Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δεσμεύσεις Πλεύρη για τα νοσοκομεία-Τι είδε και άκουσε ο Υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του

Published

on

Των Τέτας Γιαννάρου και Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 Ιδιαίτερα βαρύ φάκελο αιτημάτων και κάλυψης αναγκών παρέλαβε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τα Νοσοκομεία που επισκέφθηκε στην Αχαΐα και όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος θα μελετηθούν ενδελεχώς, ώστε να βρεθούν και να υλοποιηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις για την κάθε περίπτωση.

Ο Υπουργός Υγείας άκουσε τα αιτήματα διοικήσεων, υπηρεσιακών παραγόντων και εργαζομένων, ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και διαβεβαίωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να δοθούν όσο πιο σύντομα γίνεται λύσεις στα μείζονα ζητήματα.

ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

«Το ΠΓΝΠ πρέπει να λάβει όσα ο ρόλος του επιβάλλει» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτέλεσε τον τρίτο σταθμό της χθεσινής περιοδείας του σε Κορινθία και Αχαΐα.

Ειδικότερα, ο Υπουργός συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη από τον οποίο ενημερώθηκε αρχικά για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην περιοχή, συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΠΓΝΠ δρ. Δημήτριο Μπάκο, όπου ακολούθησε πλήρης ενημέρωση των πεπραγμένων και των επιτευγμάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εν καιρώ πανδημίας.

O κ. Καρβέλης ανέδειξε τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του ΠΓΝΠ όσον αφορά στην επιστημονική επίβλεψη στα μικρότερα περιφερειακά νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής και τόνισε πως «το άξιο επιστημονικό προσωπικό είναι σε πλήρη επικοινωνία με όλο το ιατρικό προσωπικό που χρειάζεται επιστημονική βοήθεια». Αναφέρθηκε επίσης στην γενναία ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΠΓΝΠ με επενδύσεις εκατομμυρίων καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπήρχε.

O κ. Μπάκος, επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως το ΠΓΝΠ εν μέσω πανδημίας κατόρθωσε να λειτουργεί κατά 80%, αναφέρθηκε στη διαχείριση των post Covid περιστατικών, στη γενικότερη ανάπτυξη του νοσηλευτικού ιδρύματος μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά και στην ενίσχυση με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, υποβλήθηκαν αιτήματα με ελλείματα και κενά προς άμεση πλήρωση, με την επισήμανση του κατεπείγοντος, από Καθηγητές της Ιατρικής /Διευθυντές Κλινικών και Διοικητικούς Διευθυντές που παρευρέθηκαν και συζήτησαν με τον Υπουργό. Ειδικότερα στο τραπέζι των συζητήσεων παρέστησαν οι Καθηγητές: Μάρκος Μαραγκός/Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής/, Περικλής Νταβλούρος (Διευθυντής Καρδιολογικής), Αναστάσιος Αθανασόπουλος (Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας), Ευαγ. Λιάτσικος, (Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας), Γεώργιος Αντωνάκης /Αντιπρόεδρος Ιατρικής Σχολής, Γρηγόριος Βογιατζής (Αναισθησιολογίας), Αργύρης Τζουβελέκης (Δ/τής Πνευμονολογικού Τμήματος Παθολογικής), Φωτεινή Φλίγκου Επιστημονικά υπεύθυνη ΜΕΘ ΠΓΝΠ, Καρολίνα Ακινόσογλου επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας/ Λοιμωξιολόγος (Εμπειρογνώμων ΟΔΙΠΥ), Αναστασία Κυριαζή Διευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας και Ιωάννα Μίχου Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της περιοχής οι βουλευτές της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κ.ά.

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Με την ακαδημαϊκή ιδιότητα και τις αρμοδιότητες που απορρέουν κατ εξοχήν και από τον θεσμικό τους ρόλο, οι Καθηγητές που παρέστησαν, ανέλυσαν με κάθε λεπτομέρεια στον Υπουργό Υγείας ιεραρχημένα και αιτιολογημένα τα προς κάλυψη κενά του ΠΓΝΠ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Γ», αναφέρθηκαν στην μακρά λίστα των χειρουργικών ασθενών που λόγω πανδημίας αυξήθηκε εξαιρετικά, στο έλλειμα αναισθησιολόγων, στην υλικοτεχνική αναγκαιότητα αναβάθμισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην απόλυτη αναγκαιότητα προσλήψεων και στην ελκυστικοποίηση των υπό προκήρυξη θέσεων ώστε να αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης ενδιαφέροντος γιατρών υψηλών προσόντων. Επί του συγκεκριμένου συνηγόρησαν όλοι, ότι το ΠΓΝΠ ως μεγάλο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο το οποίο υποδέχεται μεγάλο όγκο ασθενών από όλη την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας (και δέχτηκε εύλογα ασφυκτική πίεση στις οξείες φάσεις της πανδημίας) όχι μόνον πρέπει να ενδυναμωθεί ανάλογα με την φυσιογνωμία του, αλλά, παράλληλα πρέπει να ενδυναμωθούν άμεσα με προσωπικό και υποδομές και τα Περιφερειακά Νοσοκομεία ώστε να συγκρατούν ένα μέρος του όγκου των ασθενών και να μην «αφαιμάζουν» πολύτιμο προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στις πολύπλευρες ανάγκες τους.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Παράλληλα κατετέθη προς συζήτηση η ποσοτικοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΠΓΝΠ τουτέστιν η μέτρηση ποιότητας και με αυτό το κριτήριο να προγραμματισθούν οι πρέπουσες κινήσεις βελτιστοποίησης.

Ο Υπουργός Υγείας άκουσε προσεκτικά το σύνολο των αιτημάτων και σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι θα τα επεξεργασθεί και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν τα δέοντα, προκειμένου να στηριχθεί η ναυαρχίδα της υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ

Υποδοχή με πανό και συνθήματα επεφύλαξαν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στον κ. Πλεύρη στο ΠΓΝΠ, ζητώντας την επιστροφή τους στο ΕΣΥ.

«Ενισχύεται το Καραμανδάνειο»

Ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κλείσει ή να υποβαθμιστεί το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας έδωσε χθες από την Πάτρα, για μια ακόμα φορά, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επισκεπτόμενος το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της περιφέρειάς μας.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Τάγαρη και υπηρεσιακά διευθυντικά στελέχη για τις ανάγκες του νοσοκομείου, πρωτίστως για την άμεση κάλυψη με μόνιμους αναισθησιολόγους και λοιπό προσωπικό, αλλά και για την άμεση προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί για την κτιριακή αναβάθμιση του ιδρύματος.

Ο κ. Πλεύρης συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα του Καραμανδανείου και ενημερώθηκε για τον αγώνα τους ώστε να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο προτάσσοντας την υγεία των παιδιών της περιφέρειας.

Ο Υπουργός τους ενημέρωσε για όλα τα βήματα που έχουν γίνει για την κάλυψη με μόνιμους αναισθησιολόγους και για την βούλησή του να τεθεί σε προτεραιότητα.

Αναβάθμιση Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα

Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας συνοδευόμενου πάντα από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και των τριών βουλευτών της ΝΔ Αχαΐας, πέραν της λεπτομερούς και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης από τον Διοικητή Ηλία Θεοδωρόπουλο και Υποδιοικητή του Νοσοκομείου Παναγιώτη Δημόπουλο για τα ζητήματα του ΓΝ Άγιος Ανδρέας, έδωσε αφορμή για την έκθεση μιας σειράς προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συζήτηση με μετέχοντες τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Αθανάσιο Χονδρομάρα, τους διευθυντές της Νοσηλευτικής Παρασκευής Αβραμοπούλου, της Διοικητικής Υπηρεσίας Διονύσιο Παπαδιονυσίου, της εκπροσώπου των Εργαζομένων Κατερίνας Ασλανίδη και εκπροσώπων γιατρών της ιατρικής κοινότητας.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε εκτενώς από τον κ. Θεοδωρόπουλο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου για τις ανάγκες του νοσοκομείου, και έδειξε πως ήταν γνώστης των βασικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Ανακοίνωσε πως σύντομα θα δοθεί λύση στο κτιριακό του φαρμακείου (έχει ήδη δρομολογηθεί να ενταχθεί στο Υπουργείο Ανάκαμψης) και πως θα εξεταστεί το αίτημα για νέο κτίριο της Σχολής Νοσηλευτών.

Επί τάπητος τέθηκε το μείζον θέμα της υποστελέχωσης κυρίως στο ιατρικό προσωπικό και τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και δήλωσε πώς θα συνεχιστούν οι επαφές με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα όσο πιο σύντομα γίνεται. Μάλιστα, από την Διοίκηση επιδόθηκε υπόμνημα με τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών και με τα φλέγοντα θέματα.

Με αιχμηρές τοποθετήσεις πως το ΕΣΥ πεθαίνει, τι χρειάζονται τα ψευδεπίγραφα αστελέχωτα Νοσοκομεία και την έντονη επισήμανση ότι το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας χρειάζεται άμεση στήριξη με προσλήψεις γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων, ο Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας δρ. Πυρηνικής Ιατρικής Αθανάσιος Χονδρομάρας, προσυπέγραψε με τις θέσεις του προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, όταν αυτός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας, την αναγκαιότητα αναδιάταξης, επίλυσης μιας σειράς προβλημάτων, κενών και δυσλειτουργιών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. «Το ΕΣΥ πεθαίνει» είπε χαρακτηριστικά «και πρέπει να παρθούν αποφάσεις που να υλοποιηθούν άμεσα. Χρειάζεται εξ ορθολογισμός του χάρτη υγείας ώστε τα Νοσοκομεία που στην ουσία δεν υφίστανται, είναι ψευδεπίγραφα να μην αποσαθρώνουν το σύστημα λειτουργίας του ΓΝ Άγιος Ανδρέας». Επίσης ό ίδιος υποστήριξε στον Υπουργό Υγείας, ότι οι ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο φθίνουν και ενώ προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, γιατί αυτές πρέπει να γίνουν ελκυστικές με οικονομική αναβάθμιση και άλλους εργασιακούς όρους. Καταλήγοντας τόνισε «Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η είσοδος της Βιοηθικής στην αντιμετώπιση των ζητημάτων στα Νοσοκομεία». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απόψεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν με τη σειρά τους βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αναβάθμιση του Νοσοκομείου με πρόσληψη προσωπικού και επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων.

 

Αναβάθμιση των ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Αιγίου

Η ενίσχυση σε επίπεδο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο αποτελεί φλέγον ζήτημα, αλλά και η πορεία των έργων για την αναβάθμιση του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού, κυριάρχησε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Γ.Ν.Α.Α.) παρουσία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ο Υπουργός βρέθηκε στο νοσοκομείο του Αιγίου, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 6ης ΥΠε Γιάννη Καρβέλη και είχε συνάντηση εργασίας παρουσία του Διοικητή Αθ. Γεωργάκη, επιτροπής των ιατρών, εργαζομένων και του Αχαιού βουλευτή της ΝΔ Άγγελου Τσιγκρή.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την λειτουργία του Νοσοκομείου και την αναβάθμιση του Ακτινολογικού με την επαναλειτουργία του Αξονικού αλλά και του Γαστρεντερολογικού Εργαστηρίου, της Οφθαλμολογικής ενώ δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση διαμόρφωσης νέου χώρου για το Τμήμα Επειγόντων (Τ.Ε.Π.).

Η σχετική ενημέρωση στον Υπουργό και όσον αφορά την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του Γ.Ν.Α.Α. έγινε από τον κ. Καρβέλη. «Είναι κεντρική απόφαση η αναβάθμιση των Τ.Ε.Π. με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε μια έτοιμη μελέτη και ένα από τα βασικά ζητήματα του Νοσοκομείου θα λυθεί» ανέφερε ο Υπουργός.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement