Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Οικονομία

Επενδυτικά σχέδια 10 δισ. ευρώ με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές και να μειώσουμε το πρωτογενές έλλειμμα φέτος κάτω και από το 1,7% του ΑΕΠ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, πρότεινε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά».

Υποστήριξε ότι έτσι θα δοθεί ένα σήμα, που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ίδιος διατύπωσε εξάλλου την εκτίμηση ότι τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται για χρηματοδότηση με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξηθούν από 7 δισ. ευρώ σήμερα σε 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Αναγνώρισε ότι οι επενδύσεις μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την άνοδο των επιτοκίων και προέβλεψε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση 75 μονάδων βάσης στο τέλος Οκτωβρίου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αμβλύνεται το πρόβλημα αυτό. Εξάλλου, είπε ότι παρά την πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Ο κίνδυνος, βεβαίως, είναι υπαρκτός.

Στο ίδιο πάνελ, με θέμα «Μακροοικονομικό πλαίσιο: η συνύπαρξη πληθωρισμού και ανάπτυξης», ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης ανέδειξε το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων ως δύο από τα βασικότερα προβληματικά χαρακτηριστικά της οικονομίας. «Το υμνολόγιο δεν είναι όλη η εικόνα», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στους πρόσφατους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10% και διαβρώνει τα εισοδήματα, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο επιδεινώνεται, παρά την αύξηση των εξαγωγών. «Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος, αλλά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1% κατά μέσο όρο μακροχρόνια κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον», σχολίασε.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι το 2023 δεν προβλέπεται ύφεση, αλλά αρκετά μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες εξελίξεις στο περιβάλλον μας. Στο καλό σενάριο, κατά τον κ. Βέττα, «θα είναι θετικά τα αποτελέσματα με ορισμένες αβεβαιότητες, ενώ το κακό σενάριο καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστε». Μακροχρόνια, πάντως, κατά τον κ. Βέττα, εκεί όπου ο παράγων της παραγωγικότητας παίζει τον καθοριστικό ρόλο, «πρέπει να είμαστε πολύ κουμπωμένοι. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε τα τελευταία 40 χρόνια, η εξίσωση δεν θα βγει».

Ο κ. Βέττας, όπως και οι άλλοι ομιλητές, τόνισαν την ανάγκη αξιοπιστίας και δημοσιονομικής σταθερότητας. Στο ερώτημα αν μπορεί να επιστρέψει η Ελλάδα σε προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι «οικονομικά είναι εφικτό, αλλά πολιτικά όχι εξασφαλισμένο». Είναι θέμα πολιτικών επιλογών, είπε.

Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα το δώρο Χριστουγέννων, ενώ από την Δευτέρα (5/12) ξεκίνησε η προπληρωμή επιδομάτων και παροχών από την ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Πιο αναλυτικά, για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

 

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Ειδικότερες κατηγορίες

α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2019 μέχρι 31-12-2019. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2019 έως 31/12/2019.

γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2019 έως 31/12/2019.

Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα (21/12), οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας:

https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι πληρωμές

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα Δευτέρα 5/12 ξεκινάει η προπληρωμή επιδομάτων και παροχών μεταξύ των οποίων και του Δώρου Χριστουγέννων από την ΔΥΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

CNN Greece

Περισσότερα

Οικονομία

Εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος: Ερευνα της ΡΑΕ για επιπλέον χρεώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο στόχαστρο της ΡΑΕ μπαίνουν οι τετραμηνιαίες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος, καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πάροχοι που επιμερίζουν τις καταναλώσεις κατά το δοκούν. Με τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που αφορούν καταναλώσεις από τον Αύγουστο και μετά, όταν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και καθιερώθηκαν τα κυμαινόμενα ανά μήνα τιμολόγια, διαπιστώθηκε και ένα σοβαρό κενό του κώδικα προμήθειας το οποίο κάποιοι πάροχοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Η καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ γίνεται ανά τετράμηνο και βάσει αυτής οι πάροχοι εκδίδουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των πελατών τους. Με το προηγούμενο μοντέλο τιμολόγησης τα πράγματα ήταν απλά, αφού οι συμβάσεις με τους καταναλωτές ήταν τουλάχιστον εξάμηνες, οπότε η τιμή της κιλοβατώρας ήταν ενιαία για το τετράμηνο. Με το νέο μοντέλο, η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα κενό σε σχέση με το πόσες επιπλέον (σε σχέση με τον έναντι) κιλοβατώρες καταναλώθηκαν ανά μήνα στο τετράμηνο.

Υπάρχουν πάροχοι που ακολούθησαν την αυτονόητη και δεοντολογικά αποδεκτή μεθοδολογία του επιμερισμού της κατανάλωσης ισόποσα σε τέσσερις μήνες, παρότι και αυτή είναι προβληματική, αφού ο καταναλωτής μπορεί κάποιον μήνα να μειώσει σημαντικά την κατανάλωσή του είτε γιατί η τιμή είναι υψηλή είτε γιατί προσβλέπει στο μπόνους της πρόσθετης επιδότησης.

Κάποιοι ωστόσο… μοίρασαν τις κιλοβατώρες στους μήνες με την υψηλότερη τιμή. Είναι ενδεικτικές αυτής της πρακτικής δύο περιπτώσεις εκκαθαριστικών λογαριασμών διαφορετικών παρόχων, που έχει υπόψη της η «Κ», όπου η μεγαλύτερη κατανάλωση του τετραμήνου –για το διάστημα από 12 Ιουλίου έως 10 Νοεμβρίου 2022 ο ένας και για το διάστημα από 22 Ιουλίου έως 21 Οκτωβρίου ο άλλος– εμφανίζεται να είναι τους δύο μήνες με τις υψηλότερες τιμές χρέωσης, δηλαδή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τότε η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος είχε διαμορφωθεί στα 436,53 ευρώ/μεγαβατώρα και στα 416,87 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα και τα τιμολόγια των παρόχων είχαν αντιστοίχως διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα. Και οι δύο περιπτώσεις μάλιστα αφορούν οικίες που ήταν κλειστές τον Αύγουστο γιατί οι ένοικοι έκαναν διακοπές.

Ο κώδικας προμήθειας της ΡΑΕ δεν προβλέπει πώς πρέπει να γίνεται η κατανομή της επιπλέον κατανάλωσης που προκύπτει από την καταμέτρηση.

Το ζήτημα της τιμολόγησης βάσει των εκκαθαριστικών λογαριασμών απασχολεί συνολικότερα τη ΡΑΕ, η οποία αναμένεται να ζητήσει από τους παρόχους τεκμηρίωση της μεθοδολογίας που ακολουθούν για την κατάρτιση των εκκαθαριστικών λογαριασμών. «Υπάρχει ένα κενό στον κώδικα προμήθειας. Δεν προβλέπει μεθοδολογία για τον επιμερισμό της κατανάλωσης ανά μήνα. Θα ξεκινήσουμε συζήτηση με τον ΔΕΔΔΗΕ για τη δημιουργία μιας ενιαίας μεθοδολογίας, κάτι που δεν είναι απλό πάντως. Ολα αυτά θα λυθούν με τους έξυπνους μετρητές», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.

Αυτό που μπορεί να κάνει σήμερα ο καταναλωτής είναι να δηλώνει μόνος του στον προμηθευτή του την κατανάλωση του μήνα, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα. Την ίδια σύσταση κάνουν προς τους πελάτες τους και οι πάροχοι και σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στην «Κ», όλο και μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών ανταποκρίνεται.

Το φιλόδοξο project της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών ξεκίνησε με έναν πιλοτικό διαγωνισμό το 2014 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επανεκκίνησε πέρυσι από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται σταδιακά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών έως το 2030. Η επένδυση φθάνει τα 830 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός, που έχει προσελκύσει επτά κορυφαίους επενδυτές του κλάδου διεθνώς, βρίσκεται από τις 14 Ιουνίου στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών για την προεπιλογή των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Η ΡΑΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας. «Δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι πολλά τα ζητήματα που θέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές και πρέπει να διευκρινιστούν πριν περάσουμε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για να αποφύγουμε πιθανές ενστάσεις και προσφυγές», τονίζουν κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα

Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Οδηγίες της τελευταίας στιγμής για αιτήσεις – παραστατικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτός… απροόπτου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης κλίνει σήμερα, με την πρώτη δόση την ενίσχυσης να έχει προγραμματιστεί να δοθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνδεθούν με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς, ενώ όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

Ειδικά, οι διαχειριστές των πολυκατοικιών πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και να σπεύσουν να δηλώσουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ μια σειρά από στοιχεία για να λάβουν οι ένοικοι το επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα πρέπει να καταχωρήσουν:

• τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

• τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και
• το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Στις 21 Δεκεμβρίου αυτή οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι. Την ίδια ημέρα, οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμού για αγορές που θα τιμολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως σήμερα.

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία δόση πάει για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Μία βασική αλλαγή για φέτος, πέρα από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι το ύψος του επιδόματος, καθώς το ποσό βάσης αυξάνεται στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους, πλην φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτούς ισχύουν νέα εισοδηματικά όρια. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 1,2 εκατ. νοικοκυριά έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση κάτι που καταδεικνύει ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έχουν συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα