Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ημέρα εθνικής μνήμης- Δοξολογία σήμερα στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ελευθερίας με αφορμή τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Published

on

 

Τιμάται την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2023, στην Πάτρα, η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που έχει καθιερωθεί η 14η Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού έχουν προγραμματιστεί τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στις 10 το πρωί, μετά το πέρας της αρχιερατικής θείας λειτουργίας, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Πατρών και στη συνέχεια λιτάνευση της εικόνα της Παναγίας μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας, όπου στο μνημείου του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην πλατεία Ελευθερίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες.

Σήμερα το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, θα, όπου και θα τελεστεί δέηση και θα ακολουθήσουν ομιλίες.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος καλεί τον πατραϊκό λαό να παραστεί στις εκδηλώσεις και να τιμήσει τα θύματα της Μικρασιατικής Γενοκτονίας.

Σημείο αναφοράς αποτελεί σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής στην Πάτρα, στην συνοικία των Προσφυγικών, εκεί που μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα πολλές οικογένειες Ελλήνων Μικρασιατών, που έφθασαν ως πρόσφυγες στο λιμάνι της πόλης. Αρχικά στεγάστηκαν σε σχολεία και σε σταφιδαποθήκες. Το 1926 άρχισε η κατασκευή των προσφυγικών συνοικισμών, τα λεγόμενα Προσφυγικά.

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής κτίσθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες σε ανάμνηση του ομώνυμου Ναού που βρισκόταν στη Σμύρνη ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση πως οι Μικρασιάτες συνολικά εμπλούτισαν την κοινωνία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όπως ανέφερε, προχθές στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος προσκαλώντας τον λαό να στηρίξει με την παρουσίαση του τις διήμερες εκδηλώσεις, που θα γίνουν στον Ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής Πάτρας, στον οποίο φυλάσσονται ιερά κειμήλια που μεταφέρθηκαν από την μαρτυρική και αιματοβαμμένη γη της Σμύρνης, το ιερό και περίπτυστο εικόνισμα της Παναγίας της Σμυρνιάς και ο Σταυρός Ευλογίας του θρυλικού και μαρτυρικού ιερομάρτυρος Μητροπολίτη της Σμύρνης Χρυσόστομου.

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΝΤΑΛΑΡΑ

Αύριο θα πραγματοποιηθεί συναυλία αγάπης και μνήμης που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως. Πρόκειται για τη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και με τίτλο «Σμύρνη Αιώνια», που θα φιλοξενηθεί στις 8 μ.μ. της Δευτέρας, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Τα έσοδα (12 ευρώ κοστίζει το κάθε κουπόνι) θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών

των κοινωνικών δομών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement