Υγεία
Καρδιολογικά προβλήματα φέρνουν εγκεφαλικό επεισόδιο
Δημοσιεύθηκε
12 μήνες πρνστις

Καρδιά και εγκέφαλος είναι ισχυρά συνδεδεμένα στον οργανισμό μας, όταν πρόκειται για την υγεία των δύο πιο κρίσιμων οργάνων του σώματός μας.
Βλάβη στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια, και αντίστροφα.
Ουσιαστικά, οποιαδήποτε παθολογική επιβάρυνση της καρδιάς συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δεν είναι σπάνιο ένα εγκεφαλικό να αποτελεί την πρώτη -και συχνά δραματική- κλινική εκδήλωση ενός μέχρι εκείνη τη στιγμή μη ανιχνευμένου καρδιακού προβλήματος. Με τη σειρά του και το εγκεφαλικό μπορεί επίσης να ευθύνεται για καρδιακή βλάβη μέσω μιας σειράς νευρο-ορμονικών σημάτων.
Εξάλλου, τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι συχνά και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου ένα χρόνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Και ο λόγος είναι ότι τόσο οι καρδιακές παθήσεις όσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια μοιράζονται κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες.
Τα παραπάνω επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Κρήτης Γεώργιος Κοχιαδάκης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Συνέδριο Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ που πραγματοποιείται ως τις 17 Απριλίου στα Ιωάννινα.
Σύμφωνα με τον κ. Κοχιαδάκη, 10 είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου:
Αρτηριακή υπέρταση
Συνυπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις
Σακχαρώδης διαβήτης
Κάπνισμα
Παχυσαρκία
Ανθυγιεινή διατροφή
Έλλειψη τακτικής σωματική άσκησης
Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Αυξημένη αναλογία απολιποπρωτεΐνης ApoB/ApoA1
Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες.
Οι παράγοντες αυτοί προκαλούν μια σειρά από ειδικότερες παθήσεις που επιβαρύνουν την καρδιά και τα αγγεία δημιουργώντας νοσηρό έδαφος για τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου, τόσο για ισχαιμικό όσο και για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης τοποθετεί το στόχο της συστολικής πίεσης μεταξύ 120–129 mmHg για τους περισσότερους ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών και 130–139 mmHg για ασθενείς ηλικίας από 65 ετών και πάνω. Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος εξαρτάται από ένα ευρύτερο φάσμα αλληλένδετων παραγόντων και συννοσηροτήτων. Επομένως οι στόχοι και η ενδεχόμενη θεραπεία θα πρέπει να αποφασίζονται στο πλαίσιο εξατομικευμένης ιατρικής συμβουλής και τακτικής αξιολόγησης.
Κολπική μαρμαρυγή. Η καταγραφή αυτής της συχνής καρδιακής αρρυθμίας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγγενή προδιάθεση της καρδιάς των πασχόντων να σχηματίζει θρόμβους με κίνδυνο αποκόλλησης και επακόλουθης εμβολής εγκεφαλικής αρτηρίας προκαλώντας ισχαιμικό εγκεφαλικό, υπαγορεύει συνήθως την ανάγκη χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων σαν μέτρο πρόληψης. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερος στη μόνιμη κολπική μαρμαρυγή παρά στην παροξυσμική (ριπές/επεισόδια αυτής) με το αποκαλούμενο «φορτίο» της αρρυθμίας να έχει προγνωστικό ρόλο. Πέρα από τις παραδοσιακές συσκευές αρρυθμιολογικής διάγνωσης (holter ρυθμού, εμφυτεύσιμα καταγραφικά), οι φορητές καταναλωτικές συσκευές (π.χ .smartwatch) ενέχουν σημαντικές δυνατότητες παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος οι επεμβατικές θεραπείες της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτές αποσκοπούν είτε στη μείωση -αν όχι εξάλειψη- της αρρυθμίας κυρίως μέσω της απομόνωσης των πνευμονικών φλεβών, είτε στη θρομβοπροφύλαξη μέσω της σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου (αποκλεισμός από την κυκλοφορία του ανατομικού σχηματισμού ο οποίος ευθύνεται για την πλειονότητα των θρόμβων).
Χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί ισχυρό παράγοντας κινδύνου τόσο για ισχαιμική καρδιακή νόσο όσο και για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά τα ευρήματα αφορούν τα κλασικά υπολιπιδαιμικά φάρμακα (στατίνες) αλλά και τους νεότερους αναστολείς της PCSK9. Επιπρόσθετα, εμφανίζουν πλειοτροπικές ευεργετικές δράσεις (μείωση της τοπικής φλεγμονής και σταθεροποίηση των ευάλωτων αθηρωματικών πλακών των αρτηριών) πέραν των υπολιπιδαιμικών τους ιδιοτήτων.
Αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος. Οι ασθενείς με γνωστή αθηροσκλήρωση (πχ νόσο καρωτίδων, λαγονίων ή στεφανιαία νόσο) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θεραπεία των καταστάσεων αυτών με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών. H επιλογή της επεμβατικής θεραπεία για τη νόσο των καρωτίδων (ενδαρτηρεκτομή ή αγγειοπλαστική των καρωτίδων) αποτελεί μια επιπρόσθετη επιλογή στη σύγχρονη θεραπευτική φαρέτρα της πρόληψης του εγκεφαλικού.
Άλλες καρδιακές παθήσεις (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες κλπ) απαιτούν επαρκή και συνεχή θεραπεία. Η δε ανεύρεση σπανιότερων καρδιακών παθήσεων οδηγεί σε στοχευμένες θεραπείες. Έτσι, η ανάδειξη μιας παραμένουσας ενδοκαρδιακής επικοινωνίας η οποία φυσιολογικά αποκαθίσταται κατά τη βρεφική ηλικία (ανοικτό ωοειδές τρήμα) εξηγεί ένα εγκεφαλικό άγνωστης ως τότε αιτιολογίας και μπορεί να διορθωθεί με μια σχετικά απλή επεμβατική πράξη.
Κλείνοντας, ο κ. Κοχιαδάκης επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς «η διακοπή του καπνίσματος, η επαρκής σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή είναι παράμετροι που πρέπει να ενθαρρύνονται στα πλαίσια μακροπρόθεσμων στρατηγικών καρδιαγγειακής πρόληψης».
Η πρόληψη
Αναφερόμενος στην δια βίου πρόκληση της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ καθ. Ιωάννης Γουδέβενος αναφέρθηκε σε παροιμία από τις γιαγιάδες στο Μέτσοβο που λέει πως «οι αρρώστιες, μπαίνουν με το τσουβάλι και βγαίνουν με το βελόνι».
Εξηγώντας σημείωσε ότι:
Η αθηροσκλήρωση αποτελεί το υπόβαθρο του 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποτε εθεωρείτο απόρροια του πολιτισμού και των ηλικιωμένων. Τώρα αποτελεί κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες: Είναι γνωστή από παλιά καθώς έχει εντοπισθεί στις μούμιες της Αιγύπτου. Ξεκινάει νωρίς στη ζωή όπως έχει διαπιστωθεί από νεκροψίες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Κορέα. Είναι πολυπαραγοντική, χρόνια, φλεγμονώδης, εξελισσόμενη μακροχρόνια σε λανθάνουσα περίοδο ή με ταχεία εξέλιξη σε ορισμένες περιπτώσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, γενικευμένη γιατί εντοπίζεται σε πολλές αρτηρίες του σώματος και απρόβλεπτη, καθώς είναι αιφνίδια θανατηφόρος στις μισές περιπτώσεις σαν πρώτη εκδήλωση.
Εδώ και 50 χρόνια η επιστημονική γνώση διδάσκει ότι η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μια διά βίου υπόθεση και πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): Κάπνισμα, κακή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.
Με το πέρασμα του χρόνου η πλειοψηφία των ατόμων θα αναπτύξει υποκλινική ασυμπτωματική αθηρωσκλήρωση (40% ατόμων ηλικίας 50-64 ετών) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα νοσήσουν όλοι. Το κυριότερο πρόβλημα της πρόληψης είναι η μη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης ποιο από τα άτομα θα νοσήσει.
Το σύνθημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για επαρκή, προσβάσιμη ακόμη και στους πιο μακρινούς οικισμούς και προσεγγίσιμη οικονομικά ασφάλεια υγείας για όλους που ζουν στην Ελλάδα (πρόσφυγες, ρομά, ανασφάλιστοι) είναι διαχρονικό.
Η αγωγή στα θέματα συνεπειών του καπνίσματος (όσο νωρίτερα ξεκινά τόσο πιο δύσκολα διακόπτεται), της κακής διατροφής (τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη), της μη άσκησης (να καθόμαστε λίγο και να ασκούμαστε πολύ) πρέπει να αρχίσει από τη σχολική ηλικία, αλλά και για τους ηλικιωμένους ποτέ δεν είναι αργά (κάλιο αργά παρά ποτέ και κάλιο νωρίς από αργά) αποτελούν τη βάση για αποτελεσματική πρόληψη».
Το συνέδριο
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ Ιωάννης Κανακάκης, μιλώντας για το συνέδριο, σημείωσε πως οι κύριες παρουσιάσεις αφορούν:
Στη νόσο Covid-19 , στο μετά Covid-19 σύνδρομο και τις επιπτώσεις στο καρδιοαγγειακό σύστημα
Την μελέτη ILIAKTIS για την τρέχουσα επίπτωση των οξέων εμφραγμάτων στη χώρα μας και του τρόπου αντιμετώπισής τους
Την σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων των βαλβίδων και τις εξελίξεις στη μη χειρουργική αντιμετώπιση τους (TAVI, Micra–clip κλπ)
Τις νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια που οδηγούν σε βελτίωση της νοσηρότητας και ελάττωση της θνητότητας
Στο κεφάλαιο της πρόληψης θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου με νέα αυστηρά όρια μείωσης των λιπιδίων, στους τρόπους διακοπής καπνίσματος, στην μείωση της ΑΠ και στην ανθεκτική υπέρταση.
Στην είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στη καθημερινή κλινική πράξη όπου η ΕΚΕ έχει αναπτύξει ειδικές πλατφόρμες παρακολούθησης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Ειδικό αφιέρωμα στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών με τις μεθόδους κρυοκατάλυσης (Cryoablation) στην κολπική μαρμαρυγή αλλά και στην βηματοδότηση του ρυθμού.
Στην διεξοδική ανάλυση των συγγενών καρδιοπαθειών όπου θα διανεμηθεί ένα σημαντικό σύγγραμμα στους καρδιολόγους, αποτέλεσμα επίπονης εργασίας της Ο.Ε συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων
Θα πραγματοποιηθούν κλινικά φροντιστήρια/Hands on για τους νέους καρδιολόγους.
www.in.gr
Σχετικά θέματα
-
Διαβήτης: Καινοτόμος ενδοσκοπική μέθοδος ρυθμίζει το σάκχαρο χωρίς φάρμακα
-
Ανδρέας Μικρούτσικος: Επέστρεψε στη «Super Κατερίνα» μετά την περιπέτεια με την υγεία του
-
Ανδρέας Μικρούτσικος: Θετικά τα νέα για την πορεία της υγείας του
-
Ανδρέας Μικρούτσικος: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του
-
Πορεία υγειονομικών στο κέντρο της Αθήνας – «Όχι στην απαξίωση του ΕΣΥ»
-
Έπαθε ανακοπή πάνω από τον Βόρειο Πόλο σε πτήση που επέβαιναν… 56 καρδιολόγοι
Ελλάδα
ΕΣΥ: Χρέος 635 εκατ. ευρώ για φάρμακα που αγοράστηκαν το 2021-22
Δημοσιεύθηκε
10 ώρες πρνστις
31 Μαρτίου 2023 12:00
Αυξημένα διαπιστώνονται τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες στο τέλος του 2022 σε σχέση με το 2021, με το σύνολό τους να φτάνει στα 635 εκατ. ευρώ έναντι 478 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυσκολία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, και μάλιστα διαπιστώνεται ότι για το 2022 δεν έχουν πληρωθεί ούτε για τα μισά από τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στις δημόσιες υγειονομικές δομές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ τα οποία συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), φαίνεται πως μέσα στο 2022 δημιουργήθηκαν χρέη της τάξης των 594 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας τις συνολικές οφειλές στα 635 εκατ. ευρώ όπως αναφέραμε.
Από το σύνολο των χρεών, τα 1,4 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές έως το τέλος του 2019, 4,2 εκατ. ευρώ το 2020 και 36 εκατ. ευρώ το 2021.
Επίσης, από το σύνολο των 635 εκατ. ευρώ, τη «μερίδα του λέοντος» χρωστούν τα νοσοκομεία με 353 εκατ. ευρώ από 318 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος οφείλει 264 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μηδενίσει παλαιότερα χρέη και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, 18 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ.
Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν συνολικά 353 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 1,2 εκατ. ευρώ από το 2019, 3,2 εκατ. ευρώ από το 2020 και 31 εκατ. ευρώ το 2021.
Από τις αναλυτικές καταστάσεις των οφειλών των μονάδων υγείας του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες (αντιπροσωπεύουν περίπου το 70- 80% των οφειλόμενων), διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αποπληρωμής έφτασε στο σύνολο του 2022 στο 58%, ενώ για το 2021 έχει φτάσει στο 98%.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνεται λοιπόν ότι, υπάρχει δυστοκία στην εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων, εξαιτίας γραφειοκρατικών κολλημάτων, οι οποίες καθυστερούν τη έκδοση των σημειωμάτων για rebate και clawback, που συμψηφίζονται με τις οφειλές του Δημοσίου και φυσικά μειώνουν και τα χρέη του.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το 2022 το Υπουργείο Υγεία δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει στις εταιρείες, το ποσό clawback που χρωστούν για νοσοκομειακά φάρμακα. Το θέμα αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί μετά την έναρξη κεντρικοποίησης των προμηθειών σε φάρμακα για τα νοσοκομεία από την ΕΚΑΠΥ.
Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στα 909 εκατ. ευρώ ήτοι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2021. Την ίδια στιγμή, σε καλύτερα επίπεδα διατηρούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο των 145 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει γενικότερα να σημειώσουμε ότι σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση των χρεών, όμως φαίνεται πως η πανδημία και η επικέντρωση στη διαχείριση των ασθενών με covid επιδείνωσε την κατάσταση. Επίσης θα πρέπει να πούμε πως κατά την περσινή χρονιά υπήρξε επίσης και σημαντική αύξηση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη λόγω της εισαγωγής νέων θεραπειών.
Υγεία
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
Δημοσιεύθηκε
6 ημέρες πρνστις
25 Μαρτίου 2023 16:45
Η περασμένη Καθαρά Δευτέρα αποτέλεσε την επίσημη έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής που διαρκεί έως το Σάββατο 15 Απριλίου. Μάλιστα, οι οπαδοί της αυξάνονται συνεχώς και όχι πάντα για θρησκευτικούς λόγους, δεδομένου πως οι 48 ημέρες στέρησης από τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν μία ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Εκείνοι που επιλέγουν να νηστέψουν αποκλείουν από το διαιτολόγιο για εφτά εβδομάδες το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.
Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως στην αυστηρή εκδοχή της νηστείας το λάδι και το κρασί επιτρέπονται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές (εκτός φυσικά από το Μεγάλο Σάββατο) ενώ μία ακόμη εξαίρεση αποτελούν η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων καθώς τις δύο αυτές ημέρες όσοι νηστεύουν τρώνε ψάρι. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι καταναλωτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
«Αυτό συμβαίνει διότι ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κ.τ.λ.), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC» εξηγούν οι ειδικοί του Οργανισμού.
Ποια είναι τα οφέλη
Η νηστεία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για περιοδική αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να συνδυάζεται με όλες της θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ή αποχή αυτή για την υγεία μας. Συγκεκριμένα η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους, υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της σαρακοστήςΟι μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν νηστεία 180 μέρες τον χρόνο, έχουν ολική χοληστερόλη 12,5% χαμηλότερη και «κακή» (LDL) χοληστερόλη 20% χαμηλότερη απ’ ότι οι άνθρωποι που δεν νηστεύουν.
Λιγότερο οξειδωτικό στρες
Οι άνθρωποι που νηστέυουν έχουν επίσης πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες – μία αντίδραση του οργανισμού που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχαϊμερ.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να ενταχθεί στα οφέλη της νηστείας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, που αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια σε κάλιο.Κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να επιτευχθεί μείωση και έλεγχος του σωματικού βάρους. Η εγκράτεια, η οποία αποτελεί τη βασική έννοια της νηστείας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διατροφικού λίπους, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απώλεια μερικών περιττών κιλών.
Υγεία
Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα
Δημοσιεύθηκε
1 εβδομάδα πρνστις
23 Μαρτίου 2023 11:00
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας «JACC: Advances», o θόρυβος στους δρόμους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.
Τα ευρήματα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση της έκθεσης στον θόρυβο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της θορυβώδους οδικής κυκλοφορίας και του αυξημένου κίνδυνου υπέρτασης, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν ο θόρυβος ή η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας είναι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.
Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα της βρετανικής βιοϊατρικής βάσης δεδομένων Biobank UK, που εξετάζουν τα αποτελέσματα για την υγεία με την πάροδο του χρόνου. Ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 240.000 άτομα ηλικίας 40-69 ετών που ξεκίνησαν χωρίς υπέρταση.
Εκτίμησαν τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας με βάση τη διεύθυνση κατοικίας και ένα ευρωπαϊκό εργαλείο μοντελοποίησης, την Κοινή Μέθοδο Αξιολόγησης Θορύβου. Χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης κατά μέσο όρο 8,1 ετών, εξέτασαν πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν υπέρταση.
Όχι μόνο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, αλλά βρήκαν επίσης ότι το ρίσκο αυξανόταν παράλληλα με το επίπεδο του θορύβου. Αυτές οι συσχετίσεις ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν την έκθεση σε λεπτά σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου.
Ωστόσο, τα άτομα που είχαν υψηλή έκθεση τόσο στον θόρυβο της κυκλοφορίας όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει επίσης ρόλο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χάραξη πολιτικής δημόσιας υγείας, όπως η θέσπιση και η εφαρμογή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον θόρυβο, η βελτίωση των οδικών συνθηκών και η επένδυση σε πιο αθόρυβα οχήματα, μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου από την οδική κυκλοφορία.
Ροή ειδήσεων
Πάτρα: Στο Καραμανδάνειο νοσηλεύεται 10χρονος που έπεσε από τρακτέρ
Πάτρα: Επιδειξίας αναστάτωσε την οδό Μακεδονίας
Πέτρος Κόκκαλης από την Πάτρα στo Gnomip: “Τα προβλήματα του ποδοσφαίρου δεν λύνονται με φούστες”
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παραμονή των συμβασιούχων και μετατροπή των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ
Άνοιξε το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023, άμεσα οι επιστροφές φόρου
Πάτρα: Πυρκαγιά σε Ελαιώνα στο Παυλόκαστρο
Βουγιουκλάκη: Στην αντεπίθεση ο γιος της Αλίκης – Απαντά με αγωγή στον Γιώργο Λιάνη
Νεκρός λοχαγός – Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης
Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας στον Μητροπολίτη Πατρών
Ο γάμος Κωνσταντακόπουλου με το CVC για Πύλο και με τη Fraport για Καλαμάτα
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Ιδού πως κατάντησαν την Mercedes ιδιοκτήτη αλυσίδας καφέ! Αυτόν τον Πατρινό “χτύπησαν” άγνωστοι
-
Υγεία6 ημέρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Λουκέτο σε πασίγνωστο εμπορικό κατάστημα του κέντρου
-
Χωρίς κατηγορία3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τετάρτη (29/3)
-
Ελλάδα5 ημέρες πρν
Θρήνος για την 22χρονη Πέννυ
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (30/3)
-
Τοπική αγορά3 ημέρες πρν
Τέλος εποχής για εταιρεία που αναπτύχθηκε στην Κάτω Αχαΐα
-
Ελλάδα6 ημέρες πρν
Με έμφραγμα στο νοσοκομείο πασίγνωστος τραγουδιστής – Η κατάσταση της υγείας του