Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Για ένα αεροδρόμιο που δεν θεωρήσαμε ως αυτονόητο

Published

on

Του Διονύση Ζακυνθινού

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται το αεροπλάνο και ουδέποτε έχουν μπει σ’ αυτό.

Υπάρχουν επίσης πολλοί που το… τρέμουν και ταξιδεύουν αεροπορικώς «με την ψυχή στο στόμα», ενώ όταν το αεροσκάφος προσγειώνεται ξεσπούν σε πανηγυρισμούς και είναι ανακουφισμένοι, σαν να φλέρταραν προηγουμένως με τον θάνατο και τελικά τον ξεγέλασαν.
Όμως, οι ειδικοί επιμένουν ότι το αεροπλάνο είναι η ασφαλέστερη επιλογή για να ταξιδεύεις.

Υιοθετούμε χωρίς ενδοιασμούς την εκτίμηση τους, αναλογιζόμενοι ότι αυτήν την ώρα χιλιάδες αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα εκτελώντας δρομολόγια σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια διακινούνται καθημερινά με το μοναδικό μεταφορικό μέσο που έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις και σε διάστημα μικρότερο της μιας μέρας σε πάει από τη μια άκρη της Γης στην άλλη.
Στο ερώτημα ποιο είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο μιας πτήσης, βετεράνος πιλότος απάντησε με νόημα: «Το πιο επικίνδυνο είναι μέχρι να φτάσεις από το σπίτι σου στο αεροδρόμιο».
Δυστυχώς, σε ό, τι μάς αφορά, αυτό (το αεροδρόμιο) δεν υφίσταται.
Κάποτε ο Θεόδωρος Άννινος είχε τοποθετήσει μια πινακίδα στην Ακτή Δυμαίων που προανήγγειλε την κατασκευή του αεροδρομίου της Πάτρας.
Αυτό παρέμεινε ένα άπιαστο όνειρο, με την τοπική κοινωνία να θεωρεί δεδομένη τη μη ύπαρξη του στην τρίτη πόλη της Ελλάδας, βάσει και του σκεπτικού ότι «είμαστε κοντά στην Αθήνα».

Και όχι τίποτα άλλο, αλλά με τον νέο οδικό άξονα η πρωτεύουσα μάς ήλθε πιο κοντά. Όμως, κατά την άποψη μας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα να αποκτήσουμε το δικό μας αεροδρόμιο, έστω κι αν αυτό είναι του Αράξου με τη διενέργεια τακτικών πτήσεων από και προς αυτό.

Από πού και ως πού προκύπτει ότι επειδή είμαστε δύο ώρες από την Αθήνα δεν πρέπει να έχουμε αερολιμένα; Πέραν του ότι ευρωπαϊκές πόλεις διαθέτουν περισσότερα του ενός περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπενθυμίσουμε ότι και η Καβάλα που είναι μια «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη έχει (κι αυτή) το δικό της.

Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής προτείνει να διεκδικήσουμε τη μετατροπή του αεροδρομίου του Αράξου σε επιβατικό – εμπορευματικό. Ενδιαφέρουσα πρόταση, ενδιαφέρουσα πρόκληση με διευρυμένους αναπτυξιακούς ορίζοντες.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι για να «ψηλώσουμε» η πρόσβαση μας σε αεροδρόμιο είναι μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση. Ας τη βάλουμε στην ατζέντα μας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement