Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Σημαντικές συμφωνίες Μητσοτάκη – Μπάιντεν για προμήθεια F-35 και μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σαν «βόμβα» έσκασε η αποκάλυψη χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια μια μοίρα αεροσκαφών F-35 που αποτελούσαν μέχρι πρότινος τον διακαή πόθο της Τουρκίας προκειμένου να αποκτήσει την υπεροπλία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, υπερκεράζοντας την ισχύ των γαλλικών αεροπλάνων Rafale που ξεκίνησε να προμηθεύεται η ελληνική πολεμική αεροπορία για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της ενεργής τουρκικής απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το πράσινο φως για να συμμετάσχει η χώρα μας στην προμήθεια των F-35, από την οποία αποκλείστηκε πρόσφατα η Τουρκία εξαιτίας του πολιτικού παιγνίου με την Ρωσία που ξεκίνησε με την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 και κορυφώθηκε με την επιμονή της Άγκυρας να διαδραματίσει ρόλο επιτήδειου ουδέτερου στην ουκρανική κρίση και να αρνηθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με πολεμικά αεροπλάνα 5ης γενιάς έγιναν από υψηλόβαθμες ελληνικές κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών που έγιναν μέσα σε ιδιαιτέρως θετικό κλίμα, όπως μαρτυρούν οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές και από τις δύο πλευρές.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου αλλά και στις διμερείς συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των χωρών συμφωνήθηκε η μακροπρόθεσμη θωράκιση της χώρας μας έναντι της τουρκικής απειλής με την προμήθεια των F-35 που θα γίνει από το 2028 και μετά που η Ελλάδα θα διαθέτει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μια τέτοια σημαντική αγορά.

Στο τραπέζι και ο χάρτης της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας»

Στο ενδιάμεσο, όπως επίσης έγινε γνωστό μετά τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, η κατασκευάστρια των F-35 αμερικανική εταιρία Lockheed Martin θα προχωρήσει στην απόκτηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η οποία θα αναλάβει το έργο της κατασκευής μέρους του συγκεκριμένου προηγμένου αεροσκάφους. Η σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά της αμερικανικής εταιρίας έγινε την περασμένη Παρασκευή χωρίς να λάβει την ανάλογη δημοσιότητα, ενώ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΒ που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας.

Χωρίς να επιμείνει ιδιαίτερα στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, που δεν ήθελε να μονοπωλήσει τη συζήτηση, αφού σκοπός της επίσκεψης ήταν, όπως λένε αρμόδιες πηγές, να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδος ως του πλέον αξιόπιστου και δοκιμασμένου συμμάχου στην περιοχή μας και ταυτόχρονα πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό Πρόεδρο τον τουρκικό χάρτη με την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» για να υπογραμμίσει το εύρος των απειλών για την ακεραιότητα της που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την υποχρεώνουν να εξοπλίζεται.

Θερμό κλίμα και ταύτιση απόψεων

Το όλο κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ήταν πολύ θετικό και δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι σε κάποιες στιγμές έδειχνε πανηγυρικό. Οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις που αντηλλάγησαν στη δεξίωση που ακολούθησε το τετ α τετ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο ξεπερνούσαν τις συνηθισμένες διπλωματικές αβρότητες.

Η υπενθύμιση του Αμερικανού προέδρου ότι κάποιοι ομογενείς τον αποκαλούσαν «Μπαϊντενόπουλο» και το χαριτολόγημα του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα ήταν προτιμότερο να τον λένε «Μπαϊντενάκη», ζέστανε την ατμόσφαιρα στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε το ζεύγος Μπάιντεν στην οικογένεια του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήταν παρούσες τόσο η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι όσο και οι κόρες του Σοφία και Δάφνη που αναφέρθηκαν ονομαστικά από την σύζυγο του Αμερικανού προέδρου Τζιλ Μπάιντεν.

kores-5

Με όσα είπαν ενώπιον ενός κοινού που απαρτίζονταν κυρίως από ελληνοαμερικανούς, αλλά όχι μόνον, αφού στο ακροατήριο ήταν σημαίνουσες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ, όπως μεταξύ πολλών η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν μια εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας αλλά και διμερούς ενδιαφέροντος.

Κοινή πεποίθηση, άλλωστε, ήταν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο καλές όσο είναι τώρα. Οι δύο κυβερνήσεις και οι χώρες κινούνται από πολλές απόψεις στο ίδιο πνεύμα και μοιράζονται τις ίδιες ιδέες για το διεθνές γίγνεσθαι τόσο σχεδόν σε όλους τους τομείς: από την ανάγκη υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, που τόνισαν και οι δύο ηγέτες έως την ουκρανική κρίση και την ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης και άρα και της Ελλάδας από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Ελληνοαμερικανός σύμβουλος για τα ενεργειακά

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εκδήλωσε την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η χώρα μας προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο για τη μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη, τόσο μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο όσο και με την μετατροπή της Ελλάδος σε πύλη εισόδου για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου -και από τις Ηνωμένες Πολιτείες- με τις πλωτές δεξαμενές στη Ρεβυθούσα, την Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο που θα συμβάλλουν σε πρώτη φάση στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία των Βαλκανίων και σημαντικού μέρους της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενης μελλοντικά και της Ουκρανίας.

Για τον αγωγό Eastmed, που πάγωσε πριν από την ουκρανική κρίση, η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτική λέγοντας ότι «η αγορά θα καθορίσει αν είναι βιώσιμο ένα τέτοιο έργο», πλην, όμως, η θερμή συνηγορία των συνεργατών του Τζο Μπάιντεν στην ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδος με τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας για τη μεταφορά «καθαρής ενέργειας» στην Ευρώπη, έδειξε τον δρόμο προς τον οποίο θέλει η Ουάσιγκτον να κινηθούν τα πράγματα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για τα ενεργειακά θέματα ο ελληνοαμερικανός Νίκος Τσάφος, ο οποίος είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της εταιρίας Enalytica με έδρα την Ουάσιγκτον, και, σύμφωνα με το βιογραφικό του, φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή βιομηχανία εντοπίζει και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Κατά πληροφορίες ο κ. Τσάφος θα έχει απευθείας επικοινωνία με τον ομόλογό του, σύμβουλο για τα ενεργειακά του προέδρου Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, ζήτησε τη συνεργασία αλλά και την άσκηση επιρροής από τις ΗΠΑ προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε πολιτικές ενίσχυσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση. Επαναλαμβάνοντας με έμφαση την άποψη του ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές αναταραχές που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των δυτικών δημοκρατιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια προς του πολίτες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: αφενός με τη χρησιμοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από αδιάθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου από δραστική παρέμβαση στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την προσδοκία στο τέλος του μήνα να υπάρξουν αποφάσεις από την ευρωπαϊκή ηγεσία, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να συνδράμει κι εκείνη προς αυτή την κατεύθυνση με τη στάση της στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα βοηθήσει στην απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση του Λευκου Οίκου

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ και σημείωσαν τους διαρκείς δεσμούς μεταξύ ανθρώπων που έχουν βοηθήσει στον καθορισμό των διμερών μας δεσμών για περισσότερους από δύο αιώνες.

Εξέτασαν την ισχυρή και αυξανόμενη αμυντική μας συνεργασία, τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευσή μας να επεκτείνουμε περαιτέρω το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις. Συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής στις προσπάθειες επιβολής κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της, και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Οι ελληνικοί S-300 και τα τουρκικά F-16

Ελληνικές διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν ότι δεν ζητήθηκε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια από την Ελλάδα προς την Ουκρανία και σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση διαψεύστηκε ότι τέθηκε ζήτημα μεταφοράς στο θέατρο των επιχειρήσεων του ρωσικής προέλευσης αντιπυραυλικού συστήματος S-300 το οποίο θεωρείται σημαντικό για την άμυνα του ελληνικού νησιωτικού αρχιπελάγους.

«Ειπώθηκε ό,τι έπρεπε να ειπωθεί», ήταν το σχόλιο ανώτατης κυβερνητικής πηγής που ρωτήθηκε αν η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της φημολογούμενης αναβάθμισης των τουρκικών αεροσκαφών F-16. Από τα συμφραζόμενα αλλά και πληροφορίες πηγών που είχαν ενημέρωση για τις συνομιλίες προκύπτει ότι η Άγκυρα θα βρει τείχος άρνησης στο Κογκρέσο, το οποίο δεν πρόκειται να δώσει άδεια για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται η «ιστορική», όπως αποκαλείται πριν καν γίνει, ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αυτή τη σπάνια ευκαιρία που διαχρονικά είχαν λίγοι ξένοι ηγέτες και ουδείς προκάτοχός του, αναμένεται να την αξιοποιήσει για να υπογραμμίσει τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Ελλάδα

Οικονόμου: Στήριξη της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου με το North Evia-Samos pass προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

στήριξη της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, με τη δημιουργία κινήτρων για τουρισμό, είναι ο στόχος του North Evia-Samos pass προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, αναφέρει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, στόχος του προγράμματος είναι επίσης να δοθεί κίνητρο σε περίπου 32 χιλιάδες άτομα να επισκεφθούν για τουρισμό τις πληγείσες περιοχές.

«Με το North Evia-Samos Pass προϋπολογισμού 6 εκατ. Euro στόχος είναι να δοθεί κίνητρο σε περίπου 32.000 δικαιούχους να επισκεφθούν τη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό. Με σχέδιο στηρίζουμε τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές», σημειώνει στο twitter ο κ. Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται πως ανοίγει σήμερα  η πλατφόρμα για τις διακοπές, με ενίσχυση στη Βόρεια Εύβοια και την Σάμο.

Οι αιτήσεις θα γίνονται στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr και η επιδότηση θα καταβληθεί μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών NFC. Για την υποβολή αίτησης δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια παρά μόνο η υποχρέωση φορολογικής δήλωσης για το 2021.

Περισσότερα

Ελλάδα

Φωτιά σε οικόπεδο κοντά στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε οικοπεδικό χώρο κοντά στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

Η εικόνα της φωτιάς αυτή την ώρα είναι καλή και είναι οριοθιετημενη.

Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και εθελοντές.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό το απόγευμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θεωρεί πως πρέπει να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για την εισήγηση της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης δεύτερης αναμνηστικης δόσης εμβολίου στα άτομα ηλικίας 39 έως 59 χρονων.

H επικεροποίηση γίνεται μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας για το ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε υπό κάποια πίεση, ίσως της επιδεινούμενης επιδημιολογικης εικόνας, τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό στους πολίτες ηλικίας 30 έως 59 χρονων, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση.

Είναι ενδεικτικό ότι ατύπως δινόταν η διευκρίνηση ότι για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν πρέπει να έχει συμπληρωθεί τετράμηνο από τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης. Καθώς επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση, δεν θα λάβουν τη δεύτερη.

Πιθανόν σήμερα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης να δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις καθώς και τυχόν άλλες που κρίνεται αναγκαίο από τους ειδικούς να ανακοινωθούν.

Στο μεταξύ,  η…τρελή πορεία του κορωνοϊού στην επικράτεια, με συμμάχους τις υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και τη χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών, ιδίως ως προς τη χρήση της μάσκας, έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί επιμένουν στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους να κάνουν χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους φορώντας μάσκα και πραγματοποιώντας τεστ όταν πρόκειται να τους συναντήσουν. Στην παρούσα φάση και με βάση την ελεγχόμενη εικόνα των νοσοκομείων τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα των τυχόν μέτρων για την επιδημία.

Η υγειονομική βόμβα του συνδρόμου Long Covid

Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ένα ακόμη επιδημικό κύμα, οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό για το σύνδρομο Long Covid, τον μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μετά την πανδημία κορωνοιού.

Το σύνδρομο αυτό ως μια καινούργια οντότητα που απαιτεί ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση, με εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού αναλύθηκε εκτενώς σε χθεσινη εκδήλωση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, με αφορμή την παρουσίαση των δεδομένων λειτουργίας του Πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς για ασθενείς με Long Covid.

Από το 2020 έως και σήμερα λειτουργούν 132 ιατρεία post COVID, τα 82 σε νοσοκομεία και τα 50 σε κέντρα Υγείας και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες ενώ 24.500 ασθενείς έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, το υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών, στοχεύει στη θεσμοθετημένη αντιμετώπιση του συνδρόμου Long Covid, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση και διαχείριση του συνδρόμου.

Η κ. Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Α’ ΚΕΘ ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» μεταξύ άλλων τόνισε ότι “το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με μελέτες το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο LONG COVID, δηλαδή 1 στους 5 θα παρουσιάσει κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα”.

O κ. Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας του πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς ασθενών με Long COvid και των δεδομένων που πλέον διαθέτει για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων αναφοράς στη χώρα με στόχο την αντιμετώπιση του συνδρόμου καθώς αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Η κ. Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη για τις λοιμώξεις ως Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονικής Εταιρείας και συντονίστρια του διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς Long Covid του Ευαγγελισμού αναφέρθηκε στην αναγνώριση του Συνδρόμου “ως εμμένοντα ή εμφανιζόμενα συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό”.

Καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα (πάνω από 200) μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με COVID ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης. Επιπρόσθετα των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, διαταραχές ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, ταχυκαρδίες και νευρολογικά συμπτώματα (δυσαυτονομία, γνωστικά ελλείμματακλπ). Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι υποτροπιάζοντα και να εκλύονται μετά από στρες, αφυδάτωση, σωματική κόπωση.

“Οι Έλληνες ασθενείς που δεν έχουν νοσηλευτεί έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους νοσηλευόμενους, τα οποία όμως υποτροπιάζουν» επισήμανε η κυρία Κατσαούνου. Επίσης ανέφερε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκε πλέον ένα διεπιστημονικό κέντρο με 16 ιατρούς και 12 επαγγελματίες υγείας, με τη συμμετοχή νευρολόγων, ψυχιάτρων, ΩΡΛ, δερματολόγων, νευροψυχολόγων, εργοφυσιολόγων και φυσιοθεραπευτών.

“Οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς με Long Covid που έχουν ολοκληρώσει όλο τον έλεγχο είναι 55 και ποσοστό πάνω από 50% έχει προσβολή του νευρικού συστήματος. Καταγράφουμε, ερευνούμε, διαγιγνώσκουμε και αντιμετωπίζουμε ολιστικά τους ασθενείς με Long COvid ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και την Πολιτεία ώστε να μπορέσουμε συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το έργο μας, καθώς ήδη πάνω από 200 ασθενείς είναι σε αναμονή. Αν και η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται αρχικά να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Long COvid σε σύγκριση με τη Δέλτα, επειδή αφορά σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με το σύνδρομο μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά. Οι επιπτώσεις μπορεί να αποτελέσουν σημαντικότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας με σημαντικότατη επιβάρυνση στην οικονομία” είπε η καθηγήτρια.

Ο κ. Στέργιος – Στυλιανός Γκατζώνης, Καθηγητής Νευρολογίας & Χειρουργικής Θεραπείας Νευρολογικών Νοσημάτων ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην προσβολή του νευρικού συστήματος από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, το νευρικό σύστημα προσβάλλεται άμεσα μόνο σε σχετικά μικρό ποσοστό στην οξεία φάση νόσησης από Covid-19. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στο βεβαιωμένο πλέον μεταλοιμώδες σύνδρομο από το οποίο πάσχει σημαντικό ποσοστό όσων νόσησαν.

” Στην πρώτη δεκάδα των συμπτωμάτων του συνδρόμου ή στα συμπτώματα που εμφανίζει πάνω από 50% των πασχόντων, η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από αιτιάσεις σχετιζόμενες με δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Δεδομένου του επιπολασμού και της σοβαρότητας των νευρολογικών επιπλοκών που σχετίζονται με τον COVID-19, απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση σε αυτές” είπε ο κ. Γκατζώνης.

Η διεθνής βιβλιογραφία, όπως τόνισε, προσπαθεί να λύσει αυτό το γρίφο που μοιάζει να είναι δύσκολος, πολυπαραγοντικός, να περιέχει ίσως νέες παθολογίες ή ακόμη ενδέχεται και να μην είναι απαραίτητα αποτέλεσμα παθολογίας του COVID-19.

Ο κ. Παντελής Γουνόπουλος Επιμελητής Α’, Β’ Καρδιολογική Κλινική, Υπεύθυνος Καρδιολογικού Ιατρείου Λιπιδίων του Ευαγγελισμού αναφέρθηκε στην καρδιακή βλάβη, η οποία στην οξεία λοίμωξη είναι πολυπαραγοντική: ” Γνωρίζουμε ότι μπορούν να προκληθούν μεταξύ άλλων περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα οι οποίες μερικές φορές δε διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια. Η διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών κρίνεται απαραίτητη, με στόχο να μην παραμείνει βλάβη στο μυοκάρδιο καθώς η προσβολή της καρδίας σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση. Κάποια συμπτώματα του Συνδρόμου LONG COVID όπως θωρακικό άλγος, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, δύσπνοια και άλλα μη ειδικά συμπτώματα, χρειάζονται εξειδικευμένη και διεπιστημονική συνεργασία καθώς οφείλονται σε προσβολή του νευρικού συστήματος που νευρώνει την καρδιά, σε ανοσολογικούς μηχανισμούς, μικροθρομβωσεις και άλλα άγνωστα ακόμη αίτια και μηχανισμούς”.

Στα πλαίσια του ιατρείου LONG COVID όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε βασικό καρδιολογικό έλεγχο με κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, και ακολουθεί λεπτομερής έλεγχος του καρδιαγγειακού σκέλους του αυτονόμου νευρικού συστήματος.”Οι δοκιμασίες περιλαμβάνουν ενεργητική ορθοστάτηση, βαθιά εισπνοή-εκπνοή, ισομετρική χειρολαβή και δοκιμασία valsalva και μετρώνται οι επιδράσεις τους στην λειτουργία του καρδιαγγειακού. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 40 ασθενείς με σημεία θετικότητας σε ποσοστά μέχρι και 50%. Αυτοί οι ασθενείς στη συνεχεια υποβάλλονται σε ακόμη περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως Tilt test και holter ρυθμού” εξήγησε.

Η κ. Δήμητρα Βασιλειάδη Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας συμμετείχε εξ αρχής στην ίδρυση και λειτουργία του Διεπιστημονικού ιατρείου LONGCOVID. Παράλληλα, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς για σπάνια ενδοκρινικά νοσήματα (ENDO-ERN), το Ενδοκρινολογικό τμήμα συμμετέχει και στη συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια της βέλτιστης αντιμετώπισης ασθενών με σπάνια ενδοκρινικά νοσήματα που προσβάλλονται από COVID-19. Εξαρχής έγινε αντιληπτό ότι η COVID-19 είναι μια πολυσυστηματική νόσος καθώς ο κορονοϊός προσβάλει πολλά συστήματα και ιδίως το ενδοκρινικό εξαιτίας της παρουσίας του υποδοχέα του ιού σε αυτό”.

Ως προς τα Ενδοκρινικά νοσήματα, η κυρία Βασιλειάδη τόνισε ότι:«χαρακτηριστικά, ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί παράγοντα για βαρύτερη νόσο και δυσμενέστερη πρόγνωση. Επιπλέον, ένα ποσοστό ασθενών με COVID-19 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τη στιγμή της λοίμωξης. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς τους ασθενείς που δεν είχαν προηγουμένως διαβήτη θα συνεχίσουν να έχουν και μετά την αποδρομή της COVID-19. Εκτός όμως από τις διαταραχές της έκκρισης της ινσουλίνης (Σακχαρώδης Διαβήτης) και άλλες ορμόνες επηρεάζονται είτε από τον ίδιο τον ιό είτε από τις θεραπείες που έλαβε ένας ασθενής κατά τη διάρκεια της νόσου του. Ένα από τα πιο συχνά και επίμονα συμπτώματα που περιορίζει σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων αυτών είναι το αίσθημα χρόνιας κόπωσης, σε συνδυασμό με άλλα μη ειδικά συμπτώματα όπως μυϊκοί πόνοι, υπόταση, νοητική σύγχυση, διαταραχές ύπνου. Τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται και σε ασθενείς με ενδοκρινικές διαταραχές, κυρίως των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι κάποιοι ασθενείς με LΟNG-COVID θα βρεθούν πράγματι να πάσχουν από ενδοκρινικές διαταραχές των επινεφριδίων ή του θυρεοειδή η αντιμετώπιση των οποίων εφόσον διαγνωσθούν έγκαιρα θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών».

Η κ. Ελένη Ιασωνίδου, Πρόεδρος της Ένωσης ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες του Covid-19, τόνισε ότι: «δυστυχώς ενώ τα νούμερα των θανάτων και των νοσηλειών Covid -19 μειώνονται βλέπουμε μια σταθερά ανοδική πορεία εμφάνισης περιστατικών LONG COVID, τόσο σε άτομα που νοσηλεύτηκαν, όσο και σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία αλλά και παιδιά. Στην Ελλάδα με 3.5 εκατομμύρια καταγεγραμμένες λοιμώξεις ένας άγνωστος αριθμός ατόμων εμφανίζει εμμένοντα συμπτώματα κόπωσης, δύσπνοιας, γνωστικών διαταραχών και διαταραχών αυτόνομου νευρικού συστήματος που έχουν ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης, διάγνωσης και αποκατάστασης μακριά από στερεότυπα και διακρίσεις με βάση την βαρύτητα αρχικής νόσησης”.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα