Connect with us

Αθλητισμός

KOUMARIA TRAIL SERIES 2023: Στο… «Διάβα» του βουνού

Published

on

Αντίστροφη μέτρηση για το 2ο Koumaria Trail Series 2023 που ανοίγει νέα «μονοπάτια» ανάπτυξης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ Μαρία Ορφανού

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το 2ο Koumaria Trail Series 2023, τους αγώνες ορεινού τρεξίματος που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιανουαρίου με μεγάλο αριθμό συμμετοχών. Το ορεινό τρέξιμο κατακτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους, οι οποίοι επιλέγουν να αθλούνται μέσα στη φύση και στις εναλλαγές των τοπίων, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τους «θησαυρούς» του βουνού.

«Εμπνευστής» του Koumaria Trail Series ήταν η Κοιν.Σ.Επ. «ΔΙΑΒΑ» η οποία συστάθηκε το 2022 από μία ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και του πολιτισμού. Εν όψει της διοργάνωσης μίλησαν στη «Γ» ο τεχνικός σύμβουλος των αγώνων, Δημήτρης Αποστολόπουλος και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και συνιδρυτής του «ΔΙΑΒΑ», Αντώνης Γιαννακόπουλος. Όπως επισημαίνουν σκοπός δεν είναι μόνο η καθιέρωση των αγώνων, αλλά και η διεύρυνσή τους προκειμένου να ανοίξουν νέα «μονοπάτια» ανάπτυξης της περιοχής μέσω της αξιοποίησης του ορεινού όγκου.

 

ANΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

– Πότε δημιουργήθηκε η Κοιν.Σ.Επ «ΔΙΑΒΑ» και ποιος είναι ο σκοπός της;

Η Κοιν.Σ.Επ «ΔΙΑΒΑ» συστάθηκε τον Ιούνιο του 2022, αλλά η ζύμωσή της είχε αρχίσει να γίνεται χρόνια πριν.

Φίλοι και γνωστοί λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων και του πολιτισμού που φέρουν τα ορεινά μονοπάτια συζητούσαμε επί χρόνια για την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινωνικής επιχείρησης. Τα μονοπάτια μας ενδιαφέρουν γιατί ως αρχέγονα μέσα διασύνδεσης των ανθρωπίνων κοινοτήτων, μεταφοράς πληροφορίας, γνώσης και πολιτισμού, πιστεύουμε ότι έχουν μεγάλη σύγχρονη αξία ως λύση στα προβλήματα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, της ανάπτυξης ήπιου τουριστικού προϊόντος μεγάλης προστιθέμενης αξίας τεσσάρων εποχών, της διατήρησης της άυλης λαογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της άρσης της απομόνωσης των ορεινών μειονεκτικών οικισμών. Προσπερνώντας τους σκοπέλους της πανδημίας, που όλους μας δυσκόλεψε, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα με κοινό όραμα, που εκπροσωπεί όσον το δυνατόν καλυτέρα διαφορετικές κοινότητες αθλημάτων.

Ο σκοπός της Κοιν.Σ.Επ «Διάβα» συνοψίζεται σε τρεις υποκατηγορίες, στη δημιουργία εκδηλώσεων υπαίθριας αναψυχής, στην ανάπτυξη δικτύων μονοπατιών και στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

 

– Η Αχαΐα διαθέτει έναν αξιόλογο ορεινό όγκο, ο οποίος ωστόσο παραμένει αναξιοποίητος. Τα αθλήματα βουνού, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, κ.ά. θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή και τουριστική ώθηση στην περιοχή μας;

Δεν υπάρχει καλύτερη χρονική συγκυρία από την τρέχουσα περίοδο για να επισημάνουμε πόσο σημαντική ώθηση μπορούν να δώσουν τα υπαίθρια αθλήματα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία που γενικά έχουμε ως μεσογειακή χώρα τον χειμώνα, με την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο έντονη καθιστώντας μας ιδανικό προορισμό για τουρισμό καθ’ όλη την χρονιά.

Η άνθιση των υπαίθρων αθλημάτων τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια στις δυτικές χώρες, που παραδοσιακά είναι πελάτες την χώρας μας ως τουρίστες, έχει οδηγήσει στην κατασκευή ανάλογων υποδομών στις χώρες αυτές.

Στη χώρα μας έγινε μια στρεβλή αντιγραφή του business plan που εφάρμοσαν οι πιο βόρειες χώρες και επενδύσαμε σε χιονοδρομικά κέντρα, που στην πράξη λειτουργούν το μέγιστο 2 μήνες τον χρόνο.

Σταδιακά όμως στις βόρειες χώρες τα χιονοδρομικά κέντρα άρχισαν να εξυπηρετούν πεζοπόρους στα σαλέ τους ως μέρη από όπου ξεκινούν και καταλήγουν μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές που ενώνουν χωριά και κωμοπόλεις και ύστερα είδαν ότι μπορούν να έχουν τεράστια έσοδα, αξιοποιώντας τις πλαγιές του χιονοδρομικού κέντρου ως πίστες ορεινής ποδηλασίας, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ ανεπτυγμένη.

Αν στη χώρα μας εφαρμόσουμε τις παραπάνω λύσεις τα έσοδα στις τοπικές κοινωνίες θα είναι εξαιρετικά αυξημένα σε σχέση με τα τωρινά, αφού έχουμε καλό καιρό τουλάχιστον 11 από τους 12 μήνες!

Ειδικότερα η Αχαΐα, αλλά και ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα έχει να προτείνει κάτι το οποίο συναντάται πολύ δύσκολα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και αυτό είναι η εγγύτητα θάλασσας και βουνού, και να δημιουργήσει ένα πραγματικά μοναδικό τουριστικό προϊόν.

 

-Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στρέφεται σε πιο εξειδικευμένες μορφές με έμφαση στη φύση και στο περιβάλλον, πώς μπορούν συλλογικότητες και φορείς να συνεργαστούν για να μπει η περιοχή μας στον χάρτη του ενδιαφέροντος;

Η συνεργασία φορέων και συλλογικοτήτων είναι απαραίτητη γιατί πέραν της έκφρασης όλου του φάσματος της κοινωνίας στην τοπική τουριστική στρατηγική, δίνει την δυνατότητα στο κράτος να λειτουργήσει όχι ολοκληρωτικά με την λογική της λήψης αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω, αλλά ανάποδα με την κοινωνία να κινεί το κράτος. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και μια έκφραση άμεσης δημοκρατίας!

Οι συλλογικότητες μπορούν να συνεργαστούν με την δημιουργία clusters ή άμεσα. Εμείς ως Κοιν.Σ.Επ «ΔΙΑΒΑ» στηρίζουμε άλλες δράσεις και είμαστε ανοικτοί σε κάθε πιθανή συνεργασία προς έναν κοινό στόχο.

 

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΝ «ΧΑΡΤΗ» ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ Η ΠΑΤΡΑ

 

– Στις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Koumaria Trail Series 2023 το οποίο αφορά επί της ουσίας τρεις διαφορετικούς αγώνες στο βουνό και έναν ακόμη για παιδιά στην Αχάια Κλάους. Το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά μεγάλο σε σχέση με πέρυσι. Πού το αποδίδετε;

Αρχικά στην ανάγκη του κόσμου να βγει έξω και να αθληθεί, να τρέξει, να έρθει με κάποιον τρόπο σε επαφή με τη φύση. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει κάποιος άλλος αγώνας ορεινού τρεξίματος, ενώ τα βουνά και τα μονοπάτια μας προσφέρονται και με το παραπάνω. Ο κόσμος το είδε πολύ θετικά και το αγκάλιασε. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από ανθρώπους που τρέχουν και αγαπούν το βουνό και συνεχίστηκε πιο οργανωμένα δημιουργώντας την ομάδα του «ΔΙΑΒΑ». Η περσινή επιτυχία της διοργάνωσης σε συνδυασμό με την εντατική δουλειά μας τους τελευταίους τέσσερις μήνες για να γίνει ένας όμορφος αγώνας για τους αθλητές αλλά και μία ωραία εκδήλωση για τα παιδιά και τους επισκέπτες, έχει φανεί και έχει κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου και των τοπικών φορέων.

 

-Στους αγώνες θα πάρουν μέρος αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα. Άρα πρόκειται για μία διοργάνωση με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αποτελεί κι αυτό επιδίωξή σας;

Επιδίωξή μας είναι ένα νέο μεγάλο event στην Πάτρα. Το όραμά μας είναι η διοργάνωση να κάνει γνωστή την πόλη μας και στον χώρο του ορεινού τρεξίματος που αναπτύσσεται συνεχώς. Το Koumaria Trail Series έρχεται να καλύψει αυτό το κενό που υπήρχε για τους Πατρινούς δρομείς και παράλληλα να γίνει προορισμός για τους ορεινούς δρομείς ανά την Ελλάδα. Με πολλή χαρά διαπιστώνουμε ότι θα λάβουν μέρος αθλητές από όλη τη χώρα με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, και αυτό σίγουρα θα λειτουργήσει θετικά στην ανάπτυξη της πόλης.

 

-Η διοργάνωση εκτός από αθλητικό χαρακτήρα έχει και φιλανθρωπικό. Πώς επί της ουσίας θα επιτευχθεί αυτό;

Βασικός σκοπός της Κοιν.Σ.Επ είναι «να επιστρέφει» στην κοινωνία. Με τον αγώνα αυτό στηρίζουμε τον μεγάλο αγώνα που δίνουν τα παιδιά και οι γονείς της «Κιβωτού της Αγάπης» και της «Φλόγας» Πάτρας. Μέρος των εσόδων της διοργάνωσης θα δοθούν στην «Κιβωτό» και στη «Φλόγα». Επιπλέον, τη μέρα του αγώνα στην Αχάια Κλάους θα υπάρχουν εκπρόσωποι των δύο αυτών φορέων με κυτίο για όποιον από τους παρευρισκόμενους θελήσει να στηρίξει οικονομικά. Επίσης, με σύνθημά μας: «Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά», ο παιδικός αγώνας είναι δωρεάν με μόνη «υποχρέωση» των γονέων/κηδεμόνων την όποια οικονομική συμβολή στο κυτίο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement