Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συγκινητικές μαρτυρίες από ανθρώπους που βίωσαν τη σκληρότητά του παιδικού καρκίνου αλλά και την «αγκαλιά» της “Φλόγας”

Published

on

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Καρκίνου, 15 Φεβρουαρίου του 2014, ο Κωνσταντίνος στα 5 του μόλις χρόνια διαγνώστηκε με λευχαιμία και μπήκε στο Νοσοκομείο στην Αθήνα.

Η μητέρα του Σόφη Τζακώστα, μίλησε για όσα βίωσε η οικογένειά της αλλά και την μεγάλη στήριξη που έλαβε από την «Φλόγα» στέλνοντας το δικό της μήνυμα, με αφορμή την σημερινή ημέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων με Νεοπλασματικές Ασθένειας «Φλόγα» στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ.

«ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ»

«…Στο άκουσμα του καρκίνου, ιδίως όταν πρόκειται για το παιδί σου, αισθάνεσαι ότι έχει ανοίξει η γη και σ’ έχει καταπιεί, δεν ξέρεις τι να κάνεις. Ο Κωνσταντίνος ήταν 5 ετών όταν διαγνώστηκε. Από την μία μέρα έπαιζε με τους φίλους και ξαφνικά βρέθηκε σε ένα νοσοκομείο, αντιμέτωπος με εξετάσεις πολλές εξ αυτών επίπονες. Μείναμε για έναν χρόνο στην Αθήνα. Ξαφνικά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως γραφειοκρατία, επιδόματα, κ.α. Η οικογένεια διαλύθηκε, γιατί όταν νοσεί ένα παιδί νοσεί όλη η οικογένεια. Ο μικρότερος γιος μου και ο σύζυγός μου έμειναν στην Πάτρα. Ευτυχώς, ο παιδικός καρκίνος δεν είναι κληρονομικός, ευτυχώς οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν πολύ καλή κατάληξη. Ευτυχώς, στη ζωή μας βρέθηκε η Φλόγα, που μας έδωσε αξιοπρέπεια στον αγώνα μας για την καθημερινότητά μας. Όταν ο Κωνσταντίνος ήταν σε σχήμα και δεν υπήρχε φάρμακο, η Φλόγα έκανε προσπάθειες για να το βρει, μας έδωσε γιατρό, νοσηλευτές, ξενώνα και έκανε να νοιώσουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο βρήκαμε μια μεγάλη αγκαλιά εδώ στην Πάτρα», ανέφερε με συγκίνηση η κα Τζακώστα.

ΧΡ. ΤΡΙΧΑ: «ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ»

Συγκινητικό και το μήνυμα της Χριστίνας Τρίχα, της εθελόντριας της Φλόγας, η οποία νόσησε πριν 2,5χρόνια. «Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας εκτός από τρόμο προκαλεί στενοχώρια στο ίδιο και στην οικογένειά του. Ξαφνικά αλλάζει όλος ο κόσμος. Η Φλόγα φιλοξενεί τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους, τους προσφέρει στέγη, τους στηρίζει στην θεραπεία και να μην χρειαστεί να μεταβούν στο εξωτερικό. Όταν νοσεί ένα παιδί, νοσεί όλη η οικογένεια. Είναι κάτι επικίνδυνο, που όμως θα περάσει και θα ξαναβρεί το χαμόγελό του», ανέφερε, περιγράφοντας πόσο σημαντική ήταν η στήριξη των εθελοντών της Φλόγας κάνοντας τα παιδιά να ξεχαστούν μέσα από δημιουργικές δράσεις και παιχνίδια.

Τ. Παπαϊωάννου: «40 χρόνια αγάπης δίχως όρους»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα» Πάτρας Τασία Παπαϊωάννου ανέφερε πως «κλείνουμε 40χρόνια «Φλόγας», αγάπης δίχως όρους» τονίζοντας πως ήταν το πρώτο μέλος στην περιοχή μας που ξεκίνησε το 1982 όταν το παιδί της νόσησε.
«Τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν καλά στις θεραπείες, δυστυχώς κάποια φεύγουν από τη ζωή, όμως συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Κ. Ζαφείρη: «Το κράτος είναι απόν»

Τριάντα πέντε προσφέρει τις υπηρεσίες της στην «Φλόγα» Πάτρας η Κική Ζαφείρη, ταμίας του Δ.Σ., από τότε που νόσησε η κόρη της, παλεύοντας για όλα τα παιδιά που νόσησαν στηρίζοντας τις οικογένειές τους.
«Αυτά τα 40 χρόνια η Φλόγα έχει καταφέρει να φτιάξει τέσσερις ξενώνες στους οποίους φιλοξενούνται 52 οικογένειες με πληρότητα 100% για όλο το χρόνο. Μακάρι να μην είχαμε λόγο ύπαρξης, αλλά δυστυχώς 300 παιδιά νοσούν κάθε χρόνο από κάποιο είδος καρκίνου. Εκτός από τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες, καλύπτουμε τις εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν καλύπτει το δημόσιο, είμαστε δίπλα στα δύο νοσοκομεία της Αθήνας, καλύπτουμε το κόστος για μηχανήματα όπως μαγνητικό τομογράφο, για ακτινοβολίες, πληρώνουμε τις μισθοδοσίες 8 ιατρών, ενός βιολόγου και ενός παρασκευαστή, ενός ψυχολόγου, δύο γραμματέων, ακόμα για αναλώσιμα υλικά και γραφική ύλη.

Έχουμε συνεργασία και με το ΚΕΔΜΟΠ καλύπτοντας τα έξοδα για την ταυτοποίηση των δειγμάτων στο εξωτερικό. Το σπουδαιότερο για μας είναι ότι πλέον η Ελλάδα έχει μπει στο σύστημα θεραπείας πρωτοκόλλων σε όλα τα προηγμένα κράτη έτσι ώστε να μην χρειάζεται τα παιδιά μας να μεταβούν στο εξωτερικό. Σε διάστημα 5ετίας το πρόγραμμα θα κοστίσει 600.000 ευρώ, αλλά είμαστε περήφανοι γι’ αυτό γιατί θα τους δίνεται η κατάλληλη θεραπεία στο παιδί που θα νοσήσει. Τα χρήματα αυτά εξασφαλίζονται από φίλους και από ανθρώπους που μας στηρίζουν. Το κράτος είναι απόν, δεν έχουμε καμία βοήθεια».

Ωστόσο, η κα Ζαφείρη αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφερειακή Αρχή δια μέσω του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου, αλλά και την 6η ΥΠΕ και τον διοικητή της Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος επέτρεψε στην γιατρό – ογκολόγο Αφροδίτη Γκινοπούλου να παραμείνει στο Νοσοκομείο φροντίζοντας για τα παιδιά. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν οικονομικά την Φλόγα και ιδίως τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών και το Καραμανδάνειο Πατρών, οι οποίοι τοποθέτησαν στα γραφεία τους το κουτί της Φλόγας για να συγκεντρωθούν χρήματα.

Συνυπογράφουν το αίτημα οι Χ. Μπονάνος και Γ. Καρβέλης
«Αναγκαία η θεμελίωση ενός παιδιατρικού νοσοκομείου»


O αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε πως «πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο στον τόπο τους» τονίζοντας την αναγκαιότητα για να αποκτήσει η Πάτρα ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο με ογκολογικό τμήμα που να καλύπτει τις ανάγκες όλου του δυτικού άξονα της χώρας.
«Απαιτούμε ως Περιφερειακή Αρχή επιτέλους η πολιτεία να ακούσει το αίτημά μας και να προχωρήσει άμεσα στη θεμελίωση ενός παιδιατρικού νοσοκομείου με όλα τα σύγχρονα τμήματα και φυσικά ογκολογικά, με όλο το έμψυχο δυναμικό, που θα βοηθήσει όλες τις οικογένειες της περιφέρειάς μας να μην έχουν τις διαδρομές του θανάτου αλλά και της ταλαιπωρίας προς την Αθήνα, διότι πέραν από τον ψυχικό φόρτο της κάθε οικογένειας, έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα βάρη» ανέφερε και δήλωσε πως χρειάζεται «υπόκλιση τιμής και ευγνωμοσύνης» στην «Φλόγα» και στον εθελοντικό αγώνα που δίνουν τα μέλη της όλα αυτά τα χρόνια.
O διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης αναγνώρισε το στήριγμα που προσφέρουν εθελοντικά τα μέλη της Φλόγας στις οικογένειες που έχουν παιδιά που νοσούν με νεοπλασίες, ενώ τόνισε πως το μειονέκτημα του δυτικού άξονα της χώρας είναι να μεταβούν στην Αθήνα, συνυπογράφοντας τα όσα ανέφερε ο κ. Μπονάνος.
Ο κ. Καρβέλης ανέφερε πως «αφού έχουν προηγηθεί όλες οι εξετάσεις στην Αθήνα, έχει γίνει η διάγνωση και η θεραπεία και μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί να παρέχονται ορισμένα ογκολογικά σχήματα. Αυτό όμως δεν είναι η παροχή που θέλουμε στον Δυτικό Άξονα».
Σημείωσε πως δεν θα πρέπει να κυριαρχήσουν «στόχος όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, που να αντανακλά στις αναγκαιότητες που προκύπτουν. Όλοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις, υπάρχει σχέδιο και είναι η ώρα για να προχωρήσει το αίτημα προς την κεντρική εξουσία. Αποτελεί απαίτηση για τη δημιουργία στην Πάτρα ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, πανεπιστημιακού χαρακτήρα, στο οποίο θα μπορούν να συνδράμουν και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων με έδρα την Πάτρα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας στον δυτικό άξονα, χωρίς να μπούμε σε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις» και τόνισε πως η παγκόσμια κοινότητα να συνδράμει ώστε ο παιδικός καρκίνος να είναι ιάσιμος πλήρως.
Α. Γκινοπούλου: Η προετοιμασία γίνεται στην Πάτρα
Την ευχή να γίνει πράξη το όνειρο της πολιτείας για ένα παιδιατρικό νοσοκομείο εξέφρασε η παιδοογκολόγος και γιατρός της «Φλόγας» Αφροδίτη Καρανά – Γκινοπούλου, τονίζοντας πως οι υποειδικότητες υπάρχουν και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και στο Καραμανδάνειο.
Σημείωσε, πως όταν διαγνωστεί ένα παιδί με νεοπλασία στέλνεται στην Αθήνα, όπου εκεί σχεδιάζεται η στρατηγική της θεραπείας, όμως στο ογκολογικό τμήμα της Πάτρας γίνεται όλη η προετοιμασία και η υποστήριξη για να υποβληθεί σε θεραπεία, αντιμετωπίζονται οι τυχόν παρενέργειες και οι γονείς αισθάνονται ασφαλείς.

Από την σημερινή έκδοση της ΓΝΩΜΗΣ – Ρεπορτάζ της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ροή ειδήσεων

Advertisement