Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δεν υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης του έργου- Συνάντηση στο Υπουργείο εντός της εβδομάδος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Φλόκα

Published

on

Εντός της εβδομάδος, ενδεχομένως και αύριο, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο συνάντηση για το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Φλόκα, μετά τις πληροφορίες ότι θα αποσυρθεί ο διαγωνισμός του έργου για να γίνουν κάποιες τεχνικές προσαρμογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοπικοί φορείς αφότου έγινε γνωστή μία ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη ζήτησαν ενημέρωση από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου, η οποία και βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αξιολογεί το φάκελο του έργου και δεν αποκλείεται να διαπιστώσετε κάποια διάτρητα τεχνικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα ποσοστά της ανακύκλωσης που οφείλουν οι Δήμοι να έχουν υλοποιήσει, ως ένας από τους όρους  της λειτουργίας του.

Θυμίζουμε ότι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είχαν ενημερωθεί ούτε ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας που τουλάχιστον μέχρι σήμερα «τρέχει» κανονικά τον διαγωνισμό του έργου, αλλά και κανένας άλλος από τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.

Γι’ αυτό και η επικείμενη συνάντηση στο Υπουργείο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τον διαγωνισμό και την εξέλιξη του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν τεχνικές προσαρμογές, δεν υπάρχει κίνδυνος για την κατασκευή της Μονάδας.

ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΣΥΔΙΣΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΠ. ΜΥΛΩΝΑΣ

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας να συγκαλέσει εκτάκτως συνεδρίαση του Δ.Σ. για ενημέρωση και λήψη απόφασης για τις περαιτέρω ενέργειες. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του «είναι σε όλους μας γνωστό, και στο υπουργείο, ότι το εργοστάσιο μελετάται χρόνια, γνωρίζουμε όλοι ότι το επίπεδο ανακύκλωσης είναι χαμηλό, γύρω στο 5 % αντί για 50 % που θα έπρεπε να είναι και αυτό όχι με ευθύνη των Δήμων. Γνωρίζουμε όλοι ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στον όποιο σχεδιασμό έχει γίνει και παράγοντα αποτυχίας της διαστασιολόγησης του υπό κατασκευή εργοστασίου. Επίσης όλα αυτά έχουν γίνει σύμφωνα με τις επιταγές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποίοι λοιπόν είναι οι λόγοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  που ξαφνικά προκαλούν την αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας που, εκτός των άλλων, επιβαρύνουν το Δήμο μας περισσότερο με το περιβόητο τέλος ταφής, για να προστεθεί γραμμή ανακύκλωσης; Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ είναι ενημερωμένος επί όλης αυτής της εξέλιξης, γνωρίζει κάτι σχετικά με τους λόγους που επέβαλαν αυτή την εξέλιξη; Γνωρίζει και δεν μας ενημερώνει;

Επειδή το εργοστάσιο αυτό  βρίσκεται στον Δήμο της Δυτικής Αχαΐας και όλες οι παρενέργειες από την λειτουργία του, και του ΧΥΤΑ συνολικά, ρυπαίνουν την Δυτική Αχαΐα και την Ωλενία ειδικότερα, επειδή  ως Δυτική Αχαΐα είμαστε αντίθετοι με το «αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» και έχουμε σοβαρότατες αμφιβολίες σε κάθε ενέργεια που εν απουσία μας γίνεται «για το καλό μας».

Επειδή η εξέλιξη αυτή μπορεί να μετατραπεί σε πόρτα εισόδου όλων των απορριμμάτων στο Φλόκα πέραν των προβλεπομένων και έχοντας ξεκαθαρίσει σε όλους και σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα δεχτούμε ούτε κιλό απορριμμάτων στο Φλόκα  πέραν αυτών που προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό καλούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για ενημέρωση και περαιτέρω ενέργειες μας.

Επίσης καλούμε το λαό της Ωλενίας και της Δυτικής Αχαΐας σε εγρήγορση και ετοιμότητα  να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας τον τόπο μας καθαρό όπως τον παραλάβαμε από τους γονείς μας!».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement