Connect with us

Ελλάδα

Τουρκική επιθετικότητα: Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε αυτήν, στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε.

Published

on

Για το παράνομο και εκτός κάθε λογικής διεθνούς δικαίου τουρκολιβυκό σύμφωνο θα ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Η σαφής κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας –βλ. δηλώσεις Ακάρ– δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση στα ευρωπαϊκά όργανα, καθότι αποδεικνύει αυτό που λέει διαρκώς η ελληνική πλευρά: πως η ένταση προκαλείται από την Αγκυρα, η οποία κινείται συνεχώς εκτός ορίων.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως θα ταξιδέψει στην Πράγα, αλλά μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία ένδειξη προς την κατεύθυνση συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο στην ολομέλεια έναρξης της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, δεν είχε γίνει όμως ξεκάθαρο μέχρι χθες εάν σε όλη τη διάρκεια της συνόδου την Πέμπτη θα συμπέσουν σε κάποιο χώρο έχοντας και οι δύο δικαίωμα λόγου. Το σχέδιο πάντως, όπως είχε γίνει γνωστό χθες, δεν δείχνει τέτοια πιθανότητα.

 

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε θεματικά τραπέζια και σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της Ε.Ε. όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται σε διαφορετικά τραπέζια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι συμπρόεδρος σήμερα το μεσημέρι σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η θεματική που επελέγη να συμμετάσχει είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και η πιο πρόσφατη για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη τη στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε., με την Αθήνα να ευελπιστεί σε διεύρυνση της στήριξης. Στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο μάλιστα θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας. Τέλος, βάσει του προγράμματος, στην εναρκτήρια ολομέλεια της συνόδου, που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, θα κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα μιλήσουν ακόμη ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

«Οχι» και από το Βερολίνο

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που «άδειασε» την Τουρκία και διεμήνυσε σε κάθε τόνο πως η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες όπως αυτή με την Αγκυρα, ήρθε η σειρά του Βερολίνου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το πώς βλέπει το Βερολίνο τη συμφωνία. «Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ. Και τέτοιες συμφωνίες δεν δεσμεύουν την Ελλάδα», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, ενώ συνέχισε λέγοντας πως θα επανέλθει με εξειδικευμένη απάντηση. Για τα ελληνοτουρκικά τοποθετήθηκε και το Λονδίνο μέσω του Foreign Office. «Δεν θεωρούμε την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου να είναι υπό αμφισβήτηση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, κληθείσα να τοποθετηθεί επί της έντασης μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσον το Λονδίνο συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για την τουρκική προκλητική ρητορική.

Ροή ειδήσεων

Advertisement