Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντιδράσεις για τα τέλη-χαράτσι σε επιχειρήσεις – επαγγελματίες:«Δεν είμαστε ταξικός εχθρός» απαντά ο Σύλλογος Καταστηματαρχών στην Εστίαση

Published

on

Αντιδράσεις από τον κλάδο της εστίασης για τις αυξήσεις στα νέα Δημοτικά Τέλη του Δήμου Πατρέων για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων σε πλατείες και πεζοδρόμους στην Πάτρα αλλά και στις παραλιακές περιοχές σε Ρίο, Παραλία και Βραχναίικα.

Η εισήγηση που πέρασε στη Δημοτική Επιτροπή προβλέπει αύξηση τελών κοινοχρήστων χώρων με το δήμο να διατηρεί τις ίδιες χρεώσεις για τις οικίες για το 2024 αλλά να αυξάνει τους συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες, τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων αυξήθηκαν κατά 5 ευρώ/τμ. η ποσοστό περί το 30% (από 22 ευρώ/τ.μ. στα 27 ευρώ/τ.μ. ευρώ) στην περιοχή της Α’ Ζώνης και κατά 8 ευρώ/τ.μ. ή 40% περίπου (από 11ευρώ/τ.μ. στα 19 ευρώ/τ.μ.) στη Β’ Ζώνη.

Στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζόδρομους η αύξηση είναι πολύ υψηλή. Ενδεικτικά στον πεζόδρομο Ραδινού από 18,00 ευρώ/τ.μ. σε 54,00 ευρώ/τ.μ., αύξηση πάνω από 250% σε σχέση με το 2023. Μεγάλη αύξηση, πάνω από 100% έχουμε και στα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες. Για παράδειγμα, στην Πλατεία Δροσοπούλου από 9 ευρώ/τ.μ. στα 18 ευρώ/τ.μ..

Μεγάλη αύξηση παρατηρούμε και στα τραπεζοκαθίσματα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους οικισμούς Αγίου Βασιλείου, Ρίου, Παραλίας, Αραχωβιτίκων, Μονοδενδρίου, Ψαθοπύργου, Δρεπάνου, Τσουκαλείκων, Καμινίων, Βραχναιίκων και Ακταίου όπου, σε περιοχές εκτός αιγιαλού, το τέλος αυξάνεται έως 300%, από 3,50 ευρώ/τ.μ. σε 10,80 ευρώ/τ.μ. Παράλληλα η Δημοτική αρχή εισηγείται τέλη 35 ευρώ/τμ. ως πρόταση για την χρήση αιγιαλού από φέτος, στις «πολυσύχναστες παραλίες».

«Η δημοτική αρχή υιοθετεί την ίδια ακριβώς τακτική με την κεντρική κυβέρνηση αναζητώντας έσοδα απ’ την ‘κότα με τα χρυσά αυγά’, την εστίαση! Ανακοινώθηκαν στον τύπο τα όσα είχαν αποφασιστεί εδώ και μέρες εκτοξεύοντας το κόστος των τελών ακόμα και 300% σε πεζόδρομους της πόλης. Αντίστοιχα παρόμοια ποσοστά στην οριοθέτηση των ‘πολυσύχναστων παράλιων’. Οι αυξήσεις αυτές είναι εκτός πραγματικότητας, εξοντώνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγούν σε ανεργία εργαζόμενους ενώ είναι αβέβαιο αν θα εισπραχθούν τα προϋπολογισμένα έσοδα» αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝ) νομού Αχαΐας.

Ο ΣΚΕΑΝΑ ζητάμε απόσυρση των «εξοντωτικών αυξήσεων», «δίκαιο επιμερισμό των εσόδων του προϋπολογισμού» καταγγελλόταν τη Δημοτική αρχή για «αντιλαϊκή, τιμωρητική πολιτική για την εστίαση» που «στοχοποιεί μικρές επιχειρήσεις ως κεφάλαιο και ταξικό εχθρό καθώς απαιτεί να αποδώσουν κόστη εκτός λογικής».

Κ. ΣΒΟΛΗΣ: «Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

«Ένας από τους κλάδους της οικονομίας που δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μας είναι αυτός της εστίασης. Ο κλάδος αυτός πλήττεται από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών και την αύξηση των τελών τραπεζοκαθισμάτων, σε μια εποχή που η ακρίβεια καλπάζει και τα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων συνεχώς αυξάνονται» αναφέρει o επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Κώστας Σβόλης επισημαίνοντας ότι «η εστίαση είναι κεφάλαιο. Δεν είναι το μεγάλο κεφάλαιο…».

Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η Δημοτική αρχή θέτει ως στόχο, μέσα από τις αυξήσεις (στα τέλη για τραπεζοκαθίσματα και τον καθορισμό ειδικών συντελεστών στους επαγγελματικούς καταναλωτές α) των πεζόδρομων του ιστορικού κέντρου, β) στα γεωγραφικά όρια της ελεγχόμενης στάθμευσης, γ) για τα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση κά.) τα έσοδα για το 2024 να ανέλθουν στα 26,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων από τα τέλη θα εισπράξει 20,9 εκατ. ευρώ, από τον ΤΑΠ στα 2,6 εκατ. ευρώ και από τον δημοτικό φόρο στα 3,4 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, ο Δήμος είχε εισπράξει 13,9 εκατ. ευρώ έναντι πιο υψηλότερου στόχου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement