Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ν. Παπαθανάσης: Τα 70 δις που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της χώρας

Published

on

Στα 70 δις ευρώ ανέρχονται οι πόροι που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Τα 70 δις ευρώ δεν μπορέσουν να απορροφήσουν παρά μόνο με τη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα μπορούν να δανειστούν από τράπεζες» τόνισε ο Νικόλαος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιδιωτικές Επενδύσεις – ΣΔΙΤ,  μιλώντας σε συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται και στις συνθήκες ανάκαμψης που διαμορφώνονται για την χώρα. Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός και ιδιωτικές επενδύσεις είναι οι τομείς που θα ενισχυθούν, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην κατάρτιση με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την τόνωση της απασχόλησης. 

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίες και καταρτισμένο προσωπικό. Να επιστρέψουν οι Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό σε μια χώρα να μπορούν να δουλέψουν σύμφωνα με την επιστήμη τους και την αξιοσύνη που έχουν και να κρατήσουμε τα υπόλοιπα παιδιά μας στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης. 

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στον προϋπολογισμό του 2023, που όπως είπε κατατίθεται τα επόμενες ημέρες στη Βουλή. «Πρόκειται για έναν ιστορικό προϋπολογισμό, αφού  για πρώτη φορά κατατίθεται χωρίς την ενισχυμένη επιτήρηση» είπε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα επιτεύγματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη «Αποτέλεσμα της  προσπάθειας που έχουμε κάνει είναι να επιτυγχάνουμε σήμερα 5,3% ανάπτυξη, διπλάσια από την ευρωζώνη» είπε κι επίσης εστίασε στη μείωση της ανεργίας κατά 6% και όλα αυτά στη διάρκεια της διετούς πανδημίας. 

«Θέλουμε να μην καθυστερούμε τις επενδύσεις τόσο στη φάση της υπαγωγής, όσο και στη διάρκεια της υλοποίησης» πρόσθεσε ο υπουργός αναφερόμενος και στο νέο αναπτυξιακό νόμος ο οποίος – όπως είπε- θα περιλαμβάνει αλλαγές με κατεύθυνση την ισόρροπη ανάπτυξη.  «Επιχειρήσεις και ιδιωτικός τομέας μας  φέρνουν πλούτο, χωρίς αυτόν τον πλούτο που μπαίνει στα δημόσια ταμεία δεν μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία» πρόσθεσε για τη φιλοσοφία που διέπει την Κυβέρνησής στο ζήτημα της στήριξης της επιχειρηματικότητας.  

Στη φυσιογνωμία του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Αντώνης Κουνάβης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου 32 δις σε επιδοτήσεις και δάνεια, πόροι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αυξηθούν σημαντικά ιδιωτικές επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου θα ανέρχεται σε 30 έως 50%. Η ιδία συμμετοχή τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες.

Εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν  εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, φέρνοντας στη χώρα μας μεγάλες επενδύσεις και κατέληξε τονίζοντας ότι στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί προς το παρόν 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5  δισ ευρώ.

Από την πλευρά του ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, επικέντρωσε στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και αναφέρθηκε σε δράσεις και πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2019 έως σήμερα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα ενεργειακά κάνοντας λόγο για την έλευση του υγροποιημένου αερίου, την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου που ε-όπως είπε – είναι ενταγμένο στην σχεδιασμό της ΔΕΣΦΑ, αλλά και το μεγάλο ενεργειακό Πάρκο στο Μεσολόγγι. 

Αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα που υπάρχει για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 που είναι αυξημένο κατά 150 εκ ευρω. 

Για το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου ο κ. Ζαϊμης θύμισε ότι έχει ψηφιστεί από την Διϋπουργική Επιτροπή και δρομολογείται για να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο κ. Παπαθανάσης. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στο ουσιαστικό έργο που παράγεται από το ΠΣΕΚ και την τεκμηριωμένη μελέτη που εκπονήθηκε κι έχει  υποβληθεί για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά με  πανελλήνια εμβέλεια.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με το κοινό, ενώ σε παρέμβασή του ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας παρατήρησε ότι η περιοχή παρουσίαζε υστέρηση λόγω των ελλείψεων σε υποδομές, εκκρεμότητες οι οποίες αντιμετωπίζονται σήμερα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.  «Υπάρχει σίγουρα η κυβερνητική θέληση και η πρωτοβουλία να δοθεί έμφαση σε μια περιοχή με την ιστορία που έχει η Αχαΐα.  Αυτό λοιπόν που μένει για να έχουμε μια ολοκληρωμένη συνταγή επιτυχίας είναι οι σωστές συνεργασίες συνέργειες που είναι απαραίτητες» κατέληξε. 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν  ο Κωνσταντίνος Λοτσάρης, Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement