Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα σελίδα χωρίς «μηχανισμούς»-Ο πρώτος σε ψήφους για τη ΝΕ Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, από την Αιγιάλεια, Παναγιώτης Μαρινόπουλος μιλά στη «Γ»

Published

on

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο

 Η «Γνώμη» απευθύνθηκε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με την έκδοση των αποτελεσμάτων για την Ν.Ε. Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Μαρινόπουλο ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα, υπό την ζέση και της πολύ θετικής έκβασης μιας προσωπικής πολιτικής μάχης!

Κινήθηκε απέναντι σε «μηχανισμούς» και ξεχώρισε παρότι δεν ήταν της… προτίμησης της Δημοτικής αρχής του «πράσινου» Δημάρχου Δ. Καλογερόπουλου.

Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη της Β. Ψυχράμη «Ποιοτική Αιγιάλεια», υποστηρίζει ότι ο κόσμος που προσήλθε μαζικά στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου την Κυριακή που μας πέρασε 8/5/2022, έδωσε εντολή ανανέωσης και αλλαγή νοοτροπίας, προς συλλογικές και λιγότερο διχαστικές πολιτικές πρακτικές.

Ας ξεκινήσουμε από τα… κομματικά, εκλογή στην νέα 15μελή Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τι σηματοδοτεί αυτό το νέο ξεκίνημα…

-Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και την ψήφο τους και με εξέλεξαν στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αχαΐας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω κι εκείνους που δεν με ψήφισαν, αλλά συμμετείχαν στον κοινό μας αγώνα με τα ίδια κίνητρα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο που θα απαντά μόνο στις ανάγκες της κοινωνίας και θα βάλει απέναντι του τα μεγάλα συμφέροντα που διοικούν την Ελλάδα μαζί με τον κ. Μητσοτάκη. Η χώρα μας δεν αντέχει άλλο αυτούς που στο όνομα του λαού κάνουν τα χειρότερα εις βάρος του.

Το νέο αυτό ξεκίνημα του Κινήματός μας σηματοδοτεί ανανέωση- πρόοδο και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς να ξεχνάμε τις ιστορικές καταβολές του, που έδωσαν ελπίδα και καλύτερη ζωή στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.

Σε τοπικό επίπεδο, το μήνυμα της κάλπης για τις νομαρχιακές εσωκομματικός εκλογές, ήταν πως δεν χρειάζονται πια οι ‘κουρασμένοι επαγγελματίες’ της πολιτικής, εργαζόμενοι συνήθως για προσωπικό τους όφελος στα ανώτερα κλιμάκια και μάλιστα, ερήμην της βάσης. Το μήνυμα είναι να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο και ενωμένοι να πάμε μπροστά. Δεν υπάρχουν εσωτερικοί αντίπαλοι και σε ό,τι μου αναλογεί δεν θα ανεχθώ οπαδικές λογικές. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι βρίσκονται εκτός του κόμματός μας. Και σε αυτό τον αγώνα πρέπει να βάλουμε τις δυνάμεις μας με μπροστάρη τον Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη. Όποιος δεν το κατάλαβε, δεν καταλαβαίνει τι χρειάζεται ο τόπος μας.

-Στην Αιγιάλεια, τουλάχιστον σε ότι σχετίζεται με τα αυτοδιοικητικά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι αναμετρήθηκε με το… ύψος του! Το μέγεθος δηλαδή των μηχανισμών που λειτουργούν από τους επικεφαλείς…

-Είχαμε μια σπουδαία εκλογική διαδικασία με 180.000 συντρόφους να έρχονται στις κάλπες. Θα ήθελα τέτοιες μέρες να μη μπω στη συζήτηση για τα δημοτικά, αλλά δεν θέλω να αποφεύγω τις ς ερωτήσεις.

Σε κάθε εκλογική διαδικασία γίνονται ομαδοποιήσεις, ο αριθμός των ψήφων που πήρα στην Αιγιάλεια, δε νομίζω ότι οφείλεται σε κάτι τέτοιο. Εγώ και άλλοι συνυποψήφιοι μου θεωρώ ψηφιστήκαμε από τους Αιγιαλείς και λόγω της καταγωγής μας και λόγω προσωπικής εκτίμησης που έχει ο κάθε ένας από εμάς.

Η δημοτική παράταξη στην οποία είμαι, με επικεφαλής τη Βάσω Ψυχράμη, είναι μια νέα παράταξη, που δημιουργήσαμε το 2019 και απαρτίζεται στην συντριπτική της πλειοψηφία από νέους ανθρώπους, είτε στην ηλικία είτε στην πολιτική. Έλαβε ποσοστό 20%, χωρίς να την έχει υποστηρίξει κανένα κόμμα και κανένας βουλευτής και η σύνθεσή της έχει ανθρώπους από όλα τα κόμματα. Συνεπώς δεν έχουν σχέση οι μηχανισμοί με την δική μας παράταξη.  Ας ερωτηθούν άλλοι, για τον αν χρειάστηκε κάποιοι να προσφύγουν στους λεγόμενους μηχανισμούς…

Συμπληρωματικά, θεωρείς ότι το κόμμα πληγώθηκε απ’ όσα συνέβησαν το 2019 σε Δήμο Αιγιαλείας και Περιφέρεια; Υπάρχει περιθώριο μιας ενιαίας υποψηφιότητας που θα εκπροσωπεί το χώρο στο δήμο για το 2023;

-Η αλήθεια είναι ότι από τις εκλογές του 2019, πάνω από τους μισούς δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο χώρος ‘πληγώθηκε’, τουλάχιστον ποσοτικά.

Βεβαίως, στον Δήμο υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Η παράταξη μας λειτουργεί δημοκρατικά, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και με τεράστιο αυτοδιοικητικό έργο των στελεχών μας στις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησαν την τελευταία δεκαετία. Για παράδειγμα, έργα που εκτελούνται σήμερα στον Δήμο μας είναι έργα που δρομολογήθηκαν από τον προηγούμενο δήμαρχο, τον Θανάση Παναγόπουλο, με αντιδήμαρχο την κυρία Ψυχράμη.

Η στάση του κ. Καλογερόπουλου δεν βρίσκεται στην ίδια πορεία με εμάς. Ενώ θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει συναίνεση, συνεργασία και συλλογικότητα, δυστυχώς βγαίνει ένας αυταρχισμός και λογικές ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και αυτό θεωρώ ότι το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από το σε ποια δημοτική παράταξη ανήκουν.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύθηκαν πολλά στελέχη μας, κόντρα στο επίσημο χρίσμα του κόμματος, ‘χάρισε’ την Περιφέρεια στην παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη. Ο οποίος βρέθηκε μάλιστα και με συμβούλους δίπλα του που προέρχονται από το χώρο μας…

Δεν θα έβλαπτε μια δημόσια αυτοκριτική από κάποιους που θυμούνται το ΠΑΣΟΚ μόνο όταν το χρειάζονται. Όμως εγώ δεν είμαι αυτός που θα βάλω σώνει και καλά αποκλεισμούς σε όποιον, ακόμη και αν έχει κάνει απαράδεκτα λάθη, θέλει να συμμετέχει στην παράταξη. Εξ’  άλλου γι’ αυτό εκλέγουμε τα κομματικά μας όργανα. Για να μιλήσουμε για όλα και να προχωρήσουμε με ένα νέο συμβόλαιο που θα έχει τη λέξη αξιοπιστία πάνω – πάνω. Από αυτή τη λέξη θα κριθούμε όλοι.

 

Δεν διεκδίκησε -επί της ουσίας- παραμονή της Φυσικοθεραπείας’

-Θα πρέπει η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή να σκύψει στα προβλήματα των δήμων, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των τοπικών οργανώσεων, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης;

-Εννοείται ότι η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή θα πρέπει να αφουγκραστεί τα προβλήματα της κοινωνίας και να αναπτύξει συνεργασίες με όλους τους δημάρχους, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι έντιμοι και ικανοί, που μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά για την πρόοδο του τόπου.

Άλλωστε και γι’ αυτό το λόγο η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων είναι πολυσυλλεκτικές.

Είσαι στο πλευρό της Δημοτικής αρχής για θέματα όπως η Φυσικοθεραπεία, το Σταφιδικό και η ΕΒΟ; Πως κρίνεις τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και τις διεκδικήσεις του Δημάρχου;

-Είμαστε καθημερινά στο πλευρό των πολιτών. Ήμασταν μαζί με τους πολίτες στις κινητοποιήσεις για την παραμονή του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, ήμασταν μαζί με τους αγρότες και τους σταφιδοπαραγωγούς στα συλλαλητήρια στο Αίγιο και στην Αθήνα, διεκδικώντας μαζί τους τα δίκαια αιτήματά τους, είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην ΕΒΟ, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο του Αιγίου.

Αντιθέτως, ο δήμαρχος δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά στο πλευρό μας. Δεν διεκδίκησε ουσιαστικά την παραμονή του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, παρά μόνο επικοινωνιακά. Ούτε καν την κυρία Κεραμέως δεν συνάντησε. Ούτε στα συλλαλητήρια των αγροτών συμμετείχε, ούτε υιοθέτησε τα αιτήματά τους στο ψήφισμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση για το θέμα με τον Ηλεκτροφωτισμό; Η Δημοτική αρχή προχωρά κανονικά, παρά τις ενστάσεις σας.

-Δυστυχώς στη δημοτική αρχή ουδέποτε μας άκουσαν, όταν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την κακή διαχείρισή τους σε σοβαρά θέματα όπως ο διαγωνισμός μεταφοράς απορριμμάτων ποσού 4.700.000 ευρώ με έκπτωση, αν είναι δυνατόν, 1% ή ο διαγωνισμός της κατασκευής των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, που θα επιβάρυνε τους δημότες για 16 ολόκληρα χρόνια λόγω των χειρισμών του δημάρχου ή οι διαγωνισμοί της κατασκευής αθλητικών χώρων, που η μεγαλύτερη έκπτωση είναι 2% και τόσα άλλα. Ευτυχώς στα δύο πρώτα ‘έβαλε τα πράγματα στη θέση τους’ το Ελεγκτικό Συνέδριο και διασώθηκαν οι δημότες.

Με τον Ηλεκτροφωτισμό, ελπίζω να συμβεί το ίδιο. Αλλιώς για τα 13 επόμενα χρόνια θα είναι δεσμευμένα τα δημοτικά τέλη υπέρ του εργολάβου, που ‘θα μας αλλάξει τα φώτα’ με 12.000.000 ευρώ και τα οποία φώτα δεν θα είναι καν ιδιοκτησία του Δήμου, πριν το πέρας της δωδεκαετούς σύμβασης. Κι όλα αυτά με την απόφαση 5 ανθρώπων στην Οικονομική Επιτροπή. Μόνο προοδευτική διακυβέρνηση δεν λέγεται αυτό…

Ροή ειδήσεων

Advertisement