Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

NASA: Για πρώτη φορά εκτόξευσε πύραυλο εκτός αμερικανικής επικράτειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρώτη εκτόξευση της NASA από βάση εκτός της αμερικανικής επικράτειας έγινε από το Διαστημικό Κέντρο του Άρνεμ κοντά στο Nhulunbuy, στα εδάφη της φυλής Gumatj.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη στιγμή η κυβέρνηση της Αυστραλίας, επισημαίνοντας ότι η «γειτνίασή με τον Ισημερινό που βρίσκεται 12 μοίρες νότια δίνει αστροδυναμικό και φυσικό πλεονέκτημα για διαστημικούς ορίζοντες».

Οπως ανέφερε το ertnews.gr, ο πύραυλος, εκτοξεύτηκε  και εκτινάχθηκε περίπου 350 χιλιόμετρα (218 μίλια) στον νυχτερινό ουρανό όπου έμεινε ορατός μόνο για δέκα δευτερόλεπτα πριν χαθεί από το οπτικό πεδίο.

Μεταφέρει τεχνολογία που παρομοιάζεται με τηλεσκόπιο “μίνι Χαμπλ” και θα επικεντρωθεί στις ακτίνες Χ που προέρχονται από τα συστήματα Άλφα Κενταύρου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να ξεκινήσουμε σημαντικές επιστημονικές αποστολές από το νότιο ημισφαίριο και να δούμε στόχους που δεν μπορούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Nicky Fox, διευθυντής του τμήματος Ηλιοφυσικής της NASA.

Tα μέλη της φυλής Gumatj έλαβαν παράλληλα διαβεβαιώσεις ότι η γη τους  θα καθαριστεί «σπιθαμή προς σπιθαμή, από τυχόν συντρίμμια και  άλλα σκουπίδια».

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement