Connect with us

Οικονομία

Επενδυτικά σχέδια 10 δισ. ευρώ με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Published

on

Να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές και να μειώσουμε το πρωτογενές έλλειμμα φέτος κάτω και από το 1,7% του ΑΕΠ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, πρότεινε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά».

Υποστήριξε ότι έτσι θα δοθεί ένα σήμα, που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ίδιος διατύπωσε εξάλλου την εκτίμηση ότι τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται για χρηματοδότηση με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξηθούν από 7 δισ. ευρώ σήμερα σε 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Αναγνώρισε ότι οι επενδύσεις μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την άνοδο των επιτοκίων και προέβλεψε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση 75 μονάδων βάσης στο τέλος Οκτωβρίου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αμβλύνεται το πρόβλημα αυτό. Εξάλλου, είπε ότι παρά την πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Ο κίνδυνος, βεβαίως, είναι υπαρκτός.

Στο ίδιο πάνελ, με θέμα «Μακροοικονομικό πλαίσιο: η συνύπαρξη πληθωρισμού και ανάπτυξης», ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης ανέδειξε το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων ως δύο από τα βασικότερα προβληματικά χαρακτηριστικά της οικονομίας. «Το υμνολόγιο δεν είναι όλη η εικόνα», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στους πρόσφατους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10% και διαβρώνει τα εισοδήματα, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο επιδεινώνεται, παρά την αύξηση των εξαγωγών. «Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος, αλλά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1% κατά μέσο όρο μακροχρόνια κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον», σχολίασε.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι το 2023 δεν προβλέπεται ύφεση, αλλά αρκετά μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες εξελίξεις στο περιβάλλον μας. Στο καλό σενάριο, κατά τον κ. Βέττα, «θα είναι θετικά τα αποτελέσματα με ορισμένες αβεβαιότητες, ενώ το κακό σενάριο καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστε». Μακροχρόνια, πάντως, κατά τον κ. Βέττα, εκεί όπου ο παράγων της παραγωγικότητας παίζει τον καθοριστικό ρόλο, «πρέπει να είμαστε πολύ κουμπωμένοι. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε τα τελευταία 40 χρόνια, η εξίσωση δεν θα βγει».

Ο κ. Βέττας, όπως και οι άλλοι ομιλητές, τόνισαν την ανάγκη αξιοπιστίας και δημοσιονομικής σταθερότητας. Στο ερώτημα αν μπορεί να επιστρέψει η Ελλάδα σε προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι «οικονομικά είναι εφικτό, αλλά πολιτικά όχι εξασφαλισμένο». Είναι θέμα πολιτικών επιλογών, είπε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement