Connect with us

Πολιτισμός

Στο πλευρό των κατοίκων-Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της χωροθέτησης λατομείου στην περιοχή των Κάτω Λουσών

Published

on

«Φρένο» στην έναρξη εργασιών εξόρυξης στην αρχαιολογική και προστατευόμενη περιοχή των Λουσών στα Καλάβρυτα αποφάσισε να βάλει με ομόφωνη απόφασή του, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων.

Το θέμα τέθηκε μετά από επιστολή διαμαρτυρίας των Τοπικών Οικισμών και Πολιτιστικών Συλλόγων Άνω και Κάτω Λουσών και Καστριών που αποκάλυψαν ότι υπάρχει άδεια για προσωρινές, δειγματοληπτικές, εργασίες εκσκαφής εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας μετά από αίτηση από μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία λατομικών ορυκτών, από την Αττική.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλο ο οποίος έθεσε το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης κατά την Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων την περασμένη Παρασκευή 14/10/2022, η προσωρινή άδεια της αρχαιολογικής αφορά εργασίες σε τρείς συγκεκριμένες εκτάσεις, σε σύνολο 450 στρεμ., στην θέση Κάτω Λουσοί.

«Σε αυτή την περιοχή δεν θέλουμε να λειτουργήσει λατομική ζώνη. Θέτουμε ως προτεραιότητα της πολιτικής μας την προστασία του Περιβάλλοντος» τόνισε ο δήμαρχος επισημαίνοντας ότι η άδεια από την Αρχαιολογική, όπως ενημερώθηκε, αφορά μόνο για κάποια δείγματα ενώ στο αρμόδιο Δασαρχείο δεν υπάρχει καν σχετικό αίτημα.
Το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος ενώ ανήκει και στην ζώνη Νatura επεσήμαναν από την αντιπολίτευση τόσο ο Γ. Τσενές όσο και ο Σταμάτης Ανδριόπουλος επισημαίνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, σε αυτή την αρχική της διαδικασίας πρέπει να σπεύσει και να συνδράμει στο πλευρό κατοίκων και συλλόγων στους τρεις παρακείμενους οικισμούς.
Yπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 20 χρόνια λειτουργούσε στους Κάτω Λουσούς λατομείο, σε μία από τις πιο πετρώδεις πλαγιές των Αροανίων και σταμάτησε μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες ότι είχαν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των γύρω χωριών.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να γίνει τότε ένας μεγάλος αγώνας, με τους κατοίκους της Κοινότητας, αλλά και όλης της περιοχής των Καλαβρύτων, να ξεσηκώνονται ζητώντας από φορείς, συλλόγους και βουλευτές να πάρουν θέση και να σταματήσει άμεση η λειτουργία του λατομείου. Τότε το λατομείο ύστερα από την σθεναρή αντίσταση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, μετά από λίγο σταμάτησε να λειτουργεί και οι εργασίες έπαυσαν. Από τότε δεν έχει λειτουργήσει κάτι παρόμοιο σε αυτό τον ορεινό οικισμό του Δήμου Καλαβρύτων.
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
«Θεωρούσαμε αυτονόητο ότι, όπως το μακρινό 2003-2005 έτσι και σήμερα, οι εφιαλτικές για την υπόσταση των χωριών μας επιδιώξεις κάποιων ιδιωτών δεν θα εύρισκαν καμιά ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, πολύ περισσότερο από την κατ’ εξοχήν αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία μια και πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας λατομείου εντός Αρχαιολογικού χώρου με πλούσια και αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα» επισημαίνουν στην καταγγελία τους οι Πρόεδροι της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Λουσών, Άνω Λουσών, Καστριών και οι Πρόεδροι του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κάτω Λουσών, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Άνω Λουσών και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστριών. Και συνεχίζουν: «Θεωρούσαμε πως το ζήτημα είχε λήξει οριστικά! Όμως φαίνεται ότι οι ορέξεις κάποιων ιδιωτών επανέφεραν τον εφιάλτη».
Οι φορείς καταγγέλλουν «το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα», μεταφέρουν «την καθολική αντίθεση, οργή και διαμαρτυρία των κατοίκων» και διαμαρτύρονται έντονα γιατί «η περιοχή για την οποία προωθείται η διαδικασία λειτουργίας λατομείου είναι η πλέον απρόσφορη και ακατάλληλη, θα έχει δε σαν αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την ακύρωση του τουριστικού-αρχαιολογικού- παραδοσιακού χαρακτήρα της και θα επιφέρει καίριο πλήγμα στις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων που είναι ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία».
Τέλος καλούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων» να επιτελέσουν το χρέος τους προς την ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement