Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προσοχή! Μη δίνετε κωδικούς IBAN!-Πώς δύο Πατρινοί έχασαν 44.000 ευρώ

Published

on

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι απάτες στην Δυτική Ελλάδα με τους πολίτες και επιχειρήσεις να πέφτουν στο δόλωμα που οι επιτήδειοι προωθούν μέσω διαδικτύου.

Τα περιστατικά και στην Πάτρα αλλά και στη Δυτική Ελλάδα έχουν αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό καθώς μόνο τις τελευταίες ημέρες –όπως έγραψε και χθες η «Γ»- είχαμε πενταπλό χτύπημα με λεία 128.500 ευρώ!

Η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες τα νέα περιστατικά εφιστώντας μεγάλη προσοχή στους πολίτες να μην δίνουν σε αγνώστους τους προσωπικούς κωδικούς των τραπεζικών τους λογαριασμών (IBAN).

Συγκεκριμένα, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος προσποιούμενος πελάτη επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη επιχείρησης και με το πρόσχημα της αγοράς προϊόντων, τον έπεισε να του δώσει τον αριθμό IBAN για να καταθέσει ηλεκτρονικά τα χρήματα για την παραγγελία. Στη συνέχεια ο δράστης του απέστειλε με μήνυμα υπερσύνδεσμο link που παρέπεμπε σε εικονικό περιβάλλον τράπεζας. Ο έμπορος εξαπατήθηκε από τον δράστη, ακολούθησε τον υπερσύνδεσμο και καταχώρησε τους κωδικούς του, με αποτέλεσμα ο δράστης να του αφαιρέσει από τον τραπεζικό λογαριασμό του περισσότερα από 14.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, για την οποία επίσης σχηματίστηκε δικογραφία από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, άγνωστος δράστης προσποιούμενος ενδιαφερόμενο αγοραστή επικοινώνησε τηλεφωνικά με πολίτη που είχε αναρτήσει αγγελία πώλησης και με το πρόσχημα της ηλεκτρονικής πληρωμής για την αγορά του προϊόντος τον έπεισε να του δώσει τον αριθμό IBAN για να καταθέσει ηλεκτρονικά τα χρήματα για την παραγγελία.

Στη συνέχεια ο δράστης τού απέστειλε με μήνυμα υπερσύνδεσμο link που παρέπεμπε σε εικονικό περιβάλλον τράπεζας. Ο πολίτης εξαπατήθηκε από τον δράστη, ακολούθησε τον υπερσύνδεσμο και καταχώρισε τους κωδικούς του, με αποτέλεσμα ο δράστης να του αφαιρέσει από τον τραπεζικό λογαριασμό του, 30.000 ευρώ.

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε χθες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς καταγγέλθηκαν περιστατικά εξαπάτησης με πρόσχημα τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement