Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού-Τιμάται σήμερα η μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης,

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης η σημερινή, κατά την οποία τιμάται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο και στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Σε όλους τους ιερούς ναούς της Πάτρας και της Αχαΐας θα τελεστούν θείες λειτουργίες κατά τη διάρκεια των οποίων ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…».
Στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία καθώς πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας.

Πανηγυρίζει η Κάτω Αχαΐα
Σήμερα η Κάτω Αχαΐα γιορτάζει πανηγυρικά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό «Τιμίου Σταύρου Κάτω Αχαΐας».
Την αρχιερατική θεία λειτουργία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο.
Θα ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση για τους αγωνιστές της Κύπρου, στην οποία θα ομιλήσει ο Μητροπολίτης και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς.
Στις 7 το απόγευμα θα τελεστούν οι ακολουθίες του Εσπερινού μετά των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού και μετά θα ομιλήσει ο προϊστάμενος της Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Δύμης, π. Απόστολος Δημητρόπουλος.

Γιορτάζει ο Παντοκράτορας
Στην Πάτρα πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Παντοκράτορος Πατρών τιμώντας την εορτή υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Σήμερα, θα τελεστεί θεία λειτουργία και η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ώρα 7:00-10:00 π.μ., ενώ στις 6 μ.μ. θα τελεστεί ο μεθέορτιος εσπερινός και οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό και στους δύο Ιερούς Ναούς.
ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ Ο ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ
Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος θα τελέσει αρχιερατική θεία λειτουργία σήμερα το πρωί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Ανθούπολη.
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Χθες ο κ. Χρύσανθος τέλεσε τον εσπερινό στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στα Σύνορα Πατρών, παρουσία πλήθους πιστών, στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο ανηγέρθη το 1982 προς τιμήν της ευρέσεως του αχειροποίητου Βυζαντινού Σταυρού, όπου βρίσκεται θεϊκώς χαραγμένος σε τεμάχιον ξύλου από πεύκο, εγκανιάστηκε από τον Μητροπολίτη πρ. Πατρών κυρό Νικόδημο το 1986.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement