Connect with us

Ελλάδα

Αποστολή της “Γ” στη 48η ΔΕΘ-Μητσοτάκη:”Εθνική αναγκαιότητα η πολιτική σταθερότητα”

Published

on

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου της «Γ»)
ΦΩΤΗ Π. ΚΑΛΥΒΑ

Έντονα πολιτικά στοιχεία είχε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη χθες βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε με σαφήνεια το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση του τους επόμενους μήνες, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών.

Αναφερόμενος στην επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, τόνισε πως 100 χρόνια μετά η πατρίδα μας πήγε μπροστά, οι κίνδυνοι άλλαξαν μόνο το όνομά τους και οι προκλήσεις το περιεχόμενό τους. «Γιατί το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν» σημείωσε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου σημειώνοντας ότι οι προτεραιότητες που είχε θέσει ο ίδιος το 2019 μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ έχουν υλοποιηθεί.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός τόνισε πως παρά τις πολλαπλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια (πανδημία, ενεργειακό, ακρίβεια, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή κ.α.) το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. υλοποιείται.

«Ή ΔΙΝΟΥΜΕ 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ, Ή ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ 2η ΦΟΡΑ»

«Σταθήκαμε όρθιοι και η πατρίδα είναι πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση τής χώρας», ανέφερε και έδωσε το διακύβευμα της προεκλογικής περιόδου: «΄Η συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε 2η ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε 2η φορά στη συμφορά», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: « Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα, με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που έγιναν πραγματικότητα: Χαμηλότεροι φόροι (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, μείωση στο 22% από 29% στο φόρο επιχειρήσεων) μείωση της ανεργίας, ψηφιακή επανάσταση στις σχέσεις κράτους-πολίτη. αμυντική θωράκιση της χώρας και ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, αποτελούν ορισμένες από τις πολιτικές που έγιναν πράξη μέσα σε ένα δύσκολο και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσει φέτος το 5%.

Αναφέρθηκε στο μετρό της Θεσσαλονίκης, που γίνεται πραγματικότητα από το ανέκδοτο της προηγούμενης κυβέρνησης, τα σχέδια της νέας ΔΕΘ, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους εργαζόμενους (αύξηση κατώτατου μισθού), βελτίωση στην έκδοση των συντάξεων.
«Ήταν ντροπή ο απόμαχος της εργασίας να περιμένει χρόνια για να πάρει τους κόπους του», σημείωσε.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αναφερόμενος σε θέματα υγείας και παιδείας ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε, με την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ενίσχυση σε υλικοτεχνικές υποδομές, σε προσωπικό κ.α. Για την παιδεία τόνισε ότι μετά από 12 χρόνια προσλήφθηκαν 24.700 εκπαιδευτικοί.

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πατρίδα μας έχει περισσότερους και ισχυρότερους συμμάχους, σημαντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία και τόνισε ότι τα πρώτα rafale, πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς.

ΤΕΛΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπου «θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».

TA ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η πολιτική σταθερότητα μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα. Αναμετρούμαστε στην πράξη με τους «τάχα προοδευτικούς. Οι πολίτες θα πούνε στην αντιπολίτευση κύριοι ευχαριστούμε αλλά δεν σας ακούμε. Όταν έρθει η ώρα δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη του τόπου», ενώ έθεσε τα εξής διλήμματα: «Αν δεν αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες, τότε ποιος; Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν τον τόπο όρθιο εν μέσω τόσων προκλήσεων;»

«Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα κ. Ερντογάν»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας η απάντησή μας είναι η ενίσχυση της άμυνάς μας, οι συμμαχίες μας και η ενότητα του λαού μας, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του έθνους μας: «Όχι, κύριε Ερντογάν».
«Για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα: “Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα”» διεμήνυσε.

Tα 8 μέτρα άμεσης στήριξης
1. Περίπου 2.300.000 πιο ευάλωτοι πολίτες θα στηριχθούν τον Δεκέμβριο με 250 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι). Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν ακόμη μία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων 1,5 δόση.
2. Αυξάνεται το επίδομα φοιτητικής στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.

3. Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται. Μελετούμε ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

4. Για τον πρωτογενή τομέα θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση για το κόστος των λιπασμάτων και τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
5. Οι δικαιούχοι του Ανακυκλώνω συσκευές αυξάνονται κατά 200.000 – Θα χρηματοδοτήσουμε φωτοβολταϊκά.

6. Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους θα καλύψει επιπλέον 200.000 δικαιούχους

7. Διευθετούμε αμέσως μία σειρά από αιτήματα των ενόπλων δυνάμεων. Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διαρκείας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Η επέκταση της μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Πρόσθετη αποζημίωση στα πληρώματα πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

8. Για να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, θα απαλλάσσονται από το 40% των εισφορών των εργαζομένων.

 

Οι μόνιμες παρεμβάσεις
1. Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές
2. Καταργείται για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
3. Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή προσωπική διαφορά. Για φέτος υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι με υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
4. Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
5. Για τη στήριξη της οικογένειας επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
6. Ο μειωμένος ΦΠΑ επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
7. Σε αναστολή ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές έως και τα τέλη του 2024.
8. Αναμορφώνεται το πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς. Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022, για την ενέργεια και την ακρίβεια.
9. Αύξηση πόρων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως
10. Ύψους 5,5 δισ. τα νέα μέτρα στήριξης
11. Νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από το Μάιο του 2023
12. Όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες της συμβάσεις θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων.

To Πρόγραμμα στέγασης
Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8500 θέσεων στέγασης σε πανεπιστήμια της χώρας, μέσω ΣΔΙΤ. Ετοιμάζουμε ειδικό πρόγραμμα δανείων 500 εκατ για να εξασφαλίσουμε σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για συμπολίτες μας έως 39 ετών, με δόση έως 295 ευρώ. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ανακαίνιση. Πρόγραμμα για 20.000 νέους να μπορούν να πάρουν έως 20.000 ευρώ για ανακαίνιση παλαιών κατοικιών. Επιδότηση σε ιδιοκτήτες έως 10.000 ευρώ για να νοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Καλύπτουμε έως το 40% του κόστους ανακαίνισης. Το κράτος θα προσφέρει σε ιδιώτες αδρανή περιουσιακά του στοιχεία, θα χτίζονται νέες κατοικίες, τα μισά στο κράτος τα υπόλοιπα για εμπορική χρήση. προκειμένου να αυξηθούν τα ακίνητα αυξάνουμε στις 500.000 ευρώ για τη τη χορήγηση golden visa. Το Δημόσιο θα νοικιάζει κτίσματα για να διαθέτει σε χαμηλό μίσθωμα. Όλα όσα ανακοίνωσα είναι προσεχτικά κοστολογημένα, απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε την κοινωνία. Στα γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας απαντώ ότι η πολιτική αυτή είναι πολιτικά ορθή, όχι μόνο δίκαιη.

ΕΝΘΕΤΟ
Στις 13.00 η συνέντευξη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είναι και η σημερινή (13.00) συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, καθώς αναμένεται να αναφερθεί τόσο στο θέμα των παρακολουθήσεων όσο και στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement