Connect with us

Ελλάδα

Για την επόμενη εβδομάδα πάει η πληρωμή-Στην ΑΑΔΕ «σκάλωσε» η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Published

on

Η έλλειψη συντονισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με την ΑΑΔΕ δεν έφερε την πληρωμή της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες εξακολουθούν να βρίσκονται εν αναμονή της καταβολής της επιστροφής, ενώ η τιμή του πετρελαίου τραβάει την ανηφόρα.
Αν και από τα συναρμόδια υπουργεία υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι μετά την υπογραφή της απόφασης με τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την επιστροφή του ΕΦΚ θα γινόταν άμεσα η πληρωμή, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε άλλη γνώμη. Γιατί η πληρωμή δεν γίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά από την ΑΑΔΕ, που θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις αφού διενεργήσει προηγουμένως τους σχετικούς ελέγχους. Έτσι η καταβολή της επιστροφής πάει για την επόμενη εβδομάδα, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υποστηρίζει ότι τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών από το απόγευμα της Δευτέρας και μετά.
Ωστόσο, τίθενται ερωτήματα σε σχέση με το θέμα της εγγραφής των αγροτών στο ειδικό Μητρώο, απαραίτητη προϋπόθεση και για την καταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κτανάλωσης στο πετρέλαιο.
Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022.
Η υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο είναι ευθύνη των αγροτών. Ο κάθε αγρότης γράφεται στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων μια φορά με την κατάθεση βεβαίωσης από το ΕΦΚΑ ότι είναι ασφαλισμένος. Αν δεν αλλάξει κάτι στο εισόδημά του που αναγράφεται κάθε χρόνο στην φορολογική του δήλωση (για κατ’ επάγγελμα το αγροτικό εισόδημα πρέπει να υπερβαίνει το 50% του συνολικού εισοδήματος) δεν χρειάζεται να ξαναγραφτεί.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το εισόδημα τους, οι αγρότες θα πρέπει κάθε χρόνο να ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία και να κάνουν την εγγραφή τους στο Μητρώο με την κατάθεση των σχετικών εγγράφων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement