Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής 800 ράμπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο φουλ βάζει τις μηχανές η ΑΑΔΕ για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων ρίχνοντας 800 ράμπο στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Οι 800 ελεγκτές θα στελεχώσουν τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα που στήνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και, εάν δεν υπάρξει νέα αναβολή, αναμένεται να πιάσουν δουλειά από τις 29 Ιουλίου 2022. Στα χέρια τους «περνάνε» οι ελεγκτικές αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι ΔΟΥ Α’ Τάξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού φέρνει μπαράζ φορολογικών ελέγχων προς πάσα κατεύθυνση, οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι, καθώς θα είναι αποκεντρωμένες οι υπηρεσίες, με αρμοδιότητες συγκεκριμένες περιοχές.

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα βρεθούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, φορολογούμενοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, όσοι έχουν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία, αλλά και όσοι έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό. Ήδη έχουν επιλεχθεί και τοποθετηθεί οι προϊστάμενοι των νέων υπηρεσιών, ενώ όπως αναφέρεται στην απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, επιχειρησιακός στόχος είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων.

Οι έλεγχοι

Οι βασικότερες αρμοδιότητες των Ελεγκτικών Κέντρων είναι οι ακόλουθες:

1. Η διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί των φορολογουμένων και φορολογικών ελέγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.

2. Ο έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΣ Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και μέχρι του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
  • Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
  • Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
  • Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ σε τουλάχιστον ένα έτος, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

3. Η διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

4. Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που, ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί καθώς έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων κρατών-μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών.

(Πηγή: ΟΤ)


Ροή ειδήσεων

Advertisement