Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Αυξήσεις – σοκ στα διόδια μέχρι Αθήνα

Published

on

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια; Η απάντηση είναι ναι. Το από πότε θα εφαρμοστούν ωστόσο είναι μια πτυχή του θέματος που η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να το μεταθέσει σε χρόνο μετά τις εκλογές.
Με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης, οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν την αύξηση των διοδίων, στηρίζοντας την απόφασή τους στον πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει το 10% μέσα στο 2022.

Οι παραχωρησιούχοι επηρεάζονται και από τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος της συντήρησης των οδικών αξόνων και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί να εφαρμοστούν και στις παραχωρήσεις τα ίδια μέτρα που έχει εφαρμόσει το Υπουργείο για τη μείωση των προϋπολογισμών στα μεγάλα δημόσια έργα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ζητήσει αυτές οι αυξήσεις αυτές να μην επιβληθούν άμεσα, αλλά αργότερα εντός του 2023 και σίγουρα όχι μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι εν λόγω αυξήσεις προκύπτουν λόγω της σύνδεσης των χρεώσεων με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ο μέσος πληθωρισμός σε ετήσια βάση και η αλλαγή στις τιμολογιακές πολιτικές των αυτοκινητόδρομων εφαρμόζεται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η τακτική αυτή είχε οδηγήσει στο παρελθόν σε μικρές αυξήσεις ή ακόμα και μειώσεις των διοδίων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, πλέον οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με ένα κύμα αυξήσεων τιμών στις μετακινήσεις και τα καύσιμα και κρίνεται απαραίτητο να δοθεί μία λύση.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολλές εβδομάδες κυβερνητικά στελέχη ανακοίνωναν ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν αυξήσεις στα διόδια, χωρίς να δημοσιοποιούν πώς θα καταστεί αυτό εφικτό.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της «Ολυμπίας Οδού»όταν εφαρμοστεί το νέο τιμολόγιο, για την κατηγορία 2 (τα γνωστά ΙΧ οχήματα), στον σταθμό διοδίων στην Ελευσίνα η τιμή διέλευσης θα ανέβει σε 2,4 ευρώ από 2,1 ευρώ πριν (αύξηση 14,2%),

στον Ισθμό σε 2 ευρώ από 1,8 ευρώ πριν (+11,1%), στο Κιάτο σε 2,6 ευρώ από 2,3 ευρώ το 2022 (+13%),

στον σταθμό Ελαιώνας στα 3,7 ευρώ από 3,3 ευρώ πριν (+12,1%),

στο Ρίο στα 2,5 ευρώ από 2,3 ευρώ πριν (8,6%). Πρόκειται για τους μετωπικούς σταθμούς στον οδικό άξονα Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα.

Αντίστοιχα, βάσει όσων ενημερώνει η κοινοπραξία, θα υπάρξει αύξηση 0,1 έως 0,2 ευρώ (π.χ. σε Ν. Πέραμο, Πάχη, Κιάτο, Δερβένι, Ακράτα, Δρέπανο) ή και 0,3 ευρώ (Καλάβρυτα) στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει πως «θα ενημερώσει τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου τουλάχιστον ένα μήνα πριν για τυχόν εφαρμογή εντός του πλαισίου των παραπάνω ανώτατων τιμών διοδίων τελών».

Ροή ειδήσεων

Advertisement