Connect with us

Εκκλησιαστικά

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου- Μ. Πέμπτη, η πιο θλιβερή ημέρα της Ορθοδοξίας

Published

on

 

 

 

Σε κλίμα ευλάβειας και βαθιάς κατάνυξης ο Ορθόδοξος Ελληνισμός θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και την πορεία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού προς το σταυρικό μαρτύριο του Γολγοθά.

Η Μεγάλη Πέμπτη χαρακτηρίζεται ως η πιο θλιβερή ημέρα για τους πιστούς της Ορθοδοξίας, όπου διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια και ψέλνεται το τροπάριο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Η εκκλησία γιορτάζει την Μεγάλη Πέμπτη τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του, καθώς και την σταύρωση του Θεανθρώπου που προηγείται του θαύματος της Ανάστασης και της γιορτής του Πάσχα.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται στην εκκλησία ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής, μαζί με τη Θεία λειτουργία.

Τα 12 Ευαγγέλια

Ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης ψέλνονται τα 12 Ευαγγέλια, οι γραφές που περιγράφουν την πορεία του Ιησού ως τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Από τον Μυστικό Δείπνο, την στιγμή ανθρώπινης αδυναμίας Tου στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψή Tου. Η κορύφωση της ημέρας στην ορθόδοξη πίστη έρχεται το βράδυ, όταν ο ιερέας περιφέρει τον εσταυρωμένο μεταξύ των πιστών, μέσα στον ναό.

Σύμφωνα με την εκκλησία, είναι εκείνη τη στιγμή την Μεγάλη Πέμπτη, μεταξύ του 5ου και του 6ου Ευαγγελίου, που ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…».

ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ

«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας. Στέφανον ἐξ ἀκανθῶν περιτίθεται ὁ τῶν ἀγγέλων βασιλεύς. Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανον ἐν νεφέλαις. ‘Ράπισμα κατεδέξατο ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάμ. Ἥλοις προσηλώθη ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχη ἐκεντήθη ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦμέν σου τὰ πάθη, Χριστέ. Δεῖξον ἡμῖν καὶ τὴν ἒνδοξόν σου ἀνάστασιν».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement