Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Οικονομία

Θα απέδιδε η επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου;

Δημοσιεύθηκε

στις

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ

 

Πάνω από 5 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων συμφωνούν υπό προϋποθέσεις στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεδομένης της έκτακτης τρέχουσας διεθνούς συνθήκης.

Ο έλεγχος των τιμών θεωρείται κατά κανόνα ένα ιδιαίτερο αναποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής δεδομένων των πολλών απρόθετων συνεπειών που έχει η εφαρμογή του, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελλείψεων και την ανάδυση μαύρης αγοράς. Η εξωγενής παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών διαστρεβλώνει την αναγκαία πληροφορία που υπό κανονικές συνθήκες αυτές συμπυκνώνουν και παρέχουν στα υποκείμενα οικονομικής δράσης ως προς την ανάγκη εξοικονόμησης των πεπερασμένων πόρων και αποτελεσματικής τους χρήσης.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρώπη, η πρόταση επιβολής πλαφόν στις τιμές σε ενωσιακό επίπεδο ενόσω συνεχίζεται η κρίση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξεκινάει ουσιαστικά από την παραδοχή ότι λόγω του γεωπολιτικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης αγοράς υπάρχει περιθώριο οι τιμές να μειωθούν μέσω της ενίσχυσης της συνολικής διαπραγματευτικής ισχύος της Ε.Ε. χωρίς να διαταραχθεί υπερβολικά το κίνητρο του κέρδους των προμηθευτών. Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Σεπτέμβριο, απάντησαν συνολικά 26 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Από αυτούς, το 54% συμφωνεί με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την Ε.Ε., ενώ το 20% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 27% των απαντησάντων. Τα ποσοστά αθροίζουν 101% λόγω στρογγυλοποίησης. Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων τονίζουν αφενός τις συνήθεις σοβαρές παράπλευρες επιπτώσεις της επιβολής πλαφόν στις τιμές, και κυρίως τον κίνδυνο ελλείψεων, λαθρεμπορίου και μαύρης αγοράς. Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα αυτού του μέτρου γρήγορα θα εξανεμισθούν λόγω της προσαρμογής των παρόχων και των ενδιαμέσων παικτών στα νέα κίνητρα, ενώ αντιθέτως οι επιπτώσεις αυτής της στρέβλωσης είναι πιθανό να παραμείνουν και μετά την άρση του πλαφόν.

Από την άλλη πλευρά, τονίζεται ότι οι σημερινές έκτακτες πολεμικές συνθήκες υπό προϋποθέσεις δικαιολογούν παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της ομαλότητας, περιλαμβανομένης και της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας.

Ακόμη, αναφέρθηκαν από τα μέλη του Πάνελ εναλλακτικές επιλογές όπως η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, πολιτική που φαίνεται να προκρίνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η εφαρμογή διαφοροποιημένων πολιτικών ώστε να προστατεύονται οι αδύναμοι αντί μιας γενικευμένης επιδότησης προς όλους που θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια ελλείμματα. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως των επιμέρους θέσεων των απαντησάντων, υπογραμμίζεται η ανάγκη αφενός της αποτελεσματικής ενίσχυσης των εναλλακτικών έναντι της Ρωσίας ροών παροχής ενέργειας στην Ευρώπη και της εντονότερης αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της Ε.Ε., και αφετέρου της συνέχισης της παροχής κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης για όσο διάστημα συνεχίζεται η έκτακτη τρέχουσα συνθήκη.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.  

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org. 

Τοπική αγορά

«Τσουχτερό» το εορταστικό τραπέζι – Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Δημοσιεύθηκε

στις

«Τσουχτερό» θα είναι φέτος το εορταστικό τραπέζι για τους καταναλωτές καθώς παίρνουν «φωτιά» οι τιμές στα κρεοπωλεία. Σε γενικές γραμμές οι τιμές των κρεάτων είναι αυξημένες φέτος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι για το εορταστικό τραπέζι..

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κρεοπωλών Αθηνών – Αττικής, Βασίλη Ντελιφιλιππίδη στην τηλεοπτική εκπομπή του Open “Aνοιχτή Επικοινωνία” ίσως υπάρξουν ελλείψεις στην γαλοπούλα.

Αναλυτικά οι τιμές:

  • Το χοιρινό: Φέτος πωλείται μεταξύ 6,50 ευρώ και 7,50 ευρώ από 5 ευρώ έως 6,50 ευρώ που κόστιζε πέρυσι.
  • Το μοσχάρι: Η τιμή του φέτος διαμορφώνεται μεταξύ 11 ευρώ και 13 ευρώ από 9 ευρώ μέχρι 11 ευρώ πέρυσι.
  • Το αρνί: Φέτος η τιμή του είναι μεταξύ 12 ευρώ με 13  ευρώ.
  • Η παραδοσιακή γαλοπούλα, η γνωστή ως “ελευθέρας βοσκής“: Πέρυσι πωλούνταν γύρω στα 8,50 ευρώ.

«Ευελπιστούμε και θέλω να πιστεύω ότι η παραδοσιακή γαλοπούλα θα πωληθεί φέτος κάτω από τα 10 ευρώ. Αυτό θα το φροντίσουμε σαν επαγγελματίες προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο κόσμος. Ας έρθουμε εμείς για άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση» σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος.

Γιατί υπάρχει έλλειψη στην γαλοπούλα

Μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως υπάρχει έλλειψη στην γαλοπούλα. «Λόγω μικρής παραγωγής φέτος, ένα είδος το οποίο έχει ήδη “χτυπηθεί” είναι η γαλοπούλα. Μικρή παραγωγή, η ζήτηση της θα είναι ίδια, κάπου αυτό θα μας φέρει μια δυσκολία. Αλλά ευελπιστώ ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά» υπογράμμισε.

Η γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο καλάθι των σούπερ μάρκετ

Επίσης μίλησε και για την γαλοπούλα που συμπεριλαμβάνεται στο χριστουγεννιάτικο καλάθι των σούπερ μαρκετ.  Υπάρχουν γαλοπούλες πολλών προελεύσεων και διαφορετικές ποιότητες σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν και οι γαλοπούλες φρέσκες, εισαγωγής.

«To καλάθι άτυπα το κάνουμε εδώ και δεκαετίες. Εμείς είμαστε δίπλα στον Έλληνα καταναλωτή. Υπάρχει… το “γράψε”, το λεγόμενο τεφτέρι αλλά υπάρχει και η διευκόλυνση στην τιμή. Σε έναν καταναλωτή, σε έναν πελάτη που είναι φίλος δεκαετίες, θα του κάνουμε και καλύτερη τιμή… θα κάνουμε και το σκόντο. Στην ανάγκη θα γράψουμε και στο τεφτέρι στην ώρα τη δύσκολη. Το έχουμε αποδείξει σε εποχές κρίσης, σε εποχές ελλείψεων, σε εποχές με τις τρελές αγελάδες καθώς και στα κρέατα που δεν υπήρχαν» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Έλληνας κρεοπώλης στηρίζει την ελληνική παραγωγή, τον πρωτογενή παράγοντα. Το 95%  της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσα από τα κρεοπωλεία μας» κατέληξε.

Περισσότερα

Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα το δώρο Χριστουγέννων, ενώ από την Δευτέρα (5/12) ξεκίνησε η προπληρωμή επιδομάτων και παροχών από την ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Πιο αναλυτικά, για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

 

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Ειδικότερες κατηγορίες

α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2019 μέχρι 31-12-2019. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2019 έως 31/12/2019.

γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2019 έως 31/12/2019.

Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα (21/12), οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας:

https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι πληρωμές

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα Δευτέρα 5/12 ξεκινάει η προπληρωμή επιδομάτων και παροχών μεταξύ των οποίων και του Δώρου Χριστουγέννων από την ΔΥΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

CNN Greece

Περισσότερα

Οικονομία

Εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος: Ερευνα της ΡΑΕ για επιπλέον χρεώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο στόχαστρο της ΡΑΕ μπαίνουν οι τετραμηνιαίες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος, καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πάροχοι που επιμερίζουν τις καταναλώσεις κατά το δοκούν. Με τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που αφορούν καταναλώσεις από τον Αύγουστο και μετά, όταν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και καθιερώθηκαν τα κυμαινόμενα ανά μήνα τιμολόγια, διαπιστώθηκε και ένα σοβαρό κενό του κώδικα προμήθειας το οποίο κάποιοι πάροχοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Η καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ γίνεται ανά τετράμηνο και βάσει αυτής οι πάροχοι εκδίδουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των πελατών τους. Με το προηγούμενο μοντέλο τιμολόγησης τα πράγματα ήταν απλά, αφού οι συμβάσεις με τους καταναλωτές ήταν τουλάχιστον εξάμηνες, οπότε η τιμή της κιλοβατώρας ήταν ενιαία για το τετράμηνο. Με το νέο μοντέλο, η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα κενό σε σχέση με το πόσες επιπλέον (σε σχέση με τον έναντι) κιλοβατώρες καταναλώθηκαν ανά μήνα στο τετράμηνο.

Υπάρχουν πάροχοι που ακολούθησαν την αυτονόητη και δεοντολογικά αποδεκτή μεθοδολογία του επιμερισμού της κατανάλωσης ισόποσα σε τέσσερις μήνες, παρότι και αυτή είναι προβληματική, αφού ο καταναλωτής μπορεί κάποιον μήνα να μειώσει σημαντικά την κατανάλωσή του είτε γιατί η τιμή είναι υψηλή είτε γιατί προσβλέπει στο μπόνους της πρόσθετης επιδότησης.

Κάποιοι ωστόσο… μοίρασαν τις κιλοβατώρες στους μήνες με την υψηλότερη τιμή. Είναι ενδεικτικές αυτής της πρακτικής δύο περιπτώσεις εκκαθαριστικών λογαριασμών διαφορετικών παρόχων, που έχει υπόψη της η «Κ», όπου η μεγαλύτερη κατανάλωση του τετραμήνου –για το διάστημα από 12 Ιουλίου έως 10 Νοεμβρίου 2022 ο ένας και για το διάστημα από 22 Ιουλίου έως 21 Οκτωβρίου ο άλλος– εμφανίζεται να είναι τους δύο μήνες με τις υψηλότερες τιμές χρέωσης, δηλαδή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τότε η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος είχε διαμορφωθεί στα 436,53 ευρώ/μεγαβατώρα και στα 416,87 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα και τα τιμολόγια των παρόχων είχαν αντιστοίχως διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα. Και οι δύο περιπτώσεις μάλιστα αφορούν οικίες που ήταν κλειστές τον Αύγουστο γιατί οι ένοικοι έκαναν διακοπές.

Ο κώδικας προμήθειας της ΡΑΕ δεν προβλέπει πώς πρέπει να γίνεται η κατανομή της επιπλέον κατανάλωσης που προκύπτει από την καταμέτρηση.

Το ζήτημα της τιμολόγησης βάσει των εκκαθαριστικών λογαριασμών απασχολεί συνολικότερα τη ΡΑΕ, η οποία αναμένεται να ζητήσει από τους παρόχους τεκμηρίωση της μεθοδολογίας που ακολουθούν για την κατάρτιση των εκκαθαριστικών λογαριασμών. «Υπάρχει ένα κενό στον κώδικα προμήθειας. Δεν προβλέπει μεθοδολογία για τον επιμερισμό της κατανάλωσης ανά μήνα. Θα ξεκινήσουμε συζήτηση με τον ΔΕΔΔΗΕ για τη δημιουργία μιας ενιαίας μεθοδολογίας, κάτι που δεν είναι απλό πάντως. Ολα αυτά θα λυθούν με τους έξυπνους μετρητές», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.

Αυτό που μπορεί να κάνει σήμερα ο καταναλωτής είναι να δηλώνει μόνος του στον προμηθευτή του την κατανάλωση του μήνα, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα. Την ίδια σύσταση κάνουν προς τους πελάτες τους και οι πάροχοι και σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στην «Κ», όλο και μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών ανταποκρίνεται.

Το φιλόδοξο project της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών ξεκίνησε με έναν πιλοτικό διαγωνισμό το 2014 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επανεκκίνησε πέρυσι από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται σταδιακά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών έως το 2030. Η επένδυση φθάνει τα 830 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός, που έχει προσελκύσει επτά κορυφαίους επενδυτές του κλάδου διεθνώς, βρίσκεται από τις 14 Ιουνίου στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών για την προεπιλογή των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Η ΡΑΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας. «Δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι πολλά τα ζητήματα που θέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές και πρέπει να διευκρινιστούν πριν περάσουμε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για να αποφύγουμε πιθανές ενστάσεις και προσφυγές», τονίζουν κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα