Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου- Μ. Πέμπτη, η πιο θλιβερή ημέρα της Ορθοδοξίας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Σε κλίμα ευλάβειας και βαθιάς κατάνυξης ο Ορθόδοξος Ελληνισμός θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και την πορεία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού προς το σταυρικό μαρτύριο του Γολγοθά.

Η Μεγάλη Πέμπτη χαρακτηρίζεται ως η πιο θλιβερή ημέρα για τους πιστούς της Ορθοδοξίας, όπου διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια και ψέλνεται το τροπάριο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Η εκκλησία γιορτάζει την Μεγάλη Πέμπτη τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του, καθώς και την σταύρωση του Θεανθρώπου που προηγείται του θαύματος της Ανάστασης και της γιορτής του Πάσχα.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται στην εκκλησία ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής, μαζί με τη Θεία λειτουργία.

Τα 12 Ευαγγέλια

Ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης ψέλνονται τα 12 Ευαγγέλια, οι γραφές που περιγράφουν την πορεία του Ιησού ως τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Από τον Μυστικό Δείπνο, την στιγμή ανθρώπινης αδυναμίας Tου στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψή Tου. Η κορύφωση της ημέρας στην ορθόδοξη πίστη έρχεται το βράδυ, όταν ο ιερέας περιφέρει τον εσταυρωμένο μεταξύ των πιστών, μέσα στον ναό.

Σύμφωνα με την εκκλησία, είναι εκείνη τη στιγμή την Μεγάλη Πέμπτη, μεταξύ του 5ου και του 6ου Ευαγγελίου, που ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…».

ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ

«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας. Στέφανον ἐξ ἀκανθῶν περιτίθεται ὁ τῶν ἀγγέλων βασιλεύς. Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανον ἐν νεφέλαις. ‘Ράπισμα κατεδέξατο ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάμ. Ἥλοις προσηλώθη ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχη ἐκεντήθη ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦμέν σου τὰ πάθη, Χριστέ. Δεῖξον ἡμῖν καὶ τὴν ἒνδοξόν σου ἀνάστασιν».

 

Εκκλησιαστικά

ΠΑΤΡΑ: Ποιοι αρχιερείς θα έρθουν για τον εορτασμό του Πρωτοκλήτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με λαμπρότητα, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια αλλά και με τάξη και προσοχή χωρίς ευτυχώς τους περιορισμούς των περασμένων ετών λόγω covid 19, ετοιμάζεται να γιορτάσει και να τιμήσει η πόλη των Πατρών τον άγιο, προστάτη και Πολιούχο της, Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο που μαρτύρησε σε Χιαστό Σταυρό.

Την κυβέρνηση όπως έχει ανακοινωθεί, θα εκπροσωπήσει στις λατρευτικές εκδηλώσεις ο Αχαιός Υφυπουργός των εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης που θα έχει και την ονομαστική του εορτή.

Αρκετοί αρχιερείς έχουν προσκληθεί και θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους τον διήμερο εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2022.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, οι αρχιερείς που θα έρθουν στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών για τον φετινό εορτασμό είναι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Θεόκλητος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κινσάσας στο Κονγκό, κ.κ. Θεοδόσιος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Ιερώνυμος, ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός που μάλιστα θα προεξάρχει στον πανηγυρικό, πολυαρχιερατικό εσπερινό την Τρίτη 29/11/2022 στις 18.00 στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου και θα κηρύξει το Θείο λόγο.

Ακόμα στον φετινό εορτασμό θα έρθουν μετά από πρόσκληση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος ενώ το παρών θα δώσει και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Όλα είναι έτοιμα για να γιορτάσει η Πάτρα τον Πολιούχο της και αναμένεται να έρθουν στην Αχαική πρωτεύουσα και πολλοί προσκυνητές από τις γύρω περιοχές. Η λιτανεία της Τιμίας Κάρας και της εικόνας του Αγίου Ανδρέου έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Τετάρτης μετά το τέλος της πολυαρχιερατικής Θείας λειτουργίας και της Δοξολογίας που θα ακολουθήσει.

Όπως μας είπε ο π. Αρτέμιος, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και ο  κ.κ. Χρυσόστομος είχε απευθύνει και επίσημη πρόσκληση στην εξοχότατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ωστόσο λόγω του βεβαρημένου προγράμματος της και ανειλημμένων υποχρεώσεων της, δεν θα μπορέσει να παραστεί.

Το μαρτύριο του Αγίου Ανδρέα υπολογίζεται πως συνέβη περί το 60 μ.Χ. στην Πάτρα την εποχή όπου ανθύπατος ήταν ο Αιγεάτης, η σύζυγος του οποίου, Μαξιμίλλα, είχε θεραπευτεί θαυματουργικά από τον Απόστολο Ανδρέα από βαριά αρρώστια που είχε, και λέγεται πως μετά πίστεψε στον Χριστό και προσπάθησε να αλλάξει την απόφαση του συζύγου της, να οδηγήσει μετά από παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων τον Ανδρέα στο μαρτύριο με σταυρικό θάνατο.

Ο Άγιος Ανδρέας που θεωρείται και ο ιδρυτής της εκκλησίας του Βυζαντίου (μετέπειτα της Κωνσταντινουπόλεως), γι’ αυτό και γιορτάζεται και τιμάται μεγαλοπρεπώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι κάθε χρόνο στις 30/11, είχε γεννηθεί μεταξύ του 5 και 10 μ.Χ. στην πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωνάςή Ιωάννης και Ιωάννα. Ο Ανδρέας και ο αδελφός του Πέτρος μετέρχονταν το ταπεινό επάγγελμα του ψαρά στη λίμνη της Τιβεριάδος, γι’αυτό και όταν κλήθηκαν να ακολουθήσουν τον Χριστό, ο Ιησούς Χριστός τους είπε ότι θα τους κάνει «αλιείς ανθρώπων».

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Λαμπρός διήμερος εορτασμός-Σήμερα (18.00) ο πολυαρχιερατικός εσπερινός στον νέο Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου, ενώ στις 10 το βράδυ θα τελεστεί ιερά αγρυπνία

 Αύριο κορυφώνονται οι θρησκευτικές εκδηλώσεις με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και την ιερά λιτανεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και χωρίς περιορισμούς δύο χρόνια μετά λόγω της πανδημίας η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο και προστάτη της Άγιο Απόστολο Ανδρέα.

Η Αποστολική Πόλη των Πατρών που έχει την μεγάλη ευλογία να κατέχει τα πανσεβάσμια ιερά κειμήλια, την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του αλλά και τον Αποστολικό Τάφο του, τιμά την μνήμη του με διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα και κορυφώνονται αύριο.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα έχουν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και αναμένεται να παραστούν οι Μητροπολίτες Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ. Θεόκλητος, Kαλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος, ενώ θα μετάσχει και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Στις 6 το απόγευμα, θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός. Στις 10 το βράδυ, θα ξεκινήσει η ιερά αγρυπνία με την παρουσία τoυ Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Χορού της Θεσσαλονίκης «Εύφωνον» υπό του πρωτοψάλτου Στυλιανού Ζαχαρίου.

ΑΥΡΙΟ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

Αύριο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέου, θα τελεστεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία (7:00-10:30 π.μ.), θα ακολουθήσει δοξολογία παρουσία αρχών και φορέων, ενώ στις 11 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου και της Ιεράς Εικόνας συνοδεία αγημάτων του στρατού, μαθητών σχολείων, της μπάντας του Δήμου, κλήρου και λαού, στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται να προσέλθουν χιλιάδες πιστοί για να τιμήσουν τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων.

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Εκοιμήθη ο γέροντας Ισίδωρος ο τυφλός-Είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκοιμήθη προχθές στην Ιερά Μονή Φιλοθέου ο Γέροντας Ισίδωρος ο Φιλοθεΐτης ο τυφλός σε ηλικία 87 ετών.

Χιλιάδες ψυχές ανέπαυσε τόσο με τους λόγους όσο και με τις προσευχές του, όλα τα χρόνια, όταν εξερχόταν του Αγίου Όρους δύο φορές το χρόνο.

Ο μακαριστός γέροντας Ισίδωρος γεννήθηκε στην Πάτρα με μειωμένη όραση. Σε ηλικία 15 ετών χειρουργήθηκε στα μάτια, οπότε έμεινε τελείως τυφλός. Εκάρη μοναχός σε ηλικία 40 ετών από τον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθεΐτη στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, στον οποίο εξομολογήτο ως λαϊκός στην Πάτρα. Πριν γίνει μοναχός άρχισε ξαφνικά να βλέπει, και είπε στην Παναγία: Παναγία μου πάρε μου το φως, γιατί μοναχός δεν θα γίνω, και εν ώρα κρίσεως μη μου ζητήσεις ευθύνες.

Αμέσως έχασε και πάλι το φως του. Αυτό το ήθελε, γιατί πίστευε, ότι η αναπηρία που είχε τον βοηθούσε πνευματικά.
Όταν επανδρώθηκε το έτος 1980 η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου από τον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ τον Ξηροποταμινό και άλλους φιλοθεΐτες μοναχούς, ο π.Ισίδωρος ήταν ένας από αυτούς που την επάνδρωσαν.
Μέχρι τη μοναχική κουρά του πουλούσε λαχεία στην Πάτρα.

Χ. ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ: ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΒΡΥΑ

O συμπολίτης μας Χαράλαμπος Στανίτσας με αφορμή την εκδημία του σε ανάρτησή του έγραψε: «Είχαμε την μεγάλη ευλογία ο Γέρων Ισίδωρος (ο τυφλός, όπως τον αποκαλούσαν) να έχει το πατρικό του δίπλα από το σπίτι μου στην Οβρυά της Πάτρας. Άγιος άνθρωπος. Πλήθος κόσμου έρχονταν να πάρουν την ευχή του. Οι περίοικοι και οι γείτονες ποτέ. Πάντα με τον κακό τον λόγο και τα κουτσομπολιά… Ουδείς προφήτης στον τόπο του… Την τελευταία φορά που ήλθε, έχοντας μαζί του την μεγάλη του περιουσία, την ευωδιαστή σακούλα με τα “πολύτιμα”, μας ευλόγησε, μας έδωσε κομποσκοινάκια, την πλαστικοποιημένη φωτογραφία με τους γέροντες και μας είπε: μην ξεχνάτε την ευχή!!! Τι ευλογημένος άνθρωπος! Με απίστευτη ” όραση” και ευκρίνεια έβλεπε αυτά που εμείς οι “τυφλοί “δεν μπορούμε να δούμε! Να έχουμε την ευχή του!»

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα