Connect with us

Τεχνολογία

«Για μια Ελλάδα έτοιμη για το μέλλον»

Published

on

Ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Public Sector & ICT Execu- tive Director της Nova μιλά στην «Γ» για τις επενδύσεις ύψους 2 δις ευρώ στα δίκτυα νέας γενιάς και τις καινοτόμες υπηρεσίες ICT για τις Έξυπνες Πόλεις

Επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ που αφορά την ανάπτυξη υπερσύγχρονου δικτύου οπτικών ινών νέας  γενιάς έως το 2027, για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για γρήγορες ταχύτητες έχει σχεδιάσει ηNova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τη  λεπικοινωνιών και media στηνΝοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Public Sector & ICT Exec- utive Director της Nova σε συνέντευξή του στην «Γ» μιλά για τα καινοτόμα προϊόντα και έργα Τεχνολογίας

Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT) που η NOVA υλοποιεί και τα οποία θα συμβάλλουν στο ψηφιακό άλμα  της χώρας.

Μας «ξεναγεί» στις ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές της Nova, της εταιρείας που εισήγαγε πρώτη το internet, την κινητή τηλεφωνία και τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, που συμβάλλουν στον μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, στις έξυπνες πόλεις και στην μετάβαση στη νέα εποχή.

«Γ»: Όλοι μιλούν για μία νέα Ψηφιακή Ελλάδα που είναι προ των πυλών. Η NOVA με ποιον τρόπο συμμετέχει;

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την εθνική ψηφιακή στρατηγική, έχουν επιταχύνει δραματικά τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η επόμενη 5ετία αναμένεται να φέρει μια ψηφιακή επανάσταση, καθώς έχουν διαμορφωθεί και χτίζονται συνεχώς ευνοϊκότερες συνθήκες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσω της χρήσης τεχνολογιών αιχμής με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα.

Φυσικά η επανάσταση αυτή δεν αφορά μόνο επιχειρήσεις (ιδιωτικές ή δημόσιες) αλλά και τα ίδια τα νοικοκυριά αφού πλέον το 5G είναι εδώ και αναμένουμε και το 6G αλλά και η οπτική ίνα  φτάνει μέχρι την πρίζα του σπιτιού μας προσφέροντας πραγματικά ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Η NOVA αρωγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, συμβάλει σε όλη αυτή την προσπάθεια με μία τεράστια επένδυση για τα δεδομένα της χώρας ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027.

Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που πραγματοποίησε η United Group τα τελευταία 2 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νοva έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα  υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας. Με την επένδυση αυτή η Nova θα εγκαταστήσει υποδομές για το μέλλον, με την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών νέας γενιάς, που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για υπερυψηλές ταχύτητες.

Μάλιστα, πολύ σύντομα οι συνδρομητές της Nova θα μπορούν να απολαύσουν ταχύτητες 1 Gigabit, μέσα από το λανσάρισμα νέων εμπορικών πακέτων οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH).

Η Nova στο πλαίσιο του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, θα δημιουργήσει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber to the home), και θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς (5G), δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα των ψηφιακών υποδομών με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Γ»: Το τελευταίο διάστημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους γίνεται πράξη. Ποια η συμμετοχή της Nova σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάποιοι αποκαλούν ακόμα και επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα αποτελεί ένα συλλογικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί προς όφελος των πολιτών και την κοινωνίας. Σε αυτήν την προσπάθεια η NOVA, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας με σημαντική παρουσία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, θεωρεί πως έχει υποχρέωση να συμβάλει παρέχοντας υποδομές νέας γενιάς (οπτικές ίνες, 5g) και ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για ψηφιακό άλμα της χώρας.

Επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, τεχνολογική καινοτομία και τη δύναμη του οικοσυστήματος (ισχυρές συνέργειες) είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους συμμετέχοντας σε σύνθετα και απαιτητικά έργα στον χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).

Με εργαλεία την υψηλή συνδεσιμότητα, το cloud, το ΙοΤ, τα Big Data, το ΑΙ θέλουμε να δώσουμε στο κράτος τα απαραίτητα εφόδια για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του, να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και να εξαλείψει τη γραφειοκρατία. Στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και το δυναμικό των τεχνολογιών ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και χτίζουμε την «Ψηφιακή Ελλάδα»

«Γ»: Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για τα έργα / διαγωνισμούς που συμμετέχετε και υλοποιείτε αυτή την πε-ρίοδο;

Καταρχήν συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο έργο ΤΠΕ που υλοποιείται αυτή την στιγμή και αφορά στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Πιο συγκεκριμένα είμαστε ανάδοχος τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων της συμφωνίας – Πλαίσιο για το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΗΣΙΔΩΝ 1-8» της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, ύψους 42 εκατ. ευρώ. Η NOVA υλοποιώντας το μεγάλο αυτό έργο γίνεται αρωγός στο ψηφιακό άλμα της χώρας και φέρνει μία νέα εποχή στη δημιουργία του Δικτύου Δημοσίου Τομέα (ΔΔΤ) για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Το έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διασύνδεση, μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, μεγάλου αριθμού φορέων του Δημοσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και την παροχή ολοκληρωμένων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών επικοινωνίας για τρία έτη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο που υλοποιούμε αυτή την περίοδο και αναμένεται να εκσυγχρονίσει το δικαστικό σύστημα της χώρας είναι το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης/ Δικαιοσύνης, με συνολική αξία σύμβασης 16.500.278,24 ευρώ. Οι αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχει το έργο θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επαγγελματιών της χώρας, μέσα από την παροχή δύο ολοκληρωμένων ψηφιακών δράσεων. Η πρώτη δράση αφορά στην υλοποίηση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικεία και Εφετεία), του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Η δεύτερη δράση σκοπεύει να αναπτύξει και να θέσει σε λειτουργία ένα εκτεταμένο πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου θα γίνεται η δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων της χώρας στο διαδίκτυο.

Τέλος, έχουμε μπει δυναμικά στην διεκδίκηση μεγάλων έργων ψηφιοποίησης όπως αυτό των υποθηκοφυλακείων της χώρας  (με αναθέτουσα αρχή το Κτηματολόγιο ΑΕ) στο οποίο είμαστε προσωρινοί ανάδοχοι για ένα τμήμα (του συνολικού έργου) με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 30.000.000 €

«Γ»: Συζήτηση γίνεται πλέον και για τις έξυπνες πόλεις.

Τί είναι και πώς πρέπει να είναι μια Έξυπνη πόλη κατά την γνώμη σας ;

Η «έξυπνη πόλη» είναι μια πόλη που μπορεί να βρίσκει δημιουργικές λύσεις στις αστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, μία πόλη που παίρνει «έξυπνες αποφάσεις» σχετικά με την ανάπτυξή της και να αξιοποιεί στο έπακρο τους διαθέσιμους πόρους που διαθέτει. Σε μια έξυπνη πόλη η τεχνολογία είναι το εργαλείο , το μέσο, μέσα από το οποίο θα πετύχουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών και θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Καλύτερες υπηρεσίες σε κυκλοφορία, μεταφορές, ενέργεια, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ύδρευση, απορρίμματα, συστήματα πληροφοριών, σχολείων, βιβλιοθηκών, νοσοκομείων και άλλων κοινοτικών υπηρεσιών, μέσω της παρακολούθησης, συλλογής και αξιοποίησης τελικά δεδομένων, και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση προηγμένων δικτύων ( πχ 5G, Nbiot)

«Γ»: Στον τομέα αυτό των smart cities τι λύσεις διαθέτει η εταιρεία σας; δώστε μας μερικά παραδείγματα από έργα που υλοποιείτε.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων, η NOVA επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) και προσφέρει μία νέα, ολοκληρωμένη σειρά ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών για «έξυπνες» πόλεις, οι οποίες αποσκοπούν στην έμπρακτη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η νέα σειρά ψηφιακών λύσεων της NOVA περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης των Υδάτων (Smart Water Management) για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων των πόλεων, Έξυπνης Στάθμευσης (Smart Parking), όπου μέσα από τη χρήση του προηγμένου δικτύου της NOVA διευκολύνεται η εξεύρεση ελεύθερων θέσεων στάθμευσης από τους οδηγούς, καθώς και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων (Buildings Energy Management), για τη βελτίωση του σχεδιασμού και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Η ευρεία γκάμα ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών που έχει δημιουργηθεί περιλαμβάνει και έξυπνες λύσεις για την υγεία (e-health), την κινητικότητα (smart mobility), τον ψηφιακό πολιτισμό αλλά και την πολιτική προστασία, που αποτελούν βασικούς στρατηγικούς άξονες δραστηριότητας της Nova.

Για να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα των έργων που υλοποιούμε αυτόν τον καιρό αξίζει να αναφέρουμε το project της Έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών στον Δήμο Αμαρουσίου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο δίκτυο αισθητήρων σε αγωγούς αποχέτευσης όμβριων που επιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της στάθμης και ταχύτητας ύδατος. Τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία στο δίκτυο απορροών οι αισθητήρες θα μεταδίδουν έγκαιρα και έγκυρα στις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, μέσω πλατφόρμας έξυπνης πόλης, ενημέρωση για την πορεία παροχέτευσης των όμβριων υδάτων. Τα δεδομένα που παράγονται από τους αισθητήρες ταχύτητας και στάθμης μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο και μέσω του εκθετικού δικτύου επικοινωνιών της NOVA στην πλατφόρμα που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται (big data analytics) και μέσω εξειδικευμένων αλγορίθμων προβλέπει και αποτρέπει πλημμυρικά φαινόμενα.

Ένα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο είναι αυτό που ολοκληρώσαμε στην Νάξο και στις Mικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι) όπου με χρήση drones και δικτύων 4G/ 5G μεταφέραμε υγειονομικό υλικό από την Νάξο στα περιφερειακά ιατρεία που διαθέτουν τα μικρότερα νησιά της περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή έχει πολλά οφέλη, ο πιο σημαντικός στόχος όμως αφορά στη γρήγορη εξυπηρέτηση ανθρώπων σε επείγουσες καταστάσεις και στη φαρμακευτική κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών, όπου ηλικιωμένοι ή ευπαθείς κάτοικοι συχνά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε φαρμακείο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καινοτόμο έργο που αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές στο άμεσο μέλλον.

Ροή ειδήσεων

Advertisement