα πάψει να βιώνει τον εφιάλτη της διάβρωσης των ακτών».

Αυτά μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράφοντας την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»,  δύο πολύ σημαντικών έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών σε περιοχές της δυτικής Αχαΐας, οι οποίες διοικητικά ανήκουν στα όρια των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης υπέγραψε δύο αποφάσεις ένταξης. Η πρώτη είναι τα «Έργα Αντιμετώπισης της Διάβρωσης των Ακτών Μονοδενδρίου – Βραχναιίκων – Τσουκαλαιίκων (Π.Ε. Αχαΐας) με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 10 εκατ, ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η δεύτερη είναι τα «Έργα Προστασίας Ακτής Καλαμακίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας» με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 3,69 εκατ. ευρώ και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Και τα δύο έργα έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης στο τέλος του 2023.

Το πρώτο έργο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και μικρό τμήμα ακτής των Ρογιτίκων, στοχεύει στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τη διάβρωση των ακτών αλλά και στην αναβάθμιση της ακτογραμμής.

Σε ό,τι αφορά τις ακτές του Μονοδενδρίου και των Βραχναιΐκων, προτείνεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής σε μήκος 2,5 περίπου χλμ., ενισχυόμενη από επτά εγκάρσιους προβόλους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απωλειών του υλικού αναπλήρωσης. Η τεχνητή αναπλήρωση θα γίνει με καθαρή άμμο και το αρχικό μέγεθος ισούται με 7,5m, ώστε μετά την αποκατάσταση του προφίλ ισορροπίας του πυθμένα να προκύψει αύξηση κατά τουλάχιστον 3 m του πλάτους της ακτής ως προς την υφιστάμενη κατάσταση.  Ακόμα, προτείνονται δύο παράκτια έργα προστασίας, ένα μεταξύ των περιοχών Ρογιτίκων – Μονοδενδρίου μήκους 750m περίπου και ένα στην περιοχή Χατζίνα, στο τέλος της περιοχής Βραχναιΐκων, μήκους 450m περίπου. Η θωράκιση θα κατασκευαστεί με κεκλιμένα πρανή φυσικών ογκολίθων στο βόρειο άκρο της περιοχής των Ρογιτίκων και στο δυτικό άκρο της περιοχής των Βραχναιΐκων. Τέλος, προς την πλευρά της παραλιακής οδού προβλέπεται διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,4 μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την ακτή των Τσουκαλαιΐκων, προτείνεται η κατασκευή συστοιχίας έντεκα εγκάρσιων προβόλων με κεκλιμένα πρανή φυσικών ογκολίθων στην παράκτια ζώνη ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου Τσουκαλαιΐκων. Επίσης, προτείνεται η κατασκευή συστοιχίας δέκα ακόμα εγκάρσιων προβόλων με κεκλιμένα πρανή φυσικών ογκολίθων στην παράκτια ζώνη δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου Τσουκαλαιΐκων. Τα εν λόγω έργα μειώνουν σημαντικά τη διαβρωτική επίδραση των κυματισμών στην ακτή.

Το δεύτερο έργο, αφορά την προστασία και τεχνητή αναπλήρωση με φυσικά υλικά της ακτής Καλαμακίου για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διάβρωσης που έχει ως συνέπεια την εκτεταμένη μείωση του πλάτους της ακτής, την καταστροφή τεχνικών υποδομών, την ανατροπή φυσικών πρανών και την σημαντική υποβάθμιση του παράκτιου και υδατικού περιβάλλοντος. Επιπλέον η προστασία και αύξηση του πλάτους ακτής είναι το υπόβαθρο για την διατήρηση και ανάπτυξη της αποδεδειγμένα πλούσιας βιοποικιλότητας. Προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η κατασκευή ενός συστήματος ύφαλων προβόλων μήκους 50 μέτρων με διεύθυνση εγκάρσια προς την ακτογραμμή, με εκκίνηση πλησίον της ακτογραμμής και τεχνητή αναπλήρωση της ακτής. Συνολικά, θα τοποθετηθούν 28 πρόβολοι σε μήκος ακτογραμμής ίσο με 880 μέτρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να χαθεί άλλος χρόνος για τη Δυτική Ελλάδα και στο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών. Οι ζημιές που και πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα έχουν σημειωθεί στις παράκτιες περιοχές, δείχνουν πως το ρολόι μετράει ήδη αντίστροφα και ένα ζοφερό μέλλον προδιαγράφεται εάν δεν δράσουμε άμεσα. Έτσι, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τη συνεργασία των Δήμων και επιστημονικών φορέων, μπαίνουμε στην εποχή των απτών έργων. Πριν λίγο καιρό ολοκληρώσαμε την μελέτη για την αποκατάσταση της βόρειας ακτογραμμής της Πάτρας και τώρα προχωράμε στην ένταξη των δύο πολύ σημαντικών έργων για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη νότια και δυτική ακτογραμμή της Πάτρας και σε ένα σημαντικό έργο προστασίας και αναβάθμισης της ακτής στο Καλαμάκι της Δυτικής Αχαΐας. Συνεχίζουμε, για να μπορούμε να χαιρόμαστε τις ακτές μας και τα επόμενα πολλά χρόνια…» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης. 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: O Nίκος Βενέρης στηρίζει την “Εμπορική Ανανέωση”

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι επαφές και των τριών ιδρυτικών μελών του νέου συνδυασμού Γιάννης Ρούπας, Τάκης Γουρδούπης και Μιχάλης Παντελής συνεχίζονται καθημερινά, έχοντας μεγάλη απήχηση, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου, ο ιστορικός σύλλογος να εισέλθει σε μία νέα, δυναμική πορεία.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: “Μετά τον έμπορο ηλεκτρικών ειδών, Φώτη Δούβρη και ο γνωστός έμπορος αυτοκινήτων, Νίκος Βενέρης ανακοίνωσε τη στήριξή του στο συνδυασμό, δηλώντας πως «στις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι χρέος όλων μας η ενότητα και η συνεργασία, τις οποίες αντιπροσωπεύουν και οι τρεις συνάδελφοι που αποφάσισαν να συγκροτήσουν την Εμπορική Ανανέωση. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε το μέλλον μας, στηρίζω την Εμπορική Ανανέωση και καλώ κυρίως, τη νέα γενιά εμπόρων να βγει μπροστά. Ενώνω τις δυνάμεις μου, ώστε ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας από θεατής των εξελίξεων να γίνει ξανά πρωταγωνιστής. Με πυξίδα μας την ιστορία του Συλλόγου και με βαθιά πίστη στη δύναμη του εμπορικού κόσμου η Εμπορική Ανανέωση χτίζει γερές βάσεις για το αύριο. Έφθασε η ώρα της δράσης!».

Θα ακολουθήσουν κι άλλες δηλώσεις στήριξης στο συνδυασμό, καθώς ήδη πολλοί γνωστοί έμποροι και επαγγελματίες της πόλης έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στη νέα αυτή προσπάθεια που λαμβάνει μαζικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων με την «Εμπορική Ανανέωση».

Ρούπας Γιάννης
(ΡΟΥΠΑΣ hairshops)

Γουρδούπης Τάκης
(ΓΟΥΡΔΟΥΠΗΣ βιομηχανικά)

Παντελής Μιχάλης
(Autolisi ΠΑΝΤΕΛΗΣ)”

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Οι νοσηλείες στα δύο νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τριψήφια παραμένει η Αχαΐα για ένα ακόμα 24ωρο καθώς χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 105 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Ωστόσο, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ερωτηθείς από την «Γ» εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως σύντομα θα μειωθεί ο αριθμός καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει πτωτική τάση σε όλη τη χώρα. Χθες εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα 3.928 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 2.251 στην Αττική, 323 στη Θεσσαλονίκη, 105 στην Αχαΐα και 129 στη Λάρισα. Χαμηλά είναι τα αριθμητικά δεδομένα στους δύο νομοί της Δυτικής Ελλάδας, με την Αιτωλοακαρνανία να καταγράφει 40 νέες μολύνσεις και την Ηλεία μόλις 29.

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στο ΠΓΝΠ χθες νοσηλεύονταν 14 και 1 παιδιατρική και 3 στη ΜΕΘ, ενώ στον «Άγιο Ανδρέα» νοσηλεύονται 5 ασθενείς στις Κλινικές και 2 στην ΜΕΘ Covid.

23 ΘΑΝΑΤΟΙ, 160 ΣΤΙΣ ΜΕΘ

Σε όλη τη χώρα οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 το τελευταίο 24ωρο ήταν 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.642 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 160 (63.8% άνδρες) και οι νέες εισαγωγές ήταν 100.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Μηχανή καρφώθηκε σε ΙΧ στην ΝΕΟ στο ύψος του μουσείου και τυλίχθηκε στις φλόγες – Σοβαρά ο δικυκλιστής (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

 


Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών στο ύψος του Αρχαιολογικου Μουσείου.

https://youtube.com/shorts/cFBQ3v1kTms?feature=share

Συμφωνα με πληροφορίες του Gnomip από την σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες η μηχανή με τον οδηγό της να έχει τραυματιστεί σοβαρά καθώς το δίκυκλο καρφώθηκε στο πισω μέρος του ΙΧ.

 

Στο σημείο βρέθηκε η Αστυνομία και σταθμός του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο ενώ έφτασε και όχημα της Πυροσβεστικής.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα