Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Άνοια: Το πρώιμο σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνοούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η απώλεια μνήμης είναι το μόνο σημάδι της άνοιας.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από το να ξεχνάς.

Υπάρχουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

απάθεια
κατάθλιψη
ευερεθιστότητα
άγχος
Διαβάστε επίσης: Long covid: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζει το σύνδρομο – Ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα
Λίγο πιο σπάνια είναι:
ευφορία
παραισθήσεις
έλλειψη αναστολών
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι μικρά στην αρχή. Ωστόσο η έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας μπορεί εν τέλει να είναι σωτήρια για τον ασθενή και ζωτικής σημασίας για την πορεία της νόσου.

Η αλλαγή συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανιστεί και πριν τη διάγνωση
Συγκεκριμένα σε μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ηλικιωμένα άτομα που εμφάνισαν άνοια ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν οικονομικά προβλήματα και κακή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν διαγνώστηκαν ποτέ με άνοια, εκείνοι με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάνουν τακτικά πληρωμές λογαριασμών έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, αυτά τα οικονομικά προβλήματα έγιναν πιο έντονα μετά από τη διάγνωση άνοιας.

Η Monica Moreno, εκ των επικεφαλής στην Ένωση Αλτσχάιμερ, λέει: «Αν και υπάρχουν πολλά σημάδια, ή συμπτώματα άνοιας, οι προκλήσεις με την επίλυση προβλημάτων, ή με τον προγραμματισμό, μπορούν να προκαλέσουν κακή διαχείριση των οικονομικών του ασθενούς. Η άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση των χρημάτων ή τα προσωπικά οικονομικά, λόγω μειωμένης κριτικής σκέψης και δυσκολίας στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών”.


Ροή ειδήσεων

Advertisement