Connect with us

Ελλάδα

Οι Έλληνες κλείνουν τους διακόπτες-Πάνω από 11% η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Ιούλιο

Published

on

«Βουτιά» στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος – και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού – αποτυπώνεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, γεγονός που σημαίνει ότι η ακρίβεια ωθεί όλο και περισσότερους, όλο και πιο πολύ, να… κατεβάζουν τον διακόπτη και να περιορίζουν τις καταναλώσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον μήνα Ιούλιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης περιόρισαν τις καταναλώσεις κατά 11,45% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, αν και οι καιρικές συνθήκες (ζέστη) δεν ήσαν τέτοιες που θα δικαιολογούσαν τη μείωση λόγω του περιορισμού της χρήσης των κλιματιστικών.
Κατά συνέπεια, προκύπτει μάλλον εύκολα το συμπέρασμα ότι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε έκλειναν για κάποιες ώρες τα κλιματιστικά, είτε μείωναν με άλλους τρόπους τις ενεργειακές τους ανάγκες (έκλειναν τα φώτα ή μείωναν τη λειτουργία άλλων ενεργοβόρων συσκευών) προκειμένου να περιορίσουν τις καταναλώσεις τους.
Και αυτή η τάση μάλλον θα συνεχιστεί και τον χειμώνα, με κομβικό σημείο να είναι πάντως οι καιρικές συνθήκες. Όλοι προσδοκούν σε έναν ήπιο χειμώνα όπου οι ανάγκες θέρμανσης δεν θα είναι πολύ μεγάλες. Εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες αποτελούν σημαντικό δείκτη για την πορεία της ζήτησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού.
Πτώση εμφανίζει από τον Απρίλιο και μετά όμως και η κατανάλωση φυσικού αερίου, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της κατανάλωσης των διυλιστηρίων που συγκαταλέγονται στους μεγάλους καταναλωτές και υποκατέστησαν το ακριβό φυσικό αέριο με νάφθα και να μαζέψουν τα λειτουργικά κόστη τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ τον Ιούλιο, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι κατά 12,8%. Η κατανάλωση των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών εμφανίζει μικρή διαφοροποίηση προς τα πάνω τον Ιούλιο σε σχέση με τον περυσινό, σύμφωνα με τα στοιχεία των τριών ΕΔΑ (Εταιρείες Διανομής Αερίου).
Για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τον Ιούλιο πάνω από 15% έκανε λόγο την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, όπως στη Γερμανία και την Ιταλία».
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πάντως, με τον χειμώνα να προμηνύεται δύσκολος και τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού να ανεβαίνουν διαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοινώνουν προγράμματα εξοικονόμησης. Η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το δικό της σχέδιο για τα δημόσια κτίρια, ενώ θα ξεκινήσει και καμπάνια εθελοντικής μείωσης για τους οικιακούς καταναλωτές. Ο περιορισμός στον οδοφωτισμό και το κατέβασμα του διακόπτη στις 3 τα ξημερώματα σε όλα τα ιστορικά μνημεία, η ρύθμιση του θερμοστάτη στα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης, και η «έξυπνη» χρήση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών είναι μερικά από τα μέτρα.
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Και τα πράγματα δείχνουν να είναι ακόμα πιο δύσκολα και πιο… σκληρά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα είναι πολύ πιο σκοτεινές φέτος τον χειμώνα, με οδηγίες για σβήσιμο βιτρινών, φωτεινών επιγραφών, φωτισμών κτιρίων και διαφημίσεων, μέτρο που στη Γερμανία θα ισχύει μετά τις 10 το βράδυ. Κάποια από τα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, όπως π.χ. το χαμήλωμα των θερμοστατών στους 19 βαθμούς (η Ιρλανδία διαφοροποιείται ορίζοντας τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς για τους χώρους διαβίωσης και στους 15-18 για τα υπνοδωμάτια). Υπάρχουν όμως και μέτρα που θα βοηθήσουν συνολικότερα στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς κάποιες χώρες μετατρέπουν την ανάγκη σε ευκαιρία. Σε αυτές συγκαταλέγεται η Σουηδία, που επιδοτεί την εγκατάσταση ακόμη καλύτερων μονώσεων στα κτίρια, με έμφαση στα μέρη που «πάσχουν», όπως οι σοφίτες και τα παλαιά κουφώματα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement