Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

15.000 φρεάτια – παγίδες απειλούν με πλημμύρες Καθώς έρχονται οι πρώτες βροχές, τα δημοτικά συνεργεία δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο για τον καθαρισμό τους

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Οι πρώτες βροχές έρχονται και οι φόβοι για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων εντείνονται, την ίδια ώρα που τα συνεργεία της ΔΕΥΑΠ δίνουν μια άνιση μάχη μεν τον χρόνο για τον καθαρισμό των 15.000 φρεατίων – παγίδων που βρίσκονται στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Πάτρας.

Πολίτες που επικοινωνούν με τη «Γ» σημειώνουν ότι σε διάφορες περιοχές της πόλης υπάρχουν ακαθάριστα φρεάτια και σκουπίδια που μπορούν να «φράξουν» τα φρεάτια σε περίπτωση μιας νεροποντής. Τα περισσότερα παράπονα προέρχονται από την Παραλία, τον Καστελόκαμπο και το Προάστειο, περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλημμύρες.
«Είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Καθημερινά, ο καθαρισμός συνεχίζεται. Καθαρίζουμε και ελέγχουμε τα φρεάτια, αλλά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι σχάρες θα απορροφήσουν τα νερά σε περίπτωση βροχής», διαμηνύει μιλώντας στη «Γ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας. Όπως εξηγεί, από μια δυνατή νεροποντή, φύλλα και άλλα φερτά υλικά μπορούν να «φράξουν» μια σχάρα. «Τα φύλλα γεμίζουν τις σχάρες στην επιφάνεια τους» αναφέρει, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει όταν η βροχόπτωση είναι ισχυρή.

«ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΑΡΕΣ ΜΕ ΤΑΠΕΤΑ»

Επιπλέον, ο ίδιος υπογραμμίζει και τη σημασία της ατομικής ευθύνης των δημοτών. «Έχει συμβεί το συνεργείο της ΔΕΥΑΠ να πηγαίνει να ξεβουλώσει τη σχάρα και να τη βρίσκει καλυμμένη με ταπέτο» τονίζει χαρακτηριστικά, κάνοντας και τη σχετική έκκληση: «Σε περίπτωση που υπάρχουν σχάρες μπροστά από σπίτια ή καταστήματα, να μην τις καλύπτουν με ταπέτα».
Παράλληλα, από τον Δήμο προωθείται η τοποθέτηση ενός συστήματος «έξυπνης» παρακολούθησης 150 φρεατίων εκτροπής του δικτύου όμβριων υδάτων. Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί την στάθμη των υδάτων εντός του κάθε φρεατίου και θα προστατεύει το χυτοσιδηρό κάλυμμα από κλοπή.
Θετική εξέλιξη αυτή, αν και τα εν λόγω 150 φρεάτια θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» στα 15.000 του πολεοδομικού ιστού που είναι εν δυνάμει εστίες πρόκλησης πλημμυρών.
Κατόπιν αυτών, είναι βέβαιο ότι, για μια ακόμη χειμερινή περίοδο, η Πάτρα θα ταλαιπωρηθεί από πλημμυρικά φαινόμενα, με ακαθάριστα φρεάτια ή φρεάτια που θα «φράξουν» από φερτά υλικά να είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement