Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ημέρα… ελπίδας για εκατοντάδες άνεργους

Σπ. Πρωτοψάλτης στην «Γ»: «Μέλημά μας είναι η ταχύτατη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας»

Published

on

Περισσότερες από πεντακόσιες θέσεις εργασίας κυρίως στην Αχαΐα αλλά και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα θα καλυφθούν από τα διπλάσια βιογραφικά που κατατέθηκαν στην χθεσινή «Ημέρα Καριέρας του ΟΑΕΔ» στην Πάτρα.

Περισσότεροι από 1.200 άνεργοι συμπολίτες μας, κυρίως νεαρής ηλικίας αλλά και μεγαλύτερης βρέθηκαν χθες στην αίθουσα του ημιώροφου του ξενοδοχείου «Αστήρ» με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας.

Τριάντα επιχειρήσεις υποδέχθηκαν ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, συζήτησαν μαζί τους και παρέλαβαν τα βιογραφικά τους προκειμένου να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που έχουν ανάγκη.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ενθουσιασμένος από την μεγάλη ανταπόκριση που είχε η 3η Ημέρα Καριέρας του ΟΑΕΔ στην Πάτρα.

«Οι Ημέρες Καριέρας αγκάλιασαν περισσότερες από 30 επιχειρήσεις και 500 θέσεις εργασίας, για όλες τις ειδικότητες, για πολλούς διαφορετικούς τομείς, διαφορετικές κατηγορίες, εκπαιδευτικές και προσόντων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αχαΐα αλλά και στην ευρύτερη Δυτική Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία). Οι θέσεις εργασίας αφορούν όλες τις ειδικότητες και όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα, δεν είναι μόνον θέσεις υψηλής εξειδίκευσης ή ανειδίκευτων εργατών, αλλά υπάρχει μεγάλη γκάμα που καλύπτει πολλές ανάγκες. Δώσαμε, λοιπόν, τη δυνατότητα στα άτομα που αναζητούν εργασία να μιλήσουν απευθείας με τις επιχειρήσεις, να δώσουν βιογραφικά, να συζητήσουν με τα στελέχη των επιχειρήσεων για τις ανάγκες που υπάρχουν και να τους βοηθάμε για να ξαναβρούν εργασία. Αυτό είναι το ζητούμενο και εμείς, εκεί επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε στην «Γ» ο κ. Πρωτοψάλτης.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Σημείωσε πως ήταν η 3η κατά σειρά δράση που πραγματοποιήθηκε μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, από τον ΟΑΕΔ και δήλωσε ενθουσιασμένος από τη μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τον κόσμο που αναζητά εργασία.

«Οι άνεργοι ήρθαν και μας είπαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δυνατότητα που τους δώσαμε μέσα από την Ημέρα Καριέρας» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, ο οποίος επισκέφθηκε όλα τα περίπτερα και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των εταιρειών και τους ανέργους, καταγράφοντας και ο ίδιος τον παλμό των αναγκών της αγοράς της Δυτικής Ελλάδας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΗ

Στο ερώτημα ποιες ειδικότητες έχουν ζήτηση μας είπε: «Υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εξειδίκευσης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Ενδεικτικά, αναφέρω πως υπάρχουν θέσεις για υπαλλήλους γραφείων, οδηγούς, χειριστές κλαρκ, για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και άλλες πολλές ειδικότητες. Αυτό που έχει σημασία είναι για όσους αναζητούν εργασία είναι να έχουν ετοιμάσει ένα καλό βιογραφικό, να ξέρουν πώς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επιχείρησης, επιμονή και συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, να βοηθήσουμε ώστε να βρουν δουλειά», μας ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν οι θέσεις εργασίας αφορούσαν στους κλάδους χονδρικής και λιανικής πώλησης, παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και ποτών, υφασμάτων, κατασκευής, εμπορίας και διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, όπως επίσης εκπαιδευτικούς οργανισμούς, επιστημονικούς φορείς, τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις στον τομέα της αγοράς φαρμάκων, κ.α.

«ΙΣΩΣ ΕΡΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ ερωτηθείς από την «Γ» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πως εάν υπάρξει ενδιαφέρον η δράση θα επαναληφθεί στην Αχαΐα, τονίζοντας πως ήδη ετοιμάζεται για τον επόμενο μήνα η 4η Ημέρα στην Αθήνα και στη συνέχεια θα «οργώσουν» όλη τη χώρα με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό.

ΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ: «ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΖΕΥΞΗ»

Στην Πάτρα παραβρέθηκε και η Άννα Γιαννοπούλου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Σύζευξης Προσφοράς και Ζήτησης του Οργανισμού, η οποία εποπτεύει τα 117 ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ όλης της χώρας.

«Αποστολή μας είναι να συνδράμουμε ώστε να βρουν δουλειά οι άνεργοι και να μην έχουμε κενές θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό έχουμε δρομολογήσει Ημέρες Καριέρες, Συμβουλευτική και άλλες δράσεις, οι οποίες οδηγούν στη σύζευξη» δήλωσε στην «Γ» η κα Γιαννοπούλου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Αξίζει να αναφερθεί ότι εργασιακοί σύμβουλοι και στελέχη της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) του ΟΑΕΔ, κατά την χθεσινή ημέρα παρείχαν στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες για τις δράσεις και τα προγράμματα του Οργανισμού.

 

«Όσοι δεν αναζητούν εργασία δεν πρέπει να είναι στα μητρώα μας»

«Ο ΟΑΕΔ πρέπει να βοηθάει αυτούς που αναζητούν εργασία και όλους όσοι είναι διαθέσιμοι για εργασία. Όσοι δεν αναζητούν εργασία δεν πρέπει να είναι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ», διεμήνυσε ο κ. Πρωτοψάλτης με αφορμή μάλιστα και τις πρόσφατες εξαγγελίες για τις αλλαγές που θα ισχύσουν για τους μακροχρόνια ανέργους.

«Η στόχευσή μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε την ταχύτερη δυνατή επανένταξη του ανέργου στην αγορά εργασίας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στρέψουμε όλα τα εργαλεία μας και θα επικεντρώσουμε όλους τους πόρους

μας», συνέχισε δίνοντας το στίγμα του.

«ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑ

32% ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3ΕΤΙΑ»

Ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία 3,5χρόνια έχει καταγραφεί μείωση της ανεργίας κατά 32%. «Από 18.8% φθάσαμε στο 12,8% στην Ελλάδα. Η Δυτική Ελλάδα όπως και άλλες περιοχές, π.χ. η Δυτική Μακεδονία ανήκουν στις περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί αρκετά προγράμματα για τους θύλακες υψηλής ανεργίας, δίνουμε ισχυρά κίνητρα. Μάλιστα, στην Πελοπόννησο πολλά από τα προγράμματα που έχουμε υλοποιήσει έχουμε υψηλό ποσοστό απορρόφησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από την Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ, τους προϊσταμένους των τοπικών ΚΠΑ αλλά και τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ κατά την διήμερη παρουσία μου στην Πάτρα υπάρχει ζήτηση από τις επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Γιατί, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία είναι οι επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα φέρουν ανάπτυξη. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις και μέσα από τις δράσεις μας βοηθάμε ώστε να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται».

 

 

 

Α. Κατσανιώτης: «Με επανένταξη στην αγορά εργασίας θα πάμε μπροστά»

 

 

Ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έκανε λόγο για μια εξαιρετική πρωτοβουλία με τεράστια επιτυχία. «Η εξαίρετη πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ κάνει το αυτονόητο, φέρνει σε επαφή τις επιχειρήσεις με τους ανθρώπους που ψάχνουν δουλειά. Αυτό που έχει προτάξει και κάνει με εξαιρετική επιτυχία ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Μόνο έτσι θα πάει η χώρα μπροστά, όταν μπορούν όλοι όσοι μένουν πίσω να επανεκπαιδεύονται και να μπαίνουν ξανά στην πραγματική αγορά εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα».

 

 

Τσιγκρής, Φωτήλας, Αλεξοπούλου: Σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης»

 

Στην δράση παραβρέθηκαν και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, Άγγελος Τσιγκρής και Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον κ. Πρωτοψάλτη για τις πρωτοβουλίες του ΟΑΕΔ, ενώ συνομίλησαν με στελέχη επιχειρήσεων και με ανέργους καταγράφοντας τις ανάγκες τους.

Και οι τρεις τους υπογράμμισαν την σημασία που έχει η καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή μας, η οποία είναι από τις περιοχές με τους υψηλούς δείκτες ανεργίας.

Α. ΚΟΥΝΑΒΗΣ: «ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΔΡΑΣΗ»

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης εξήρε την πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας επισημαίνοντας στην «Γ» πως «είναι αξιοσημείωτο μέσα από τις Ημέρες Καριέρας του ΟΑΕΔ να γεννιούνται 500 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις της περιοχής μας. Η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και θα συνεχίσουμε».

 

 

Κ. Ζαφειρόπουλος: «Αναγκαία η επένδυση στον άνθρωπο»

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος ανέφερε στην «Γ» πως η συγκεκριμένη δράση είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και τόνισε πως «Οι Ημέρες Καριέρας πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο καθώς στην Πάτρα διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη συμμετοχή και από τις επιχειρήσεις αλλά και από τους ανθρώπους που θέλουν να βρουν δουλειά. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών συμμετέχει θεωρώντας ότι  η πρωτοβουλία που βασίζεται στην φιλοσοφία «επενδύοντας στον άνθρωπο» είναι απόλυτα επιτυχημένη».

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για να προσλάβουν προσωπικό, όπως μας είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος αυτήν την περίοδο εστιάζεται στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ακόμα και ειδικευμένους τεχνίτες (π.χ. ξυλουργούς, σιδηρουργούς, κ.α.) καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

 

Τάσος Νικολακόπουλος: «Είμαστε το περίπτερο με τα περισσότερα βιογραφικά»

 

Ένα από τα περίπτερα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ατόμων που αναζητούν μια θέση εργασίας ήταν αυτό του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

Ο Τάσος Νικολακόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών μας είπε «είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα συλλέξαμε 100 βιογραφικά! Οι επιχειρήσεις εμπορικού και χονδρικού εμπορίου, ψηφιακών καταστημάτων για διαχείριση eshop και γραμματειακής υποστήριξης αναζητούν προσωπικό, ενώ πολλοί ενδιαφέρονται με γνώσεις λογιστικής. Προσήλθαν πολλοί ενδιαφερόμενοι άνεργοι, ανάμεσά τους και πολλοί μακροχρόνιοι. Εμείς, θα προωθήσουμε όλα τα βιογραφικά σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις προσωπικού και να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία».

Τέλος, ζήτησε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ να ενισχυθεί ο αριθμός των εργοδοτικούς συμβούλους καθώς σήμερα αντιστοιχεί ένας ανά 200 επιχειρήσεις, για να καταγράφονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων και να μετατρέπονται σε προγράμματα.

 

 

 

 

 

Συνάντηση και με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ

Στην δράση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Παπαζήσιμος μαζί με τον γραμματέα της Ένωσης Νικόλαο Παστρωμά, οι οποίοι  έθεσαν στον πρόεδρο του ΟΑΕΔ ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των υπηρεσιών στην περιφέρειά μας.

«Ως εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ στηρίζουμε τις δράσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προώθησης των προγραμμάτων του Οργανισμού. Παράλληλα, ζητήσαμε βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των κτιριακών υποδομών, ενώ θέσαμε και τις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου μας», δήλωσαν στην «Γ».

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement