Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
Connect with us

Υγεία

Καρδιολογικά προβλήματα φέρνουν εγκεφαλικό επεισόδιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Καρδιά και εγκέφαλος είναι ισχυρά συνδεδεμένα στον οργανισμό μας, όταν πρόκειται για την υγεία των δύο πιο κρίσιμων οργάνων του σώματός μας.

Βλάβη στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια, και αντίστροφα.

Ουσιαστικά, οποιαδήποτε παθολογική επιβάρυνση της καρδιάς συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν είναι σπάνιο ένα εγκεφαλικό να αποτελεί την πρώτη -και συχνά δραματική- κλινική εκδήλωση ενός μέχρι εκείνη τη στιγμή μη ανιχνευμένου καρδιακού προβλήματος. Με τη σειρά του και το εγκεφαλικό μπορεί επίσης να ευθύνεται για καρδιακή βλάβη μέσω μιας σειράς νευρο-ορμονικών σημάτων.

Εξάλλου, τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι συχνά και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου ένα χρόνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Και ο λόγος είναι ότι τόσο οι καρδιακές παθήσεις όσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια μοιράζονται κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Κρήτης Γεώργιος Κοχιαδάκης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Συνέδριο Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ που πραγματοποιείται ως τις 17 Απριλίου στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοχιαδάκη, 10 είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου:

Αρτηριακή υπέρταση
Συνυπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις
Σακχαρώδης διαβήτης
Κάπνισμα
Παχυσαρκία
Ανθυγιεινή διατροφή
Έλλειψη τακτικής σωματική άσκησης
Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Αυξημένη αναλογία απολιποπρωτεΐνης ApoB/ApoA1
Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί προκαλούν μια σειρά από ειδικότερες παθήσεις που επιβαρύνουν την καρδιά και τα αγγεία δημιουργώντας νοσηρό έδαφος για τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου, τόσο για ισχαιμικό όσο και για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης τοποθετεί το στόχο της συστολικής πίεσης μεταξύ 120–129 mmHg για τους περισσότερους ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών και 130–139 mmHg για ασθενείς ηλικίας από 65 ετών και πάνω. Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος εξαρτάται από ένα ευρύτερο φάσμα αλληλένδετων παραγόντων και συννοσηροτήτων. Επομένως οι στόχοι και η ενδεχόμενη θεραπεία θα πρέπει να αποφασίζονται στο πλαίσιο εξατομικευμένης ιατρικής συμβουλής και τακτικής αξιολόγησης.

Κολπική μαρμαρυγή. Η καταγραφή αυτής της συχνής καρδιακής αρρυθμίας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγγενή προδιάθεση της καρδιάς των πασχόντων να σχηματίζει θρόμβους με κίνδυνο αποκόλλησης και επακόλουθης εμβολής εγκεφαλικής αρτηρίας προκαλώντας ισχαιμικό εγκεφαλικό, υπαγορεύει συνήθως την ανάγκη χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων σαν μέτρο πρόληψης. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερος στη μόνιμη κολπική μαρμαρυγή παρά στην παροξυσμική (ριπές/επεισόδια αυτής) με το αποκαλούμενο «φορτίο» της αρρυθμίας να έχει προγνωστικό ρόλο. Πέρα από τις παραδοσιακές συσκευές αρρυθμιολογικής διάγνωσης (holter ρυθμού, εμφυτεύσιμα καταγραφικά), οι φορητές καταναλωτικές συσκευές (π.χ .smartwatch) ενέχουν σημαντικές δυνατότητες παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος οι επεμβατικές θεραπείες της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτές αποσκοπούν είτε στη μείωση -αν όχι εξάλειψη- της αρρυθμίας κυρίως μέσω της απομόνωσης των πνευμονικών φλεβών, είτε στη θρομβοπροφύλαξη μέσω της σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου (αποκλεισμός από την κυκλοφορία του ανατομικού σχηματισμού ο οποίος ευθύνεται για την πλειονότητα των θρόμβων).

Χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί ισχυρό παράγοντας κινδύνου τόσο για ισχαιμική καρδιακή νόσο όσο και για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά τα ευρήματα αφορούν τα κλασικά υπολιπιδαιμικά φάρμακα (στατίνες) αλλά και τους νεότερους αναστολείς της PCSK9. Επιπρόσθετα, εμφανίζουν πλειοτροπικές ευεργετικές δράσεις (μείωση της τοπικής φλεγμονής και σταθεροποίηση των ευάλωτων αθηρωματικών πλακών των αρτηριών) πέραν των υπολιπιδαιμικών τους ιδιοτήτων.

Αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος. Οι ασθενείς με γνωστή αθηροσκλήρωση (πχ νόσο καρωτίδων, λαγονίων ή στεφανιαία νόσο) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θεραπεία των καταστάσεων αυτών με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών. H επιλογή της επεμβατικής θεραπεία για τη νόσο των καρωτίδων (ενδαρτηρεκτομή ή αγγειοπλαστική των καρωτίδων) αποτελεί μια επιπρόσθετη επιλογή στη σύγχρονη θεραπευτική φαρέτρα της πρόληψης του εγκεφαλικού.

Άλλες καρδιακές παθήσεις (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες κλπ) απαιτούν επαρκή και συνεχή θεραπεία. Η δε ανεύρεση σπανιότερων καρδιακών παθήσεων οδηγεί σε στοχευμένες θεραπείες. Έτσι, η ανάδειξη μιας παραμένουσας ενδοκαρδιακής επικοινωνίας η οποία φυσιολογικά αποκαθίσταται κατά τη βρεφική ηλικία (ανοικτό ωοειδές τρήμα) εξηγεί ένα εγκεφαλικό άγνωστης ως τότε αιτιολογίας και μπορεί να διορθωθεί με μια σχετικά απλή επεμβατική πράξη.

Κλείνοντας, ο κ. Κοχιαδάκης επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς «η διακοπή του καπνίσματος, η επαρκής σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή είναι παράμετροι που πρέπει να ενθαρρύνονται στα πλαίσια μακροπρόθεσμων στρατηγικών καρδιαγγειακής πρόληψης».

Η πρόληψη
Αναφερόμενος στην δια βίου πρόκληση της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ καθ. Ιωάννης Γουδέβενος αναφέρθηκε σε παροιμία από τις γιαγιάδες στο Μέτσοβο που λέει πως «οι αρρώστιες, μπαίνουν με το τσουβάλι και βγαίνουν με το βελόνι».

Εξηγώντας σημείωσε ότι:

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί το υπόβαθρο του 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποτε εθεωρείτο απόρροια του πολιτισμού και των ηλικιωμένων. Τώρα αποτελεί κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες: Είναι γνωστή από παλιά καθώς έχει εντοπισθεί στις μούμιες της Αιγύπτου. Ξεκινάει νωρίς στη ζωή όπως έχει διαπιστωθεί από νεκροψίες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Κορέα. Είναι πολυπαραγοντική, χρόνια, φλεγμονώδης, εξελισσόμενη μακροχρόνια σε λανθάνουσα περίοδο ή με ταχεία εξέλιξη σε ορισμένες περιπτώσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, γενικευμένη γιατί εντοπίζεται σε πολλές αρτηρίες του σώματος και απρόβλεπτη, καθώς είναι αιφνίδια θανατηφόρος στις μισές περιπτώσεις σαν πρώτη εκδήλωση.
Εδώ και 50 χρόνια η επιστημονική γνώση διδάσκει ότι η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μια διά βίου υπόθεση και πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): Κάπνισμα, κακή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.
Με το πέρασμα του χρόνου η πλειοψηφία των ατόμων θα αναπτύξει υποκλινική ασυμπτωματική αθηρωσκλήρωση (40% ατόμων ηλικίας 50-64 ετών) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα νοσήσουν όλοι. Το κυριότερο πρόβλημα της πρόληψης είναι η μη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης ποιο από τα άτομα θα νοσήσει.
Το σύνθημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για επαρκή, προσβάσιμη ακόμη και στους πιο μακρινούς οικισμούς και προσεγγίσιμη οικονομικά ασφάλεια υγείας για όλους που ζουν στην Ελλάδα (πρόσφυγες, ρομά, ανασφάλιστοι) είναι διαχρονικό.

Η αγωγή στα θέματα συνεπειών του καπνίσματος (όσο νωρίτερα ξεκινά τόσο πιο δύσκολα διακόπτεται), της κακής διατροφής (τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη), της μη άσκησης (να καθόμαστε λίγο και να ασκούμαστε πολύ) πρέπει να αρχίσει από τη σχολική ηλικία, αλλά και για τους ηλικιωμένους ποτέ δεν είναι αργά (κάλιο αργά παρά ποτέ και κάλιο νωρίς από αργά) αποτελούν τη βάση για αποτελεσματική πρόληψη».

Το συνέδριο
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ Ιωάννης Κανακάκης, μιλώντας για το συνέδριο, σημείωσε πως οι κύριες παρουσιάσεις αφορούν:

Στη νόσο Covid-19 , στο μετά Covid-19 σύνδρομο και τις επιπτώσεις στο καρδιοαγγειακό σύστημα
Την μελέτη ILIAKTIS για την τρέχουσα επίπτωση των οξέων εμφραγμάτων στη χώρα μας και του τρόπου αντιμετώπισής τους
Την σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων των βαλβίδων και τις εξελίξεις στη μη χειρουργική αντιμετώπιση τους (TAVI, Micra–clip κλπ)
Τις νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια που οδηγούν σε βελτίωση της νοσηρότητας και ελάττωση της θνητότητας
Στο κεφάλαιο της πρόληψης θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου με νέα αυστηρά όρια μείωσης των λιπιδίων, στους τρόπους διακοπής καπνίσματος, στην μείωση της ΑΠ και στην ανθεκτική υπέρταση.
Στην είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στη καθημερινή κλινική πράξη όπου η ΕΚΕ έχει αναπτύξει ειδικές πλατφόρμες παρακολούθησης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Ειδικό αφιέρωμα στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών με τις μεθόδους κρυοκατάλυσης (Cryoablation) στην κολπική μαρμαρυγή αλλά και στην βηματοδότηση του ρυθμού.
Στην διεξοδική ανάλυση των συγγενών καρδιοπαθειών όπου θα διανεμηθεί ένα σημαντικό σύγγραμμα στους καρδιολόγους, αποτέλεσμα επίπονης εργασίας της Ο.Ε συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων
Θα πραγματοποιηθούν κλινικά φροντιστήρια/Hands on για τους νέους καρδιολόγους.

www.in.gr

Υγεία

Καπραβέλος για μεταλλάξεις: Η Όμικρον 5 πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πορεία της πανδημίας και στις μεταλλάξεις του κοροναϊού αναφέρθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος ξεκίνησε επισημαίνοντας πως η μεγάλη διασπορά του ιού οφείλεται και στη χαλάρωση των μέτρων.

«Είμαστε σε μια μεγάλη έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα» σημείωσε, αναφερόμενος στην διασπορά του κοροναϊού. «Η παραλλαγή Όμικρον 5 επικρατεί και προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και οι ασθενείς δεν επισκέπτονται άμεσα το νοσοκομείο» δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας για τις μεταλλάξεις της COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός πάει… διακοπές στα νησιά – Ποια βρίσκονται στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας που περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Μιλώντας για τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού που ξεπερνούν την ανοσία τόνισε ότι «η Όμικρον 5 είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2 και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», η κατάσταση στα νοσοκομεία δυσχεραίνει καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος και οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από είκοσι. Γεγονός που όπως είπε σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Αυτή η διασπορά του ιού μπορεί να μην δώσει τρομακτικές συνέπειες γιατί είναι καλοκαίρι».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος. Αναφορικά με την χορήγηση της τέταρτης αναμνηστικής δόσης και ποιους αφορά ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι «η 4η ενισχυτική δόση στους άνω των 60 είναι απαραίτητη».

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Αυτό είναι το κόκκινο καλοκαιρινό φρούτο που βοηθά την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόκκινα, τραγανά και ζουμερά. Τα κεράσια μπορεί να μην είναι το διάσημο φρούτο του καλοκαιριού, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με το καρπούζι, αλλά ανήκει σίγουρα στους πρωταγωνιστές.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνη C και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για υγιές ανοσοποιητικό και για την υγεία του δέρματος. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των νεύρων, τις συσπάσεις των μυών και πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Οι δε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Άλλα συστατικά που περιέχουν τα κεράσια είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Η περιεκτικότητα όμως και το είδος των θρεπτικών συστατικών παρουσιάζει διαφοροποίηση αναλόγως με την ποικιλία τους. Ωστόσο όλες οι ποικιλίες περιέχουν συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου γήρατος.

Σωτήρια για την καρδιά
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ούτως ή άλλως ωφελεί την καρδιά. Πόσο μάλλον τα κεράσια που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και κάλιο, τα οποία διαθέτουν προστατευτικές ιδιότητες για να μην… «ραγίσει» η καρδιά μας.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού στα φυσιολογικά επίπεδα. Διεγείρει επίσης την αποβολή του περιττού νατρίου (άλατος) από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Γι’ αυτό τον λόγο τα πλούσια σε κάλιο διαιτολόγια έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Στις πολυφαινόλες που περιέχουν τα κεράσια συμπεριλαμβάνονται οι ανθοκυανίνες, φλαβονόλες και κατεχίνες. Όλες φαίνεται πώς βοηθούν την καρδιά να παραμείνει υγιής, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες.

Eπιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών
Όπως αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες, πολλά από τα συστατικά τους μπορεί να καταπραΰνουν τον μυϊκό πόνο και τις βλάβες που προκαλεί η έντονη γυμναστική.

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
Το όφελος αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν τα κεράσια, όπως η μελατονίνη.

Η μελατονίνη αποτελεί την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου».

www.in.gr

Περισσότερα

Υγεία

«Μήλον της έριδας» οι τομογραφίες..

ΕΟΠΥΥ: Κριτήρια ποιότητας για τις τιμές, κλιμακωτές χρεώσεις με κριτήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ποιοτικά κριτήρια για τους αξονικούς και μαγνητικού τομογράφους προτίθεται να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ για την τιμολόγηση των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών. Τα κριτήρια όμως που φαίνεται πως έχει επιλέξει, βρίσκουν αντίθετους τόσο τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, τους εκπροσώπους των εταιριών που παράγουν τα ιατρικά μηχανήματα, αλλά και την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων ασθενών, παραπέμπουν στην επιστημονική τεκμηρίωση που εφαρμόζεται στις χώρες του εξωτερικού και επισημαίνουν ότι «η μελέτη που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ» αποδομείται από έγγραφο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι η ίδια μελέτη του ΕΟΠΥΥ «επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού» και «καταλήγει σε συμπεράσματα αλά καρτ».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι πρόεδρο πέντε φορέων εργαστηριακών γιατρών και εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων σε επιστολή τους προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τα «ποιοτικά κριτήρια» που προτίθεται ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, σύμφωνα με έρευνα από εκπροσώπους των εταιριών που παράγουν ιατρικά μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, αλλά και σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.

Το συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ, αναφέρει πως «οι κατασκευάστριες εταιρείες αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα τα οποία αντιτίθενται στην συλλογιστική και στο αποτέλεσμά της, που χρησιμοποίησε ο ΕΟΠΥΥ για να παρουσιάσει τα ποιοτικά κριτήρια που προτίθεται να εφαρμόσει.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία σε έγγραφο που έχει στείλει ήδη στον ΕΟΠΥΥ αποδομεί ουσιαστικά την «μελέτη» που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, έχοντας σίγουρα την κατάρτιση και την επιστημονική γνώση που καθιστά αδιαμφισβήτητα αξιόπιστη και έγκυρη την γνωμοδότησή της.

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μελέτη η οποία καταρτίστηκε από τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να καταλήγει σε αλά καρτ συμπεράσματα, προφασίζεται επιστημονική τεκμηρίωση και επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα στα οποία ήθελε να καταλήξει!

Ζητείται να υπάρξει κατ’ αντιπαράθεση διαβούλευση με τους CEOs ή τους βιοτεχνολόγους των κατασκευαστριών οίκων ιατρικών μηχανημάτων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και με την ΕΕΑΕ, για την παρουσίαση από πλευράς τους των επιχειρημάτων που καθιστούν αναξιόπιστη την τεκμηρίωση των στελεχών του ΕΟΠΥΥ».

Αντίστοιχα, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, στην επιστολή της προς την κ. Καρποδίνη,  μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μελών της για τη σύνδεση των ποιοτικών κριτηρίων με την τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων στον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο.

Οι ακτινολόγοι, σχολιάζοντας τις προτάσεις και τα στατιστικά που τους έχουν σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα, επισημαίνουν τα παρακάτω:

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται κατηγοριοποίηση των εξετάσεων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας σε απλές και σύνθετες. Χαρακτηρίζουν την κατηγοριοποίηση αυτή ως άστοχη, αδόκιμη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Προτείνεται οριζόντια αντιμετώπιση των κριτηρίων για τις μεθόδους χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πρακτικές που εξασφαλίζουν ποιότητα και αξιοπιστία και οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με τον αριθμό των τομών ενός αξονικού ή την ένταση πεδίου του μαγνητικού τομογράφου.

Τα προτεινόμενα κριτήρια που σχετίζονται με την τεχνολογία των μηχανημάτων θεωρούν ότι είναι ανεπαρκή και η εφαρμογή τους δεν θα οδηγήσει στην επιθυμητή ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προς τους πολίτες, αλλά θα αποτελέσουν ακόμη ένα λόγο, ώστε οι νέοι ακτινολόγοι να «φλερτάρουν» με τη φυγή τους στο εξωτερικό.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα