Connect with us

Ελλάδα

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης για την 49η επέτειο

Published

on

Κόκκινα γαρύφαλλα, στεφάνια, παιδικές ζωγραφιές και συγκίνηση.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, με χιλιάδες πολίτες να συρρέουν στο ιστορικό κτήριο στην οδό Πατησίων για να αποτίσουν φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973.

Η πόρτα που έλιωσε το τανκ και το μνημείο των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους σκεπάστηκαν από λουλούδια.

Πολίτες κάθε ηλικίας, οικογένειες με μικρά παιδιά, μαθητές, φοιτητές και ηλικιωμένοι εναπόθεσαν ένα γαρύφαλλο στο σημείο και τίμησαν τους νέους που πριν από 49 χρόνια αψήφησαν τον τρόμο και την καταστολή, όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της Χούντας και με το αίμα τους έγραψαν την ιστορία.

«Είναι η ιστορία της χώρας μας. Πρέπει να έρθουν τα παιδιά να δουν από κοντά, να μάθουν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με συγκίνηση η Κωνσταντίνα, που ήρθε με τον 12χρονο γιο της, Μαρίνο, στο Πολυτεχνείο. Ο πατέρας της ήταν φοιτητής και βίωσε τα ιστορικά γεγονότα.

Η Μυρτώ, μαθήτρια του δημοτικού είχε μιλήσει στην τάξη της με τους συμμαθητές της για το Πολυτεχνείο. «Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο» είπε.

Οι πύλες του κτηρίου έκλεισαν στις 13:00, για την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών, κατά την οποία γίνεται η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγηθεί το προσκλητήριο των νεκρών.

Λίγο μετά τις 15:00 ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με το μπλοκ της ΠΑΣΠ να μεταφέρει την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, φωνάζοντας ταυτόχρονα διάφορα συνθήματα για την ιστορική 17η Νοεμβρίου του 1973.     

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement