Connect with us

Ελλάδα

Αναμονή και προσοχή-Οι εκτιμήσεις  Τσελέντη στη «Γ» για τη δόνηση των 5,4 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Published

on

O ισχυρός σεισμός των 5,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, σημειώθηκε στο Β.Δ. του Ελλαδικού τόξου το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας της σύγκρουσης της Αφρικανικής πλάκας με την Ευρασιατική.

Το κύριο τμήμα του ρήγματος βρίσκεται δυτικά της Κεφαλονιάς και επεκτείνεται βορειοανατολικά προς τις δυτικές ακτές της Λευκάδας.
Η επιφάνεια αυτή αποτελεί το ρήγμα το οποίο προκαλεί τους σεισμούς. Για το λόγο αυτό η Κεφαλονιά και ειδικότερα το δυτικότερο τμήμα της χαρακτηρίζεται από έντονη παραμόρφωση και πολύ υψηλή σεισμικότητα, καθώς βρίσκεται στην απόληξη του Ελληνικού τόξου στη δυτική Ελλάδα», υπογραμμίζει στην «Γ» ο Καθηγητής Τσελέντης ερμηνεύοντας το φαινόμενο και γενικότερα την σεισμικότητα της περιοχής.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την σεισμική ακολουθία η οποία διεξάγεται κανονικά παρότι λόγω των μικρής έντασης δονήσεων δεν γίνονται αντιληπτές, πρόκειται για τον κύριο σεισμό, «Επομένως», υποστηρίζει, «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους καθότι τα κτήρια στο νησί είναι κτισμένα με υψηλή αντισεισμική θωράκιση. Το μόνο που πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι του νησιού και ειδικά οι λουόμενοι είναι να μην κάνουν ηλιοθεραπεία στον ίσκιο βράχων γιατί λόγω της σεισμικής ακολουθίας μπορεί να προκληθεί κάποια μικρή κατολίσθηση και να υπάρξει ατύχημα άνευ λόγου».
Ε. ΛΕΚΚΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ
«Ήταν ένας αισθητός σεισμός σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Σίγουρα αναμένονται μετασεισμοί στις περιοχές αυτές και μάλιστα θα ήθελα να πω ότι ο σημερινός σεισμός έγινε στο ίδιο ρήγμα που είχε γίνει κι ο μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά το 2014, το ρήγμα που υπάρχει μεταξύ Κεφαλονιάς και Λευκάδας. Χρειάζεται προσοχή, δεν ανησυχούμε και το παρακολουθούμε», ανέφερε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ και μέχρι τις 11:16 το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν άλλοι 7 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή με μεγαλύτερο μέγεθος αυτό των 3,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε ότι «πρακτικά δεν υπάρχει κίνδυνος με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το αν ήταν ο κύριος σεισμός».
Η έναρξη σεισμικής διέγερσης σε μία πολύ δύσκολη σεισμικά περιοχή, είναι αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, μετά τη δόνηση των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς.
ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ: ΤΑ ΕΠΟΜΑ 24ΩΡΑ
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, αυτήν τη στιγμή και πριν περάσουν ένα ή δύο 24ωρα δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για το αν ο 5,4 ήταν ο κύριος σεισμός ή προσεισμός ενός μεγαλύτερου γεγονότος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι στην περιοχή οι μετασεισμοί μπορεί ακόμα και να φτάσουν τα 4,4-4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως υπογραμμίζει, αν σε αυτό το διάστημα καταγραφούν σεισμοί, μέχρι αυτού του μεγέθους, τότε θα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι ο 5,4 του πρωινού της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου ήταν ο κύριος σεισμός.
«Ο 5,4 είναι ένας αρκετά ισχυρός σεισμός και σημειώθηκε σε μία περιοχή εγνωσμένης σεισμικότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχει υψηλή σεισμική διέγερση και δίνει ισχυρούς σεισμούς, αν και το πιο σύνηθες είναι να καταγράφονται μετρίου μεγέθους σεισμοί. Ο τελευταίος πολύ μεγάλος σεισμός στον ίδιο χώρο καταγράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 1983 και ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Για το πόσο πρέπει να ανησυχούμε, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τα επόμενα ένα-δύο 24ωρα, αφού αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατο να τεκμηριώσουμε το οτιδήποτε. Όσο περνάει η ώρα, θα συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη του φαινομένου και θα μπορούμε να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα», τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Κατά τον κ. Σκορδίλη, η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλά και μεγάλα ρήγματα, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή, λίγες ώρες μετά το σεισμό των 5,4 βαθμών, να είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από ποιο ακριβώς ρήγμα προήρθε.
Να σημειωθεί ότι το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εντοπίστηκε στα 57 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ληξουρίου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 11,6 χλμ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement