Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έρευνα σε 300 ασθενείς της Παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ

Ποια ήταν η αποτελεσματικότητα από τη χορήγηση δυο σκευασμάτων σε 300 ασθενείς από την Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ

Published

on

 

 

 

Τιμητική υποδοχή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιφυλάχθηκε για την ευρηματική και πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη στην Παθολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και συγκεκριμένα στις κλινικές COVID υπό την εποπτεία του αν Καθηγητή Πνευμονολογίας / Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος και υπέυθυνου Κλινικής covid Αργύρη Τζουβελεκη.

Ειδικότερα η μελέτη που αποτελεί τίτλο τιμής για την Παθολογική Κλινική, τον αν Καθηγητή Τζουβελέκη και το ΠΓΝΠ γενικότερα, αφορούσε στην «μέτρηση» αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και κόστους, των δυο ήδη γνωστών φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση στην θεραπεία των ασθενών της covid -19, την τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab) και το σκεύασμα μπαρισιτινίμπη (baricitinib). και εφαρμόστηκε σε 300 ασθενείς στο ΠΓΝΠ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ευρήματα από τυχαιοποιημένες μελέτες που ήδη έχουν δημοσιευτεί στο έγκυρο περιοδικό The Lancet έδειξαν ότι η θεραπεία με το ανοσοτροποποιητικό φάρμακο tocilizumab βελτίωσε την επιβίωση και άλλα κλινικά αποτελέσματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 που εμφανίζουν υποξία (χαμηλό οξυγόνο στο αρτηριακό αίμα) και στοιχεία συστηματικής φλεγμονής.

Παράλληλα στο ίδιο έγκριτο περιοδικό δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης μελέτης για το ανοσοκατασταλτικό σκεύασμα baricitinib όπου διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ασθενείς που έλαβαν το baricitinib είχαν σχετική μείωση 38,2% και απόλυτη μείωση 5% στην ολική θνησιμότητα (ανεξαρτήτως αιτίας) στις 28 ημέρες. Το συγκεκριμένο φάρμακο που περιέχει την ουσία μπαρισιτινίμπη, η οποία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι αποτελεσματική σε ασθενείς ηλικίας άνω των 10 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα από την Covid 19.

«ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΑΜΕ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ»

Στο που ακριβώς έγκειται η πρωτοτυπία της μελέτης που διεξήχθη στο ΠΓΝΠ εξηγεί ο Καθηγητής Τζουβελέκης.

«Η μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με τις κλινικές covid του ΠΓΝΠ σε 300 ασθενείς, είναι η μοναδική που πραγματοποιήθηκε στον κόσμο και αφορά την σύγκριση δύο γνωστών για τα ευεργετικά αποτελέσματά τους στην αντιμετώπιση της νόσου covid -19 φαρμακευτικών σκευασμάτων, που λειτουργούν ως αναστολείς της φλεγμονής των κυτταροκινών αποτρέποντας την καταιγίδα κυτταροκινών που οδηγεί σε μεγάλο βαθμό σε θνητότητα. Η καινοτομία και η μοναδικότητα της συγκεκριμένης μελέτης βρίσκεται στο ότι μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν τα δυο σκευάσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους και παράλληλα έγινε σύγκριση του κόστους σε σχέση με το αποτέλεσμα. Η μελέτη απέδειξε ότι παρέχουν ισόποση αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μόνο που το ένα έχει πολύ χαμηλότερο κόστος και αυτό είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος στην διαδικασία επιλογής και χορήγησης των φαρμάκων γιατί προφανώς απαγκιστρώνει από την υψηλή δαπάνη».

 

«Ηπιότερες οι νοσήσεις, μικρότερος ο χρόνος νοσηλείας»

Σε ερώτηση της «Γ» ποια η επικρατούσα κατάσταση στο ΠΓΝΠ σε σχέση με τη νόσο covid -19 και αν η νόσηση είναι ηπιότερη ο Καθηγητής Τζουβελέκης διευκρινίζει: «Είναι γεγονός ότι τα περιστατικά το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα και μικρότερο χρόνο νοσηλείας. Ειδικότερα ο χρόνος νοσηλείας έχει περιοριστεί κατά μέσο όρο στις τέσσερις μέρες»

«Δεν νοσηλεύτηκε κανείς με 4η δόση»

Με ιδιαίτερη έμφαση ο Καθηγητής Πνευμονολογίας υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν νοσηλεύτηκε κανένας ασθενής με νόσο covid-19 που είχε εμβολιαστεί με 4η δόση. «Είναι προφανής η προστασία που παρέχει η 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες που έχει συσταθεί και βεβαίως στους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα και στους ανοσοκατασταλμένους. Το γεγονός ότι δεν νοσηλεύτηκε κανείς εμβολιασμένος με 4η δόση αποτελεί αδιάψευστο και αυταπόδεικτο γεγονός της χρησιμότητά της».

 

 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΘΗΚΑΝ

Το μυστήριο της «κρυφής νόσησης» με την Όμικρον

Το μυστήριο πίσω τον γρίφο της «κρυφής νόσησης» με την Όμικρον προσπαθούν να λύσουν οι ειδικοί καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους -56%- που έχουν μολυνθεί με την συγκεκριμένη παραλλαγή δεν καταλαβαίνουν πως αποτελούν κρούσματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου στο JAMA Network Open.

Σύμφωνα με τo περιοδικό TIME το αποτέλεσμα δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς αυτό σημαίνει πως η νόσηση με την συγκεκριμένη παραλλαγή τείνει να προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα (ή και καθόλου συμπτώματα) σε εμβολιασμένους ανθρώπους.

 

 

Ωστόσο το μειονέκτημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι πιθανότατα μεταδίδουν τον ιό ακούσια.

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα, τα self test επιμένουν να «βγαίνουν» αρνητικά.

ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Αυτό συμβαίνει διότι self test «αναζητούν» ένα κομμάτι της πρωτεΐνης του ιού που θα έχει κολλήσει στο βουρτσάκι με το οποίο πήραμε το ρινικό επίχρισμα και είναι σχεδιασμένα να προσδιορίζουν εάν έχουμε ένα μολυσματικό επίπεδο του ιού ή όχι. Ένα αρνητικό τεστ όμως δεν μας εγγυάται ότι δεν έχουμε Covid.

Το αρνητικό self test θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα συμπτώματα που έχεις είναι η ένδειξη που στέλνει το ανοσοποιητικό σου ότι έχει εισέλθει στον οργανισμό ο κοροναϊός ή ένας άλλος «εισβολέας». Όσο πιο σκληρά δουλεύει το ανοσοποιητικό για να κατατροπώσει τον ιό, ιδιαίτερα ένα ανοσοποιητικό που έχει ενισχυθεί με εμβόλια και έχει παράξει αντισώματα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις αρνητικό τεστ στην αρχή, ακόμη κι αν έχεις μολυνθεί. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σου έχει εμπλακεί σε μάχη με τον ιό», εξηγεί στους New York Times ο Δρ Michael Mina, επιδημιολόγος και ανοσολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της eMed, μιας εταιρείας που βοηθά τους πολίτες να λάβουν θεραπεία στο σπίτι.

«Εάν βγεις αρνητική/ος και έχεις συμπτώματα, μην υποθέσεις ότι είσαι αρνητική. Υπόθεσε ότι ο ιός δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί. Τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σου απλά έδωσε έναν πολύ άμεσο συναγερμό».

Τα περισσότερα άτομα της μελέτης είχαν εμβολιαστεί και οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δύο διαφορετικών τύπων αντισωμάτων: εκείνων που το ανοσοποιητικό σύστημα παρήγαγε ως απάντηση στα εμβόλια και εκείνων που το ανοσοποιητικό σύστημα παρήγαγε μετά τη μόλυνση με τον ιό.

Κατά την έναρξη της μελέτης, όλοι οι εθελοντές έπρεπε να έχουν επίπεδα αντισωμάτων που προκλήθηκαν από τη μόλυνση κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχαν μολυνθεί πρόσφατα από τον ιό.

Σύμφωνα με πρώιμα δεδομένα από μελέτες παγκοσμίως, το 25% έως 40% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 ήταν ασυμπτωματικές, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας που προσπαθούν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η διενέργεια self test στο σπίτι είναι μια καλή ιδέα, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε άρρωστοι, δεδομένου ότι τα μέσα μεταφοράς, η εργασία, το σχολείο και οι πολυσύχναστοι δημόσιοι χώροι -όπως οι συναυλίες ή οι αθλητικοί αγώνες- είναι όλοι χώροι όπου μπορείτε δυνητικά να μολυνθείτε.

Άλλωστε η πανδημία δεν έχει τελειώσει καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι πολίτες δεν μολύνονται μόνο μία φορά, αλλά δύο φορές και ακόμη και περισσότερες με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Τα κύρια συμπτώματά της ΒΑ.5 είναι:

-Βήχας

-Καταρροή

-Πονόλαιμος

-Κούραση

-Πονοκέφαλος

Μυϊκός πόνος

-Φτάρνισμα

-Πόνος

Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ικανά να οδηγήσουν έναν ασθενή στο νοσοκομείο, ωστόσο σε περίπτωση που εμφανιστεί δύσπνοια απαιτείται ιατρική παρέμβαση και συνεχής παρακολούθηση του οξυγόνου στο αίμα που πρέπει να διατηρείται πάνω από το 90%.

Τέλος, οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι σημαντικό τα αντιιικά φάρμακα για τον COVID-19 να λαμβάνονται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων καθώς τότε λειτουργούν καλύτερα.

 

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement