Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φτωχοποίηση με περιορισμό σε βασικά είδη- Κοτόπουλο και Φέτα αποτελούν πλέον είδος πολυτελείας από το τραπέζι των Πατρινών!

Published

on

Σε μια νέα περίοδο, πρωτόγνωρη ακόμη και σε σχέση με αυτή που επικράτησε κατά την έναρξη της πανδημίας, εισέρχεται από χθες Σάββατο η αγορά λιανικής και τα Σούπερ Μάρκετ στην Πάτρα με πλαφόν αγορών σε άλευρα (μαλακό σιτάρι, δημητριακά) και λάδια (ηλιέλαιο και υποκατάστατα όπως φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο), με εξαίρεση το ελαιόλαδο.

Ο τοπικός όμιλος Σ/Μ «Αράπης Μάρκετ ΕΠΕ» προχώρησε ήδη από χθες στην εφαρμογή ρης σχετικής απόφασης που σχετίζεται με το πλαφόν και τη διαχείριση των συγκεκριμένων ειδών σε σχέση με τους προμηθευτές, όντας σε ετοιμότητα για την υλοποίηση αποφάσεων που σχετίζονται τόσο με την προστασία του καταναλωτή όσο και στην διασφάλιση της επάρκειας στην αγορά.
Το πλαφόν αφορά κυρίως τους προμηθευτές και έχει να κάνει με πιθανά κρούσματα κερδοσκοπίας υποστηρίζει, μιλώντας στη «Γ» ο Βασίλης Αράπης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει επάρκεια.


«Η εφαρμογή της απόφασης για τα προϊόντα που τίθενται σε αυστηρή παρακολούθηση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφορά κυρίως τις παραγωγικές εταιρίες. Γνωρίζουμε ότι σε κάποια είδη θα υπάρξει πλαφόν και είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για την εφαρμογή του» επισημαίνει το στέλεχος του ομίλου Σ/Μ «Αράπης Μάρκετ ΕΠΕ».
Αυτό για τα οποίο οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου σηκώνουν τα χέρια ψηλά είναι οι ανατιμήσεις και η πιθανότητα, κάποιοι εκ των προμηθευτών, να επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν, με πρόφαση τον πόλεμο και τις ελλείψεις. Κάθε τιμολόγιο που μπορεί να υπάρχει υποψία ότι αναθεωρείται χωρίς λόγο, περνά από το Τμήμα Αγορών οι οποίες προσπαθούν να φιλτράρουν όλες τις αυξήσεις, πριν περάσουν στο ράφι
«Ένα ολόκληρο τμήμα της επιχείρησής μας κάνει καθημερινά ραντεβού με προμηθευτές, έχουμε επικεντρωθεί κυρίως σε εταιρείες που εμπορεύονται άλευρα και σιτηρά όπου εντοπίζουμε το βασικό πρόβλημα και σε επίπεδο ανατιμήσεων αλλά και πιθανών ελλείψεων. Το πρόβλημα ήδη αποτυπώνεται στα καταστήματά μας καθώς, ενώ παρατηρούμε ότι το πελατολόγιο παραμένει σταθερό, το καλάθι του καταναλωτή περιορίζεται…» συμπληρώνει ο κ. Αράπης. Το κύριο πρόβλημα περιορισμού της ζήτησης εστιάζεται σε τοπικά προϊόντα.
«Τοπικοί παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Το πρόβλημα εστιάζεται στη Φέτα και άλλα βασικά είδη διατροφής όπως Κοτόπουλα. Σε αυτά εστιάζουμε διότι είναι προϊόντα που μπαίνουν καθημερινά στο τραπέζι» συμπληρώνει ο κ. Αράπης.
Τα είδη που ανατιμώνται σήμερα είναι διαφορετικά από αυτά που πίεσαν το καλάθι της νοικοκυράς κατά την περίοδο της πανδημίας. Μακαρόνια και δημητριακά είναι αυτά που ακολουθούν σε αυξήσεις, παραμένουν όμως σε απόσταση από τα ύψη των τιμών σε χωριάτικη Φέτα και ντόπιο Κοτόπουλο που, με το κλείσιμο του μήνα, μπορεί να φτάσουν και το 20% σε επίπεδο ανατίμησης.
«Είναι σαφές ότι τα Σ/Μ διαθέτουν επάρκεια σε όλα τα είδη και δεν ευθύνονται για τις ανατιμήσεις όταν καθημερινά κυρίαρχες εταιρείες του παραγωγικού τομέα μεταβάλλουν τα τιμολόγιά τους. Εναλλακτικά περιορίζουμε το περιθώριο κέρδους για να προστατέψουμε τον καταναλωτή αλλά πλέον οι ανατιμήσεις είναι σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Και στο ηλιέλαιο για παράδειγμα, υπάρχουν μεγάλοι προμηθευτές του εξωτερικού που ελέγχουν την αγορά και γι αυτό βλέπουμε στο ράφι αυτές τις μεγάλες ανατιμήσεις.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια να μειώσουμε τις εντάσεις προς τον καταναλωτή με μόνη μας άμυνα το περιθώριο κέρδους καθώς οι εναλλακτικές περιορίζονται» καταλήγει ο κ. Αράπης.
Όσον αφορά τον επόμενο μήνα Απρίλιο αλλά και το Πάσχα, οι διεθνείς εξελίξεις αναμένεται να καθορίσουν πόσο θα βαρύνει περεταίρω από τις ανατιμήσεις το καλάθι της νοικοκυράς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement