Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Αναδίπλωση» μετά τις αντιδράσεις-Μείωση 10% στις αυξήσεις που είχε αποφασίσει αρχικά η δημοτική Αρχή

Published

on

THΣ ΜΑΡΙΑΣ Σ. ΟΡΦΑΝΟΥ

 Σε μερική «αναδίπλωση» εξαναγκάστηκε η δημοτική Αρχή της Πάτρας αναφορικά με τις υπέρογκες αυξήσεις των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από την εστίαση, αλλά και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τα τέλη συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων με εισηγητή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Διονύση Πλέσσα, ο οποίος ανακοίνωσε πως για την κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων η δημοτική Αρχή εισηγείται 10% μείωση στις αυξήσεις που αρχικά είχαν ανακοινωθεί, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έφθαναν ακόμη και 300%.

Στην απόφαση αυτή, φαίνεται πως καταλυτικό ρόλο είχε η χθεσινή πρωινή συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων και του κ. Πλέσσα με μέλη της διοίκησης του ΣΚΕΑΝΑ, τα οποία παρευρέθηκαν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΛΕΣΣΑ

Στην εισήγησή του, ο κ. Πλέσσας ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση του Δήμου, καθώς εκτός από την υποχρηματοδότηση έχουν διογκωθεί τα έξοδα, γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι ισοσκελισμένος μόνο λογιστικά. «Παράλληλα με τη διεκδίκηση και τους αγώνες μας, προχωρήσαμε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 50% από το 2014 που αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου. Ταυτόχρονα, απαλλάξαμε κατά 100% ή μειώσαμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες συνδημοτών μας. Όσον αφορά στον οικιακό συντελεστή το 2014 τον παραλάβαμε στο 1,95€/τ.μ. και σήμερα με τις συνεχόμενες μειώσεις που έχουμε κάνει τον έχουμε πάει στο 1.00 €/τ.μ. σε Πάτρα, Ρίο, Αραχωβίτικα, Κάτω Καστρίτσι, Άγιο Βασίλη και 0,73€/τ.μ. σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές/τοπικές κοινότητες. Τον επαγγελματικό συντελεστή τον παραλάβαμε το 2014 στο ύψος του 3,60 €/τ.μ., στη ΔΕ Πατρέων τον έχουμε ρίξει στο 2,90€/τ.μ.

Πέραν αυτών, έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό συντελεστή 0,90 €/τ.μ. για

κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και Ιδρύματα, ενώ δημιουργήσαμε ξεχωριστό αυξημένο επαγγελματικό συντελεστή σε επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας 6,00€/τ.μ. Ίδια φιλολαϊκή πολιτική έχουμε ακολουθήσει και σα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με μειώσεις που φτάνουν μέχρι 80% σε σχέση με ότι παραλάβετε το 2014, από λαϊκές σε παραγωγούς και Εμπόρους, περίπτερα, σε

εμποροπανηγύρης και ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων».

Τ. ΓΙΑΤΡΑΣ: ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ

Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Τάσος Γιατράς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι αυξήσεις στα τέλη μας φέρνουν σε δυσχερέστατη θέση. Δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση. Δεν είμαστε ταξικός εχθρός της δημοτικής Αρχής, ούτε έχουμε έναν πλούτο κρυμμένο. Είναι πολιτική επιλογή το κόστος να το επωμιστεί μόνο ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος στοχοποιείται. Για το 2023 όλα τα παραχωρούμενα τμήματα κοινοχρήστων χώρων αφορούν σε αμιγώς πατρινές επιχειρήσεις, οι οποίες στο κέντρο της πόλης δραστηριοποιούνται περίπου 1.200. Καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση. Ζητήσαμε η αύξηση που προτείνει η δημοτική Αρχή να επιβληθεί σε βάρος τριετίας, ξεκινώντας με 50% για το 2024. Δεν ζητήσαμε ελεημοσύνη από κανέναν και η μείωση του 10% προσβάλει τον κλάδο μας».

Βολές από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

-Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Σβόλης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος να στραγγαλίσετε την εστίαση, αρκεί να μας πει τι χρήματα καταφέρατε να εισπράξετε από ληξιπρόθεσμα παρελθόντων ετών ή από τον τουρισμό… Το 10% που προτείνετε μείωση στις αυξήσεις είναι κοροϊδία. Είστε άλλη «Λαϊκή Συσπείρωση» από τις άλλες «Λαϊκές Συσπειρώσεις»;», αναρωτήθηκε και πρότεινα να διατηρηθούν τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων ως έχουν.

– Ο επικεφαλής της «Πάτρας, Σπουδαία και Πάλι», Βασίλης Αϊβαλής επεσήμανε πως «υπάρχουν σοβαρές αστοχίες και ανεξήγητες αποκλίσεις. Ο δημοτικός φόρος αυξάνεται ανομοιόμορφα, ενώ τα δημοτικά τέλη αυξάνονται σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα στο σύνολο των περιοχών. Εκεί που για το 2023 το σύνολο των ανταποδοτικών τελών εκτιμάται στα 19,3 εκατ. ευρώ ο Δήμος το 2024 επιδιώκει να εισπράξει γύρω στα 26,8%, δηλαδή πάνω από 36% αύξηση».

-Ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς τόνισε «απίστευτη κοροϊδία απέναντι στους δημότες και ακόμη πιο τραγική κοροϊδία απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης που τους τάξατε κανονιστική κι ακόμη δεν έχετε φέρει, που τους είπατε μικρές αυξήσεις και φέρατε υπέρογκες. Λαϊκίζετε χυδαία».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος διεμήνυσε πως η δημοτική Αρχή θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της πολιτικής που «στραγγαλίζει» την αυτοδιοίκηση και το λαό.

Το θέμα εγκρίθηκε από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατά ψήφισαν οι παρατάξεις Σβόλη, Αϊβαλή και Ψωμά.

Και «βολές» για έλλειψη οράματος

Όχι «αναίμακτα» στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων για το 2024 με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τη δημοτική Αρχή για έλλειψη οράματος για την πόλη, όπως και για το γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριλάβει σημαντικά έργα, όπως το παραλιακό μέτωπο, το κυκλοφοριακό, κ.α.

Ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Παναγιώτης Μελάς, στην εισήγησή του αφού επεσήμανε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων αποτελεί το σχεδιασμό των έργων και μελετών που θα προχωρήσει και θα υλοποιήσει ο Δήμος το επόμενο διάστημα με βάση τις ανάγκες του πατραϊκού λαού, τόνισε πως «στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2024 περιλαμβάνονται και είναι σε εξέλιξη πάνω από 290 έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ ευρώ. Έργα και μελέτες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτήρια και σχολεία, χώρους αθλητισμού, δρόμους και πολεοδομικές παρεμβάσεις αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη. Διανύοντας τον 10ο χρόνο μας ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση και θα καταβάλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του πατραϊκού λαού, τη διαμόρφωση κοινόχρηστων και δωρεάν χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, τη διεκδίκηση έργων για την ασφάλεια όλων όσων εργάζονται, φοιτούν και γεμίζουν τον ελεύθερο τους χρόνο στα κτίρια και τις υποδομές του Δήμου Πατρέων». Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, κ. Κλάδης ανακοίνωσε τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί από τη Δημοτική Επιχείρηση.

-Ο επικεφαλής της «Πάτρας Ενωμένης», Κώστας Σβόλης ανέφερε μεταξύ άλλων πως στο «Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό έργο, κανένας προγραμματισμός για νέα σχολεία ή αθλητικούς χώρους. Τα περισσότερα έργα είναι συνεχιζόμενα εδώ και δέκα χρόνια. Επειδή έχουμε πει ότι θα δώσουμε πίστωση χρόνου στη νέα διοίκηση για έναν χρόνο θα ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα κι εύχομαι την επόμενη χρονιά να δούμε νέα έργα κι όχι συνεχιζόμενα».

-Από την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» τοποθετήθηκε στη δευτερολογία ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, αναφέροντας πως «αφού συμφωνήσουμε για τις προτεραιότητες μπορούμε να τις διεκδικήσουμε στα αρμόδια Υπουργεία κι όχι στις πλατείες» και κατέληξε διατυπώνοντας το ερώτημα αν έχει παραληφθεί το έργο του ποδηλατόδρομου. Απάντηση έδωσε ο αρμόδιος Διευθυντής λέγοντας πως μετά την εμπλοκή με το ΤΑΙΠΕΔ και προκειμένου να μην απενταχθεί, έγινε παραλαβή του έργου πλην του ‘επίμαχου’ τμήματος από το DECK έως το ΚΤΕΛ. Επίσης απάντησε και για το 12ο Δημοτικό Σχολείο και το Εργοστάσιο Τέχνης, λέγοντας πως δεν έχουν χαθεί, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται σε τρίτους κι όχι στο Δήμο Πατρέων.

-Ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς τόνισε πως δεν μπορεί να ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, πρώτον γιατί διαφωνεί με το πολιτικό σκηνικό που όπως είπε είναι και «αντιπατρινό» και δεύτερον πως «δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν απαντά για το παραλιακό μέτωπο, για το κυκλοφοριακό, για το Παράρτημα, κ.α., έχει πλημμελή διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες, ενώ ακόμη και οι αναπλάσεις γίνονται με έντονες διαμαρτυρίες».

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement