Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με 8 έδρες η Αχαΐα

Καθορίστηκαν πανελλαδικά οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήταν γνωστό και αναμενόμενο, απλώς φαίνεται πως είναι πλέον και «κλειδωμένο», μετά τον πανελλαδικό καθορισμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια: Η Αχαΐα στις επόμενες εκλογές θα εκλέξει 8 αντί για 9 βουλευτές, λόγω και της μείωσης των βουλευτικών εδρών σε 285 (από 288). Επίσης, αλλαγές σημειώνονται στον αριθμό των βουλευτικών εδρών στην A’ Αθηνών που μειώνεται κατά μία (13 από 14) και στο Β3′ Νότιο Τομέα Αθηνών που μειώνεται και πάλι κατά μία (17 από 18).

Σημειώνεται πως βάσει του εκλογικού νόμου, οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται σε 15 από 12, ενώ οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό θα ψηφίζουν για τους βουλευτές Επικρατείας, βάσει του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων που θα κατατεθεί προς διαβούλευση εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών, είναι οι εξής:

 • Καθορίζεται ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών. Ο χρόνος θα κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 24 ημερών.
 • Θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών ως πυλώνας για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.
 • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
 • Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης. Με άλλα λόγια, καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα Πρωτοδικεία της χώρας και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο.
 • Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών όπως είναι το πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο αντλείται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών.
 • Οι δηλώσεις παραίτησης από θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογικότητας δηλώνεται μόνο στην υπηρεσία του υποψηφίου και ηλεκτρονικό αντίγραφο υποβάλλεται ψηφιακά στην πύλη υποψηφιοτήτων.
 • Μαζί με τους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια, τα κόμματα που έχουν καταρτίσει συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υποβάλλουν στην ίδια πύλη το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους.
 • Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.
 • Η ανακήρυξη των Βουλευτών γίνεται από τον Άρειο Πάγο και όχι από τα Πρωτοδικεία.
 • Αυξάνεται ο αριθμός των Βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 (χάνει μια έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών. Απαγορεύεται η προεκλογική δραστηριότητα στο διαδίκτυο την παραμονή και την ημέρα των εκλογών για κόμματα και υποψηφίους.
 • Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση ΥπΟικ και ΥπΕς. Ο αριθμός των επιτροπών υπό κανονικές συνθήκες κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 20.000 ενω σε κάθε εφορευτική μετέχουν 4 μέλη τα οποία συχνότατα δεν εμφανίζονται.
 • Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.
 • Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων. Η συμμετοχή θα μεταδίδεται τρεις φορές, στις 10 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ειδικότερα, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, για τις γενικές βουλευτικές εκλογές, ορίζεται ως εξής:

Α΄ Αθηνών σύνολο εδρών 13 (από 14)

Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών 15

Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών 11

Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών 17 (από 18)

Α’ Πειραιώς 6

B’ Πειραιώς 8

Α’ Ανατολικής Αττικής 10

Β’ Δυτικής Αττικής 4

Νομού Αιτωλοακαρνανίας 7

Αργολίδος 3

Αρκαδίας 3

Άρτης 3

Αχαΐας 8 (από 9)

Βοιωτίας 3

Γρεβενών 1

Δράμας 3

Δωδεκανήσου 5

Έβρου 4

Ευβοίας 6

Ευρυτανίας 1

Ζακύνθου 1

Ηλείας 5

Ημαθίας 4

Ηρακλείου 8

Θεσπρωτίας 2

Α’ Θεσσαλονίκης 16

Β’ Θεσσαλονίκης 9

Νομού Ιωαννίνων 5

Καβάλας 4

Καρδίτσης 4

Καστοριάς 2

Κέρκυρας 3

Κεφαλληνίας 1

Κιλκίς 3

Κοζάνης 5

Κορινθίας 4

Κυκλάδων 4

Λακωνίας 3

Λαρίσης 8

Λασιθίου 2

Λέσβου 3

Λευκάδος 1

Μαγνησίας 6

Μεσσηνίας 5

Ξάνθης 3

Πέλλης 4

Πιερίας 4

Πρεβέζης 2

Ρεθύμνης 2

Ροδόπης 3

Σάμου 1

Σερρών 6

Τρικάλων 4

Φθιώτιδος 5

Φλωρίνης 2

Φωκίδος 1

Χαλκιδικής 3

Χανίων 4

Χίου 2

 

Η απλή αναλογική και οι δεύτερες κάλπες

Πρόωρες εκλογές, διπλή κάλπη, απλή αναλογική, διάλυση Βουλής, διερευνητικές εντολές. Η παραπάνω ορολογία κυριαρχεί εσχάτως στον δημόσιο διάλογο… Τι προβλέπει όμως το Σύνταγμα σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει τελικώς να προσφύγει στην κάλπη το φθινόπωρο; Επιπλέον, για ποιον λόγο θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς δεν θα καταστεί δυνατό να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή;

Σε περίπτωση που οι φήμες για προσφυγή στην κάλπη στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου έχουν βάση, αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μια ημερομηνία που προκρίνεται από πολλούς ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου είναι η 20ή Αυγούστου. Κι αυτό διότι την ημέρα εκείνη η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, γεγονός που δύναται να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως θετικό αφήγημα για την κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, η ανακοίνωση εκλογών την ημέρα εκείνη ή έστω την επομένη, δηλαδή την Κυριακή 21 Αυγούστου, δεν διαταράσσει και τα μπάνια του λαού, καθώς ακολουθεί την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος για τη διάλυση της Βουλής, «το διάταγμα διάλυσης της Bουλής πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε 30 ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες 30 ημέρες από τις εκλογές». Συμπερασματικά, το Σύνταγμα προβλέπει ξεκάθαρα πως η κάλπη πρέπει να στηθεί μέσα σε διάστημα το αργότερο 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής, ωστόσο πουθενά δεν αναφέρει τον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ρητά μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες για τις εκλογές που αφορούν την ανακήρυξη των υποψηφίων και των συνδυασμών, την κλήρωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών κ.ά. Με βάση τις προθεσμίες αυτές, το νωρίτερο που μπορεί να γίνουν εκλογές από την ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου είναι 22 ημέρες.

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει προσφυγή στην κάλπη στις 20 ή στις 21 Αυγούστου, η κάλπη θα στηθεί το νωρίτερο την 11η Σεπτεμβρίου και το αργότερο τη 18η Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό αυτές οι δύο ημερομηνίες ακούγονται περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες.

Τι συμβαίνει, ωστόσο, με την απλή αναλογική και για ποιον λόγο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει και δεύτερη κάλπη; Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2016 άλλαξε τον εκλογικό νόμο και «πέρασε» από τη Βουλή την απλή αναλογική, που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών. Με βάση τον νόμο αυτόν, που ισχύει για πρώτη φορά στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση και δεδομένων των συσχετισμών των εκλογικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή, η αυτοδυναμία φαντάζει… όνειρο θερινής νυκτός για όλα τα κόμματα, καθώς προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό πάνω από 46% για το πρώτο κόμμα. Εφόσον κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει τέτοια ποσοστά, την αμέσως επόμενη ημέρα της Κυριακής των εκλογών θα αρχίσει ο γνωστός κύκλος των διερευνητικών εντολών. Την εντολή παίρνει αρχικώς ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλο ή άλλα κόμματα. Αν δεν τα καταφέρει, την εντολή παίρνει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και, αν ούτε οι δικές του προσπάθειες ευοδωθούν, την εντολή λαμβάνει ο τρίτος.

Σε περίπτωση που όλες οι προσπάθειες αποβούν ατελέσφορες -ακόμη και η διαβούλευση της Προέδρου με τα κόμματα-, τότε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε έναν από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, προκειμένου να πάμε στις δεύτερες κάλπες, στις οποίες αυτή τη φορά θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. το 2020, δηλαδή της ενισχυμένης αναλογικής.

Από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη κάλπη χρειάζεται περίπου ένας μήνας, ακόμα και αν οι επικεφαλής των κομμάτων δεν κρατήσουν τη διερευνητική εντολή για τρεις μέρες όπως ορίζει ο νόμος. Δηλαδή, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου, με το πρώτο κόμμα να μπορεί αυτή τη φορά ευκολότερα να «πιάσει» την πολυπόθητη αυτοδυναμία λόγω ενισχυμένης αναλογικής, με ένα ποσοστό γύρω στο 36%.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μέτρα στήριξης σε κτηνοτρόφους για τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο προτείνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος με επιστολή του σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας) από τις καθημερινές επιδρομές σαρκοφάγων ζώων στο ζωικό κεφάλαιο. Έπειτα από την συνάντηση που είχε την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 στο Κακοτάρι ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος με προέδρους κοινοτήτων και κτηνοτρόφους από την ορεινή Ηλεία απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με την οποία ζητά την λήψη άμεσων μέτρων.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφερονται τα εξής:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναφερθεί πολύ σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, αλλά και βοοειδή) λόγω κατασπάραξης από άγρια ζώα (κυρίως λύκοι, αλλά και τσακάλια). Τονίζεται ότι κατά την θερινή διαβίωση των ζώων το φαινόμενο είναι πιο έντονο, καθώς οι κτηνοτρόφοι μετακινούνται στα θερινά ορεινά βοσκοτόπια, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την φυσική χλωρίδα για την διατροφή των ζώων τους.
Όπως είναι προφανές, αυτή την περίοδο τα ζώα είναι λιγότερο προστατευμένα έναντι άγριων θηρευτών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1669Β /27-7-2011) προβλέπεται αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης όταν η ζημιά στο ζωικό κεφαλαίο είναι μικρότερη της μισής ασφαλιστικής μονάδας (4 ζώα για αίγες και πρόβατα άνω του έτους). Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα από τα προστατευμένα είδη λύκος και αρκούδα, οπότε το όριο ορίζεται σε ασφαλιστική αξία των ζημιωθέντων ζώων μεγαλύτερη των 200 ευρώ (πρακτικά 2 ενήλικα
αιγοπρόβατα).
Με βάση τα ανωτέρω θα θέλαμε να τονίσουμε:
1. Το πρόβλημα είναι πλέον ιδιαίτερα έντονο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας) και προκαλεί μεγάλες ζημιές στους κτηνοτρόφους, ειδικά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, οι οποίοι μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να έχουν απώλειες άνω των 15 ενήλικων ζώων, χωρίς να αποζημιώνονται ποτέ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο για έναν κτηνοτρόφο μέσα στην ιδιαίτερα δύσκολη
οικονομική συγκυρία να καλύπτει ζημία από ίδιους πόρους.
2. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί με βάση την κοινή λογική η διάκριση ανάμεσα στην αποζημίωση ζώων που έχουν κατασπαραχθεί από προστατευόμενα είδη και αυτών που έχουν κατασπαραχθεί από μη προστατευόμενα είδη.
3. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει η περίπτωση της μη ανεύρεσης των υπολειμμάτων των πτωμάτων λόγω της κατασπάραξης αυτών από αγριογούρουνα.
Ως εκ τούτου, θα προτείναμε :
1. Ειδικά για την αποζημίωση λόγω κατασπαράξεων ζωικού κεφαλαίου από άγρια ζώα να λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική και όχι η ημερήσια ζημία.
2. Να εξισωθεί η αποζημίωση των απωλειών από προστατευόμενα και μη άγρια σαρκοφάγα ζώα.
3. Να αυξηθεί το ποσοστό αποζημίωσης στο 100% προκειμένου έμμεσα να καλυφθεί η ζημία από τις περιορισμένες περιπτώσεις μη ανεύρεσης του πτώματος των ζώων».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο 98% η πληρότητα  για το τριήμερο 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο 98% αγγίζει η πληρότητα των κρατήσεων για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην γειτονική Ναυπακτία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες μιλώντας στο SKAI ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να βρει ένα σπίτι για ενοικίαση από 505 ευρώ σε απόσταση 700 μέτρων από το κέντρο της πόλης. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Ναύπακτος κερδίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα και μάλιστα το τελευταίο διάστημα την επιλέγουν και αρκετοί Κινέζοι τουρίστες.

Επίσης, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα, καταγράφουν προ-κρατήσεις 98%, 99% και 99% αντίστοιχα.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαζεύτηκαν παιχνίδια για την Κιβωτό της Αγάπης με πρωτοβουλία του Ασημάκη Παπαδάτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πρωτοβουλία του Ασημάκη Παπαδάτου μαζεύτηκαν παιχνίδια για τα παιδιά της Κιβωτού της Αγάπης.

Δείτε το ευχαριστήριο μήνυμα του Ασημάκη:

Όλοι μαζί μπορούμε θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες που έτρεξαν να βοηθήσουν για αυτό το σκοπό και να μαζέψουμε πάρα πολλά παιχνίδια για την κιβωτό της αγάπης γιατί τα παιδάκια θέλουν αγάπη και δώρα και παιχνίδια και δεν τα χρειάζονται μόνο τις εορτές των Χριστουγέννων αλλά στην καθημερινότητά τους ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας για το σεβασμό σας για την εμπιστοσύνη σας και πάνω από όλα για τη στήριξή σας Χίλια χίλια ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνετε και κάνουμε στο Όλοι μαζί μπορούμε όπως το έχω ονομάσει και σας εύχομαι από καρδιάς Να έχετε τα καλύτερα

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα